News

Nașterea a devenit un coșmar în Gaza. Micuți aduși pe lume în stradă și cezariene fără anestezic. “Nu știu dacă voi vedea acest copil”

Războiul din Gaza face din nașterea copiilor un coșmar. 40% dintre sarcini sunt de mare risc, avertizează organizațiile internaționale
23.01.2024 | 09:03
Nasterea a devenit un cosmar in Gaza Micuti adusi pe lume in strada si cezariene fara anestezic Nu stiu daca voi vedea acest copil
Femeile din Gaza nasc în condiții extreme Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aproximativ 52.000 de femei însărcinate se numără printre persoanele care au avut cel mai mult de suferit de pe urma campaniei militare a Israelului împotriva Hamas în Gaza. Pe măsură ce atacurile aeriene împing 1,9 milioane de oameni într-un colț tot mai mic al enclavei asediate, bolile și foametea se răspândesc, nivelurile de anemie sunt atât de ridicate încât riscul de hemoragie postnatală a crescut vertiginos, iar alăptarea este adesea imposibilă. 40% dintre sarcini sunt de mare risc, estimează organizația internațională CARE.

Nașterea unui copil a devenit un coșmar în Gaza

Îngrijirea prenatală este aproape inexistentă – unitățile care au mai rămas din rețeaua de spitale din Gaza sunt copleșite, ocupate la 250% din capacitate și acaparate de tratarea numeroaselor victime ale bombardamentelor israeliene. Mult mai multe femei nasc în afara unităților medicale – în taberele de strămutați, chiar pe stradă – decât în interiorul acestora.

ADVERTISEMENT

Deteriorarea instalațiilor și întreruperile comunicațiilor – luna aceasta, Fâșia a rămas fără semnal de telefonie mobilă timp de o săptămână – au făcut ca Ministerul Sănătății din Gaza să nu fie în măsură să compileze date fiabile privind mortalitatea infantilă sau maternă în timpul conflictului. Însă medicii și grupurile de ajutorare spun că numărul avorturilor spontane și al nașterilor de bebeluși morți a crescut.

“Ceea ce știm despre complicațiile legate de sarcină este că este greu să le prevenim în orice mediu, dar singura modalitate în care salvăm viața unei femei și a unui nou-născut este să tratăm complicația rapid”, a declarat Rondi Anderson, specialist în moașe pentru grupul de ajutor Project HOPE, citată de The Washington Post. “Așadar, femeile care au acces la îngrijiri de urgență sunt cele care trăiesc. Femeile care nu au, mor”, a mai spus ea.

ADVERTISEMENT

Naștere pe pământ, între corturi

Walaa nu se aștepta ca nașterea celui de-al patrulea copil al ei să stârnească o frică extremă. Dar în momentul în care au început contracțiile, întreaga familie era înnebunită. Nu se vedea nicio ambulanță pe străzile orașului Rafah din Gaza, acum atât de aglomerat de familii strămutate încât abia dacă mai existau alimente disponibile pentru tânăra de 27 de ani.

Când unchiul ei Wissam, care este medic, a ajuns la cortul în care ea locuia în frig de săptămâni întregi a observat că nu mai aveau timp. “Copilul vine acum”, îi tot spunea ea. Era întuneric, iar tânăra femeie era speriată. Lanterna telefonului lui mobil era singura sursă de lumină.

ADVERTISEMENT

Singurul loc pe care Wissam l-a putut găsi pentru a aduce pe lume copilul nepoatei sale îngrozite a fost un petic de pământ rece între corturi. Lucrătorii umanitari au atârnat cearceafuri pentru a-i oferi femeii un minim de intimitate. Nimeni nu reușise să ia legătura cu soțul ei, iar mama ei era atât de speriată încât uneori trebuia să își întoarcă privirea. Au tăiat cordonul ombilical al băiatului cu un bisturiu nesterilizat și au umplut cutii de conserve cu apă caldă pentru a-i ține de cald. Bebelușul a cântărit 3,5 kilograme și Walaa i-a dat numele Ramzy.

Familia a vorbit cu condiția să le fie folosite doar prenumele, deoarece se tem pentru siguranța lor în cazul în care trupele israeliene ar intra în oraș. Au fugit din casa lor din nordul Fâșiei Gaza atât de brusc încât nimeni nu s-a gândit să ia haine pentru copil. În ultimele zile, Ramzy a fost îmbrăcat într-un body care i-a rămas mic unui alt copil din tabără.

ADVERTISEMENT

Blocada de 16 ani impusă de Israel și Egipt după ce Hamas a preluat controlul asupra Gaza făcuse deja ca sarcina și nașterea să fie mai dificile pentru femei. Înainte de actualul conflict, spitalele nu dispuneau adesea de echipamente adecvate și de pregătire pentru personalul neonatal, potrivit Medical Aid for Palestinians, iar mai mult de jumătate dintre femeile însărcinate erau anemice.

Aproape 20.000 de copii, născuți de la începutul războiului

Hanaa al-Shawa, în vârstă de 23 de ani, a dat naștere primului ei copil, Ayla, în timpul pandemiei de coronavirus, iar fetița, spune ea, a adus familiei sale o “licărire de speranță”. Shawa și soțul ei, Mustafa, în vârstă de 25 de ani, au fost extaziați când au aflat în iulie că un alt copil era pe drum. Războiul a început în octombrie, iar viitorul la care visau s-a destrămat. “Am simțit o bucurie copleșitoare”, și-a amintit Shawa. “Nu mi-am dat seama că această bucurie se va transforma într-o mare suferință.”

