Life

Ne dăunează apa rece pe timp de caniculă? Ce spun medicii

Este bine să bem apă rece pe timp de caniculă? Iată explicația medicilor. Ce spun ei despre efectele unui astfel de consum?
25.07.2023 | 00:28
Ne dauneaza apa rece pe timp de canicula Ce spun medicii
Ce spun medicii despre apa rece pe timp de caniculă. Sursa foto: Emergency Ice
ADVERTISEMENT

Temperaturile de vară sunt o povară pentru multe persoane. Canicula le creează mari probleme, iar unele încearcă să facă față căldurii prin a consuma apă cât mai rece. Este bine să procedeze astfel? Care sunt efectele? Iată explicația medicilor.

Apă rece pe timp de caniculă? Explicația medicilor

Mulți români tind să bea apă rece pe o vreme caniculară, din dorința de a se răcori și pentru a se păstra hidratați. În caz contrar, unii pot avea stări de leșin sau se pot îmbolnăvi. Insolația este foarte des întâlnită vara. Doctorii ne avertizează să nu ne expunem la soare pe o perioadă lungă.

ADVERTISEMENT

Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă Toxicologie la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, din Capitală, atrage atenția că soarele puternic ne supraîncălzește. În urma acestui proces, devenim însetați și transpirăm în exces. Deși pare o situație bună că transpirăm, partea negativă este că eliminăm și electroliți.

Atunci când transpirăm pierdem sodiu și potasiu, pe lângă electroliți. Astfel, apa minerală, pe care mulți dintre noi o evităm din cauză că ne creează senzație de balonare, este foarte utilă. Acest tip de apă ne asigură necesarul hidric pentru organism.

ADVERTISEMENT

”Atenție foarte mare la expunerea la soare pentru perioade lungi de timp, nu ne dăm seama cât de rapid crește temperatura corpului și ne supraîncălzim. Setea este un prim semn. De obicei, rămânem la soare și transpirăm. Problema e că nu pierdem doar apă, pierdem și electroliți, în special sodiu și potasiu, care sunt eliminați odată cu această transpirație.

Foarte mulți dintre cei care ajung la spital transpirând foarte mult au aceste deficiențe electrolitice, de aceea este bine să consumăm apă minerală, pentru că ea aduce necesarul hidric, dar și cel de electroliți ”, a explicat la Digi 24 medicul Radu Țincu.

ADVERTISEMENT

Medicul Radu Țincu: ”Apa rece duce la scăderea temperaturii corpului”

Același doctor transmite că apa rece sau la temperatura camerei se bea în funcție de moment. De exemplu, dacă te afli la umbră, a doua variantă de apă este mai utilă, fiindcă nu vei resimți valorice termice ridicate atât de profund. De altfel, apa rece este de mare ajutor atunci când ești foarte încălzit.

”Poporul român e obișnuit să spună că dacă ești supraîncălzit nu e bine să bei apă rece că sigur răcești, că te aprinzi la plămâni. Este greșit. Bem apă mai rece decât corpul nostru ca să putem pierde din căldură, pentru că această apă rece va duce la scăderea temperaturii corpului.”, a mai explicat dr. Radu Țincu.

ADVERTISEMENT

Medicul Radu Țincu a tras un semnal de alarmă în privința alcoolului pe timp de caniculă. Atât într-un astfel de sezon, cât și în general, alcoolul deshidratează, iar atunci când este cald crește riscul de hipotensiune. Nu este de mirare dacă vă veți trezi că nu mai aveți putere de deplasare sau dacă veți cădea pur și simplu din picioare.

ADVERTISEMENT