News

„Narcoturism” pe plajele din Normandia. Zeci de persoane caută cocaina adusă pe plajele de pe litoralul francez

Autoritățile din Franța au ridicat două tone de pachete de cocaină care au ajuns pe plajele Normandiei, dar acum se confruntă cu o altă problemă.
04.03.2023 | 16:24
Narcoturism pe plajele din Normandia Zeci de persoane cauta cocaina adusa pe plajele de pe litoralul francez
Cocaină căutată pe plajele din Normandia/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Poliția franceză a făcut recent o captură de proporții, după ce pachete de cocaină au ajuns pe coasta normandă a Canalului Mânecii. Captura însumează circa două tone, însă pe plajele din zonă au apărut zeci de persoane care speră și ele să găsească pachete din acest drog. Mulți fac căutările cu ajutorul ATV-urilor sau mașinilor 4×4, informează publicația britanică The Guardian.

Puritatea cocainei, un factor de risc

Locuitorii de pe coasta normandă au observat un aflux recent de persoane străine, imediat după ce presa din Franța a relatat despre pachetele de cocaină care ajungeau pe plajele din zonă. Autoritățile franceze au trebuit să emită un avertisment public în privința căutărilor neautorizate, iar patrule de polițiști circulă în zonele în care au fost descoperite drogurile.

ADVERTISEMENT

Procurorul Philippe Astruc a avertizat vineri asupra riscurilor legale la care se expun cei care recurg la această formă de „narcoturism”. „Actul de a lua în posesie un asemenea pachet și transportul său constituie o infracțiune care se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare”, a declarat Astruc.

Mai mult, cocaina este un risc serios de sănătate întrucât este posibil ca puritatea ei să fie de 80-90%, cu mult peste cocaina care este vândută de dealrii de pe străzi, astfel că și riscul de supradoză este substanțial mai mare. „În momentul de față, încă nu știm puritatea acestei substanțe”, a precizat magistratul adăugând că, de obicei, cocaina importată în cantități mari este de o puritate mare, care poate fi fatală pentru consumatori.

ADVERTISEMENT

Astruc a dat exemplul unui tânăr care a murit în 2019 după ce a consumat din cocaina care fusese adusă de valuri pe coasta de vest a Franței. Până acum, mai multe pachete impermeabile au fost găsite pe plajele din satele Néville-sur-mer, Omonville-la-Rogue și Réville, valoarea estimată a cocainei adunată de forțele de ordine fiind de aproximativ 150.000.000 de euro.

Marea ne aduce multe lucruri, dar asta este în mod evident ceva neobișnuit”, a declarat primarul din Réville, Yves Asseline. „Am văzut oameni care veneau în mașini 4×4, nou-nouțe sau cu ATV-uri, câteodată la primele ore ale dimineții, cu lanterne frontale pe cap”, a continuat edilul. Polițiști înarmați patrulează zona plajelor, iar un elicopter survolează la mică altitudine apele pentru a descoperi din timp orice pachet suspect care plutește.

ADVERTISEMENT

Droguri și pe plajele din România

Deocamdată, anchetatorii nu știu proveniența cocainei, fiind două ipoteze privind modul în care au ajuns pe plajă: fie traficanții au aruncat-o deliberat peste bord pentru a evita arestarea și a căzut peste bord în condiții de vreme severă. Poliția franceză s-a mai confruntat cu o situație similară în noiembrie 2019, dar pe coasta de la Atlantic a Franței, nu pe Canalul Mânecii. Atunci forțele de ordine au adunat de pe plajă 763 de kilograme de cocaină, cu o puritate de 83%, precum și alte droguri, valoarea totală a acestora fiind estimată la 61.000.000 euro.

Și poliția română a avut o captură de acest tip, în aprilie 2019. Atunci o șalupă s-a răsturnat la gura de vărsare în Marea Neagră a brațului Sfântu Gheorghe, iar traficanții care se foloseau de ambarcațiune pentru transportul cocainei au abandonat-o. Un localnic a văzut șalupa eșuată și a vrut să verifice dacă sunt supraviețuitori care au nevoie de ajutor, însă atunci când s-a uitat în interior a văzut că ambarcațiunea era plină cu droguri.

ADVERTISEMENT

O parte dintre acestea au fost luate de apele mării și duse către sudul litoralului unde au fost descoperite pe plajă de localnici. Pachetele recuperate de pe plaje aveau o greutate totală de 131 de kilograme, cocaine fiind un grad înalt de puritate. Și în acest caz, a fost nevoie de o desfășurare amplă a forțelor de ordine care au încercat să recupereze cât mai multă cocaină înainte de a ajunge în posesia unor persoane neautorizate.

ADVERTISEMENT