Aproape 20.000 de copii s-au născut în Gaza în primele 105 zile de război, a raportat vineri UNICEF. Întârzierile în livrarea de provizii vitale, a declarat agenția ONU pentru copii, au făcut ca unele spitale să efectueze operații cezariene fără anestezic. Purtătoarea de cuvânt Tess Ingram a declarat că a întâlnit o asistentă la maternitatea din Emiratele Arabe Unite din Gaza care a ajutat la cezariene postmortem în cazul a șase femei.

“Să vedem nou-născuți suferind în timp ce unele mame sângerează până la moarte ar trebui să ne țină pe toți treji noaptea”, a declarat Ingram vineri reporterilor. “În timpul cât a durat să vă prezint acest lucru, probabil că s-a mai născut un copil, dar în ce condiții? Să devii mamă ar trebui să fie un moment de sărbătoare. Dar în Gaza înseamnă un alt copil născut în iad.”

Pentru cele cinci femei însărcinate intervievate de reporterii de la Washington Post, teama că mama sau copilul ar putea să nu supraviețuiască le-a ocupat gândurile și și-a făcut apariția și în coșmaruri.

Shawa și Mustafa și-au părăsit locuința de pe strada Yarmouk din orașul Gaza în a doua săptămână din octombrie. Forțele de Apărare ale Israelului au ordonat celor 1,1 milioane de locuitori din nordul Gazei să se mute spre sud pentru ceea ce a descris ca fiind propria lor siguranță. “Mi-a fost teamă că voi pierde sarcina din cauza puterii rachetelor”, a spus ea.

Gravidele evacuate, călătorie de 30 de kilometri pe jos

Multe femei însărcinate au făcut călătoria de 30 de kilometri de la nord la sud pe jos, în timp ce își cărau bagajele, au declarat trei femei care au făcut această călătorie. Când Ayla s-a născut, familia ei avea pregătită o cameră plină de jucării pentru ea. Camera în care cel de-al doilea copil al lui Shawa, o fetiță, își va petrece primele săptămâni, în casa unui prieten din zona Tel al-Sultan, este contaminată cu azbest, a spus ea.

“Am cărat-o pe Ayla aici doar cu hainele pe care le purta și nici măcar nu avem haine groase pentru ea”, a spus Shawa. “Dacă nu sunt în măsură să o întrețin, ce voi face pentru următorul meu copil?”

Agravarea penuriei de alimente și a malnutriției poate provoca complicații potențial mortale în timpul nașterii și poate duce la greutate mică la naștere, epuizare, incapacitate de dezvoltare și întârzieri în dezvoltare.

Shawa a spus că a mâncat doar conserve, fără acces la fructe sau legume, de când a plecat de acasă, în urmă cu trei luni. Medicii au spus că nivelul ei de fier este scăzut și că tensiunea arterială este ridicată. Mustafa caută zilnic, dar nu a găsit niciun medicament adecvat pentru a o controla.

Saja Al-Shaer, în vârstă de 19 ani, a început să simtă că este prea tânără pentru a deveni mamă. Greutatea ei scăzuse sub 45 de kilograme, era anemică și nici soțul ei nu reușise să îi facă rost de medicamente. “A petrecut trei zile bătând la ușile farmaciilor”, a spus ea. “Nu știu dacă voi vedea acest copil sau nu.”

“Aceste femei nasc în condiții extreme”

La sfârșitul lunii decembrie, medicii de la Spitalul al-Aqsa, aflat la circa 18 kilometri spre nord, au primit o femeie însărcinată a cărei tensiune arterială ridicată i-a provocat eclampsie și hemoragie cerebrală, potrivit lui Deborah Harrington, un obstetrician britanic care a lucrat ca voluntar la spital cu o echipă Medical Aid for Palestinians.

Copilul a fost adus pe lume prin cezariană, iar mama era încă conectată la aparate două săptămâni mai târziu, când a plecat medicul. “Aceste femei nasc în condiții extreme”, a spus Harrington. “Pur și simplu nu primesc tratament hipertensiv. Ele nu sunt depistate pentru diabet. Dacă sunt diabetice, nu primesc tratament.

Ele știu că accesul la îngrijire, așa cum este adesea pentru femeile aflate în zone de conflict, este foarte dificil și plin de pericole. Noaptea, de multe ori nu există lumină, așa că deplasarea este foarte dificilă. Nu poți chema o ambulanță pentru că nu există semnal. Femeile pe care le-am văzut erau cu adevărat speriate.”

Din colțul camerei umede în care Walaa îl îngrijea pe Ramzy, mama se întreba îngrijorată unde vor găsi apă curată sau lapte praf pentru copii. Familia ei a căutat peste tot scutece, dar nu a găsit nimic. În Tel al-Sultan, Shawa era fixată pe zvonurile că armata israeliană le-ar fi ordonat să evacueze din nou. Mersul pe jos, căratul, sentimentul că nimic în jurul ei nu este igienic, toate acestea o speriau.

Dar ea luase o decizie pe care nicio lipsă sau ordin militar nu o putea schimba. Își va numi fiica după cumnata ei, ucisă într-un atac aerian israelian cu câteva săptămâni mai devreme, în timp ce încerca să găsească un adăpost pentru proprii copii. Fata, a spus ea, se va numi Heba. În arabă, înseamnă binecuvântare de la Dumnezeu.

ADVERTISEMENT
Tags: