News

NATO nu-i deschide nici acum ușa Ucrainei. Biden: „Am fi în război cu Rusia”. Planul B al aliaților pentru Zelenski, la summit-ul Alianței

Ucraina așteaptă degeaba verde de la NATO. Președintele SUA se opune, aliații caută angajamente de securitate pentru Kiev.
10.07.2023 | 14:11
NATO nui deschide nici acum usa Ucrainei Biden Am fi in razboi cu Rusia Planul B al aliatilor pentru Zelenski la summitul Aliantei
ADVERTISEMENT

Un grup restrâns de aliați NATO occidentali sunt angajați în negocieri „avansate” și „frenetice, de ultim moment” pentru a finaliza o declarație de asigurare a securității pentru Ucraina înainte de summitul Alianței din această săptămână din Lituania, potrivit a patru oficiali. Dar chestiunea aderării Ucrainei la NATO îi divizează pe membrii alianței atlantice. Pentru moment, Joe Biden, aflat de duminică seara în vizită în Europa, respinge ideea. Deși Statele Unite sunt pregătite să continue să ofere ajutor militar Kievului, aderarea la NATO este exclusă.

Zelenski forțează degeaba ușa NATO

De săptămâni întregi, Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania discută promisiuni de securitate cu Kievul și au luat legătura și cu alți aliați din NATO, UE și G7. Ideea este de a crea o „umbrelă” pentru toate țările dispuse să ofere Ucrainei un ajutor militar continuu, chiar dacă detaliile variază de la o țară la alta. Efortul face parte din negocieri mai ample în cadrul NATO și între mai multe grupuri de națiuni cu privire la modul în care aliații occidentali ar trebui să afișeze sprijinul pe termen lung pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT

Așa cum a inistat președintele Volodimir Zelenski, Ucraina dorește să adere la NATO cât mai curând posibil, ceea ce îi va permite accesul la clauza mult lăudată a Articolului 5 al Alianței. Dar mulți aliați NATO sunt în general de acord că Ucraina poate adera doar după ce războiul se va încheia, cel mai devreme. Zelenski a mizat pe summit-ul NATO care începe marți, la Vilnius, pentru a obține  un semnal clar în favoarea unei eventuale integrări a Ucrainei în Alianță.

„Nu” categoric de la Washington

După ce l-a primit duminică pe președintele polonez Andrzej Duda la Luțk, în vestul Ucrainei, Zelenski a declarat că cei doi lideri au convenit să „lucreze împreună pentru a obține cel mai bun rezultat posibil pentru Ucraina” la summit. Dar președintele Joe Biden a fost categoric. „Nu cred Ucraina că este pregătită să adere la NATO”, a spus el. Procesul de aderare necesită acordul unanim al tuturor membrilor Alianței. „Nu cred că avem unanimitate în NATO cu privire la faptul dacă să lăsăm sau nu Ucraina să intre (…) în plin război”, a spus președintele. „Am fi în război cu Rusia dacă ar fi așa”, a avertizat el, citat de Le Point.

ADVERTISEMENT

„Negocieri frenetice” pentru angajamente de securitate

Prin urmare, cele mai mari puteri ale Alianței au încercat să vadă ce angajamente de securitate provizorii pot oferi Ucrainei între timp. Totuși, aceast punct de vedere nu este unanim, țările de pe flancul estic al NATO făcând presiuni pentru ca Ucraina să obțină o cale mai rapidă de aderare, chiar dacă războiul continuă. Obiectivul puterilor occidentale este de a dezvălui cadrul lor umbrelă în jurul summit-ului de două zile din Lituania, potrivit unor oficiali din Berlin, Paris, Londra și Bruxelles, care au vorbit toți sub protecția anonimatului din cauza sensibilității discuțiilor, scrie Politico.

„O discuție este în curs de desfășurare; este destul de avansată, de fapt este foarte avansată, și suntem foarte încrezători că poate fi încheiată până la sfârșitul summit-ului”, a declarat un oficial francez în cadrul unui briefing. Un diplomat NATO de rang înalt comunicat, într-o ședință separată, că în acest moment au loc „negocieri frenetice de ultim moment cu privire la cum ar trebui să arate acest cadru”.

