News

Dilema Israelului înaintea invaziei Fâșiei Gaza. “Hamas nu poate fi eliminată. E o ideologie, cât e și o organizație”

În timp ce Israelul se pregătește de invazia Fâșiei Gaza, analiștii se întreabă ce scopuri politice ar putea atinge o campanie militară împotriva Hamas
15.10.2023 | 17:49
Dilema Israelului inaintea invaziei Fasiei Gaza Hamas nu poate fi eliminata E o ideologie cat e si o organizatie
Ce poate obține Israelul din invazia Fâșiei Gaza. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai mult, unii experți sunt de părere că o campanie militară, dincolo de scopurile tactice, ar putea avea ca rezultat întărirea Hamas, în condițiile în care grupările teroriste nu pot fi înfrânte doar prin mijloace strict militare.

Campania militară care ar întări Hamas

Israelul a declarat stare de război și a jurat să distrugă Hamas după ce gruparea militantă palestiniană a executat un val de atacuri teroriste fără precedent în întreaga țară, soldate cu peste 1.000 de morți. Acum, după nouă zile de bombardamente continue, în care au fost omorâți peste 2.000 de palestinieni, armata israeliană se pregătește de invazia terestră a enclavei.

ADVERTISEMENT

Totuși, mai mulți experți în politică internațională sunt de părere că Hamas nu poate fi învinsă doar printr-o campanie militară, existând riscul ca Israelul chiar să întărească această mișcare prin viitoarea campanie militară.

“Este extrem de rar ca o grupare teroristă să fie anihilată prin violență”, a declarat pentru Business Insider Alon Burstein, profesor invitat și membru al Institutului Israelian în cadrul Departamentului de Științe Politice de la Universitatea din California, Irvine.

ADVERTISEMENT

De când Hamas a câștigat puterea politică în Gaza în alegerile locale din 2006, Israelul și Egiptul au supravegheat blocada micului teritoriu, restricționând fluxul de bunuri în teritoriul palestinian, ceea ce a dus la penurie de alimente și medicamente și a distrus economia locală.

De asemenea, blocada le interzice palestinienilor să părăsească Gaza în cele mai multe cazuri, iar în condițiile în care mai mult de jumătate din populație este șomeră, Gaza este un loc propice pentru eforturile de recrutare ale militanților Hamas.

ADVERTISEMENT

“Atacurile Hamas din această lună au pus capăt unui status-quo de aproape 20 de ani, caracterizat de ocupația tensionată a Cisiordaniei și blocada din Gaza de către Israel, precum și de episoade ocazionale de violență. Percepția pe care a avut-o Israelul – că ar putea conține Hamas și ar putea trăi cu faptul că este o pacoste care uneori trage cu rachete – nu se va mai întoarce niciodată”, a mai declarat Alon Burstein.

Dar chiar și eradicarea totală a Hamas nu ar reuși să rezolve tensiunile dintre Israel și palestinieni, este de părere Shibley Telhami, profesor la Universitatea din Maryland.

ADVERTISEMENT

“Nu există o soluție militară pentru acest conflict. Distrugeți Hamas și apoi ce se întâmplă? Alte grupuri îi vor lua locul, având în vedere furia, durerea, pagubele și disperarea. Dacă Israelul nimicește Hamas și părăsește Gaza, fie Hamas reapare, fie apare o opțiune mai violentă”, a spus acesta.

Nu poți învinge Hamas doar militar

“Fiecare membru Hamas este un om mort”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu, după atacurile de săptămâna trecută. La rândul său, Herzi Halevi, șeful Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), a promis să “dezmembreze” Hamas și a vizat conducerea politică din Gaza. Întrebarea este dacă există însă o viziune finală asupra modului în care va arăta Gaza după 16 ani de guvernare violentă a Hamas?

“Nu cred că Israelul poate dezmembra fiecare membru al Hamas, pentru că este o idee a islamului extremist”, spune analistul militar Amir Bar Shalom pentru BBC. “Dar îl poți slăbi cât de mult poți, astfel încât să nu mai aibă capacități operaționale”.

Pe de altă parte, cunoscutul expert în politica Orientului Mijlociu, Richard Haass, este de părere că Israelul se confruntă acum cu o dilemă acută, mai ales dacă ne uităm la implicațiile acestui conflict dincolo de Gaza și Hamas.

Profesorul american subliniază că Israelul dorește să dea o lovitură decisivă Hamas, atât pentru a slăbi organizația din punct de vedere militar, cât și pentru a descuraja viitoarele atacuri și sprijinul iranian pentru acestea. Și vrea să realizeze acest lucru fără a implica direct în conflict Hezbollah, care deține aproximativ 150.000 de rachete în Liban care ar putea ajunge în mare parte din Israel. De asemenea, nu dorește ca războiul să se extindă în Cisiordania. Va fi dificil să restabilească o descurajare semnificativă fără a extinde războiul.

Acesta subliniază că, pe lângă problema re-ocupării Gaza, ce ar deveni un coșmar pentru armata israeliană, principala dilemă este cea ce vizează scopurile strategice ale acestei campanii.“Există, de asemenea, problema obiectivului strategic al operațiunii. Hamas nu poate fi eliminat, deoarece reprezintă atât o ideologie, cât și o organizație. Eforturile de a o distruge riscă să creeze sprijin pentru ea.

Ce îmi vine în minte este faimoasa întrebare pusă de secretarul american al apărării de atunci, Donald Rumsfeld, care s-a întrebat dacă loviturile cu drone ale SUA asupra presupușilor teroriști, care uneori ucideau nevinovați, erau eficiente. Întrebarea sa – “Creăm mai mulți teroriști decât ucidem?”. – rămâne o întrebare care merită să fie pusă”, scrie fostul diplomat american, într-o analiză publicată pe platforma Project Syndicate.

ADVERTISEMENT
Tags: