News

Navă sub pavilion panamez, scufundată de rachete rusești. Alte două au fost avariate de la începutul invaziei în Ucraina

Trei nave sub pavilion panamez au fost lovite de rachete rusești în Marea Neagră de la invadarea Ucrainei de către Rusia luna trecută, a anunțat Autoritatea Maritimă din Panama (AMP).
17.03.2022 | 09:28
Nava sub pavilion panamez scufundata de rachete rusesti Alte doua au fost avariate de la inceputul invaziei in Ucraina
ADVERTISEMENT

O navă s-a scufundat, a declarat autoritatea maritimă într-un comunicat, dar nu au fost raportate victime. Celelalte două rămân pe linia de plutire cu pagube.

Trei nave panameze, lovite de rachetele Rusiei

„Știm că am avut trei nave care au fost atacate de rachete rusești, dar echipajul este în siguranță, am avut pagube materiale”, a declarat Noriel Arauz, administratorul Autorității Maritime din Panama (AMP) citat de Reuters.

ADVERTISEMENT

Cele trei nave afectate au fost Namura Queen, Lord Nelson și Helt. AMP nu a precizat datele când au fost lovite navele.

Noriel Arauz a spus că în Marea Neagră erau 10 nave sub pavilion panamez, inclusiv cele trei lovite. La un loc, au aproximativ 150 de membri ai echipajului de diferite naționalități, cărora nu li sa permis să plece, a spus el. Navele sub pavilion panamez transportă în special cereale.

ADVERTISEMENT

„Suntem în permanentă comunicare cu navele… pentru că știm că marina rusă nu le lasă să părăsească Marea Neagră”, a spus Araúz citat de AP News.

Forţele navale ruse interzic unui număr de 200 până la 300 de nave comerciale ale diferitelor ţări să iasă din Marea Neagră, mai spune Noriel Arauz, potrivit AFP.

ADVERTISEMENT

Patrie a canalului Panama, țara este liderul mondial în ceea ce privește navele comerciale înregistrate. De la începutul invaziei, Panama și-a sfătuit flota comercială să fie în alertă maximă în apele ucrainene și rusești.

Panama are cel mai mare registru de nave sub pavilion din lume, depășind 8.000 de nave, potrivit AMP, reprezentând 17% din flota mondială a marinei comerciale.

ADVERTISEMENT

Pe 25 februarie, după un prim atac contra unui vas sub pavilion panamez, autorităţile din ţara central-americană au cerut evitarea navigării în apele ucrainene şi ruse din Marea Neagră şi Marea Azov.

Rusia a atacat și nava de buncăr Millennium Spirit, care naviga sub pavilionul Moldovei, și o navă turcească, încă de la începutul războiului.

ADVERTISEMENT