ADVERTISEMENT

Totul atârnă de semnătura lui Biden

Președintele american Joe Biden urmează să se întâlnească luni la Londra cu premierul britanic Rishi Sunak, unde echipele lor se vor reuni pentru a încerca să pună la punct detaliile de ultim moment, potrivit unui al doilea diplomat NATO care are cunoștință de aceste planuri. Din partea SUA, șeful politicii Pentagonului, Colin Kahl, are sarcina de a duce acordul la linia de sosire.
Inițiativa s-ar putea rezuma, în cele din urmă, la promisiuni de a continua o mare parte din ajutorul pe care aliații îl oferă deja Ucrainei: arme, echipamente, instruire, finanțare și informații.

Dar intenția este de a oferi un semnal continuu de unitate pentru Ucraina, mai ales că este puțin probabil ca Kievul să obțină promisiunea fermă privind aderarea la NATO pe care o dorește la summitul din această săptămână. „Este, practic, o garanție vizavi de Ucraina că, pentru o perioadă foarte lungă de timp, vom echipa forțele lor armate, le vom finanța, le vom consilia, le vom instrui pentru ca ele să aibă o forță de descurajare împotriva oricărei agresiuni viitoare”, a declarat diplomatul NATO de rang înalt.

ADVERTISEMENT

Sprijin pe termen lung pentru Kiev

Multe dintre detaliile acestui sprijin ar urma însă să fie lăsate pentru mai târziu. Diplomatul a spus că va fi la latitudinea fiecărei țări interesate să stabilească bilateral cu Ucraina ”care va fi angajamentul lor”. Și ar putea fi o listă lungă, „de la apărare aeriană la tancuri sau orice altceva”. Săptămâna trecută, cancelarul german Olaf Scholz a lansat un „apel către toate țările care doresc să sprijine Ucraina”, spunând că acestea ar trebui „să ia decizii ele însele care să le permită să continue să mențină acest sprijin timp de unul, doi, trei și, dacă este necesar, mai mulți ani, deoarece nu știm cât va dura conflictul militar”.

„Interoperabilitate între forțele Kievului și NATO”

Separat de declarația de asigurare a securității pe care puterile occidentale o finalizează, NATO elaborează, de asemenea, noi modalități de a ajuta armata ucraineană în anii următori. În cadrul summitului, țările NATO va conveni asupra unor planuri pentru a ajuta la modernizarea apărării Ucrainei, a declarat vineri șecretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. Planul, a spus el, va implica „un program multianual de asistență pentru a asigura interoperabilitatea deplină între forțele armate ucrainene și NATO”.

Acest efort multianual se va concentra, de asemenea, pe programele de modernizare militară ucraineană și, la fel ca inițiativa „umbrelă”, va depinde de contribuția fiecărei țări în parte, în funcție de ceea ce consideră necesar. Liderii NATO vor crea, de asemenea, un nou forum NATO-Ucraina, oferind celor două părți un spațiu pentru a lucra la „activități comune practice”, a adăugat Stoltenberg.

„Aspirațiile Kievului”, dar nimic mai mult

Conversația mai amplă privind asigurarea securității s-a împletit în mod inevitabil cu dezbaterea privind aspirațiile Ucrainei în cadrul NATO, care va ocupa un loc important pe ordinea de zi atunci când liderii se vor reuni la Vilnius. În comunicatul oficial care va fi emis în timpul summitului, „vom aborda aspirațiile de aderare ale Ucrainei, iar acesta este un aspect la care aliații NATO continuă să lucreze”, a declarat vineri ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith. Mai exact, liderii urmăresc să actualizeze promisiunea vagă a Alianței din 2008, conform căreia Ucraina „va deveni” membru NATO la un moment dat.

Nici un membru în plus pe timp de război

Dar nu se așteaptă ca ei să ofere Kievului „invitația clară” pe care o dorește Zelenski. Cancelarul germa Olaf Scholz a recunoscut acest lucru săptămâna trecută. „Cu siguranță, vom discuta, de asemenea, despre cum să continuăm să abordăm perspectiva țărilor care privesc spre NATO și doresc să adere la aceasta”, a spus Scholz.

Cu toate acestea, a adăugat el, „este de asemenea clar că nimeni nu poate deveni membru al unei alianțe de apărare în timpul unui război”. Cu toate acestea, Stoltenberg a adoptat vineri un ton optimist. „Sunt încrezător că vom avea un mesaj clar”, a spus el. „Trebuie să amintim că și aliații sunt deja de acord cu o mulțime de principii importante atunci când vine vorba de Ucraina și de aderare”.

ADVERTISEMENT