News

Mutațiile Covid-19 se răspândesc în România: ”Au fost descoperite 1.588 de cazuri care determină îngrijorare”

Mutațiile de Covid-19, de interes la nivel global, se răspândesc destul de accelerat și în România.
17.06.2021 | 22:39
Mutatiile Covid19 se raspandesc in Romania Au fost descoperite 1588 de cazuri care determina ingrijorare
ADVERTISEMENT

Tulpinile periculoase de Covid-19 care afectează în acest moment statele planetei se regăsesc tot mai frecvent și în România.

În cursul zilei de joi, 17 iunie, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat că, până la data de 13 iunie, au fost raportate 2.188 de secvenţieri şi au fost confirmate 1.588 de cazuri cu variante ale virusului SARS-CoV-2 care ”determină îngrijorare”.

ADVERTISEMENT

Mutațiile Covid-19 periculoase, în răspândire în România. Aproape 1.600 de cazuri care ”determină îngrijorare”

Potrivit raportului săptămânal al INSP, cele şapte laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul ”Cantacuzino”, Institutul ”Matei Balş”, MedLife, Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava, Institutul de Virusologie ”Ştefan S. Nicolau”, CRGM al SCJU Craiova şi ”Pro Vitam” Sfântu Gheorghe.

Aceste centre au confirmat 1.588 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:

ADVERTISEMENT
  • 1.525 cu varianta Alpha – britanică B.1.1.7
  • 11 cu varianta Beta – sud-africană B.1.351
  • 17 cu varianta Gamma – braziliană P.1
  • 35 cu varianta Delta – indiană B.1.617.2

Referitor la cele 35 de cazuri confirmate cu varianta Delta – indiană, cea mai periculoasă în prezent la nivel mondial, cele mai multe infecții -13 – provin din oraşul Popeşti-Leordeni: 11 sunt cetăţeni indieni, unul este cetăţean român, caz secundar al unui cetăţean indian, iar altul este cetăţean român, caz terţiar (fiul cazului secundar);

ADVERTISEMENT

INSP mai anunță că, până la data de 15 iunie, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 73%.

În ceea ce privește decesele, au fost înregistrate şi comunicate la INSP – CNSCBT un număr de 30 de victime cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 27 cu varianta britanică (B.1.1.7) şi trei cu varianta braziliană (P.1).

ADVERTISEMENT

Medicul Valeriu Gheorghiță, avertisment privind tulpina indiană: ”Va fi dominantă în România”

În urmă cu două zile, într-o perioadă în care România pare să fi scăpat de intensitatea pandemiei, ajungând să raporteze și sub 100 de cazuri de infectare cu Covid-19 pe zi, medicul Valeriu Gheorghiță lansa un avertisment în ceea ce privește sezonul rece.

Acesta aprecia că varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV-2, cea indiană, are toate caracteristicile să devină dominantă în România.

”Foarte probabil, varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV-2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă şi din acest punct de vedere este important să asigurăm accesul la vaccinarea tuturor oamenilor”, a spus medicul coordonator al campaniei de imunizare, într-o conferință de presă.

Până astăzi, 17 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.080.070 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. În ultimele 24 de ore, doar 87 de români s-au infectat.

ADVERTISEMENT
Tags: