News

Negocieri PSD – PNL. Marcel Ciolacu: ”Până joi, România va avea Guvern.” / Nicolae Ciucă: “Stabilim mâine cine va lua primul funcția de premier” Update

PNL și PSD au avut o altă serie de negocieri joi. Ambele partide au propuneri de premier, dar tot nu au ajuns la o concluzie cine să fie primul din rotație. Vineri se va hotărî acest lucru.
18.11.2021 | 19:48
Negocieri PSD  PNL Marcel Ciolacu Pana joi Romania va avea Guvern  Nicolae Ciuca Stabilim maine cine va lua primul functia de premier Update
ADVERTISEMENT
18-11-2021
17:59

Nicolae Ciucă speră să devină premier din a doua încercare

Nicolae Ciucă, propunerea liberalilor pentru funcția de premier consideră important faptul că s-a stabilit un calendar de guvernare și crede că PNL va fi primul care va avea premierul în rotația stabilită.

”S-au făcut pași importanți, cât și pe ceea ce înseamnă. Cred că ceeea ce este cel mai important, este că avem un calendar. Urmează să stabilim mâine cine va lua primul funcția de premier.Urmează ca în funcție de toate detaliile care se vor discuta, cred că vom reuși”, a spus premierul desemnat de PNL, Nicolae Ciucă.

18-11-2021
17:48

Marcel Ciolacu spune că nu s-a ajuns la o concluzie referitoare la numele premierului

Tot nu s-a ajuns la o concluzie referitoare la numele premierului. Marcel Ciolacu a declarat acest lucru, după negocierile cu PNL-PSD și că până joi România va avea un Guvern. 

S-a mai discutat ca PSD să aibă Ministerul Finanțelor dacă premierul propus de ei nu va prelua primul rotația.

”Am încercat să creionăm celelalte propuneri. Sunt două propuneri de premier. Daca PSD nu are premierul, sa aiba Ministerul Finanțelor.Am discutat pe pachetul social. Ramane in continuare să discutam venituri. Am ajuns la un program agreat ca joi România să aibă un Guvern.

Încercăm să avem același număr de ministere. Mâine la ora 12:00 reluăm negocierile. Nu există o decizie cine va da primul-ministru.E o decizie de premieri prin rotație”, a spus Marcel Ciolacu după ședința cu liberali

18-11-2021
15:17

Cîțu: ”Este o victorie importantă pentru noi, PNL, să avem primul premierul”

În ședința Biroului Executiv al PNL, Florin Cîțu  l-a propus pe Nicolae Ciucă premier din partea Coaliției PSD-PNL-UDMR pentru prima parte a rotației. Votul a fost unanim.

“Este o victorie importantă pentru noi, PNL, să avem primul premierul, mai ales pentru că suntem partidul mai mic din coaliție. Pentru prima parte a rotativei îl propun pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier”, a spus șeful PNL, potrivit stiripesurse.

18-11-2021
14:54

Reacția lui Kelemn Hunor după ce PNL l-a propus premier pe Nicolae Ciucă

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că săptămâna viitoare ar putea fi acordat votul pentru învestirea noului Guvern, dacă totul va decurge bine în privința propunerii lui Nicolae Ciucă premier din partea PNL.

”Este decizia PNL, n-o să comentez, noi suntem în coaliţie şi în parteneriat. Astăzi ar fi o primă întâlnire în acest format cu domnul Ciucă, trebuie să vadă şi el ce am făcut până la această oră, programul de guvernare, apoi discuţiile legate de guvern, de acordul politic şi, dacă totul merge bine, atunci, sigur, săptămâna viitoare, miercuri, joi, vor fi în Parlament audieri, joi cel târziu vot pentru noul Guvern, ca să fie foarte clară agenda”, a declarat Kelemen Hunor pentru AGERPRES.

18-11-2021
13:22

Marcel Ciolacu: ”Acum, PSD are o propunere de premier”

La puțin timp după ce PNL a anunțat oficial că-l propune din nou pe Nicolae Ciucă pentru postul de premier, a venit și o reacție dinspre PSD.

Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, anunță că și formațiunea pe care o conduce merge cu o propunere la negocierile cu liberalii, programate joi la ora 16.00.

”Acum, PSD are o propunere de prim-ministru. Noi mergem la negocieri la ora 16 cu cei de la PNL. În acest moment înțeleg că PNL are altă propunere pentru rotație.
 
Doamne ferește, nu am stat de vorbă acum două luni despre Nicolae Ciucă cu președintele. Credeți că dacă aveam astfel de înțelegere mai stăteam două luni în criză politică?”, a declarat Ciolacu.

18-11-2021
13:09

PNL nu vrea premier de la PSD până în 2023. Anunțul vicepreședintelui Robert Sighiartău

Vicepreședintele PNL, Robert Sighiartău, a afirmat, joi, că viitorul Guvern nu va avea un premier din partea PSD până în 2023.

Întrebat dacă este exclus ca în şedinţa Biroului Executiv de joi liberalii să supună la vot un nume de social-democrat pentru funcţia de premier, Sighiartău a transmis ferm: ”Da!”

”Avem variante de premier. Nu există această variantă pentru mine (n.r premier PSD), ca membru al PNL, dar nici pentru partid, că țin legătura cu colegii mei și nu cred că sunt de acord să votăm un premier social-democrat în primul an și jumătate.

PNL are oameni pregătiți să conducă guvernul. Biroul Executiv propune premierul și apoi se votează”, a spus vicepreședintele PNL.

18-11-2021
12:40

Nicolae Ciucă, anunțat oficial ca propunere de premier din partea PNL

Doi dintre prim-vicepreședinții PNL, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur, au confirmat votarea lui Nicolae Ciucă drept propunerea PNL pentru funcția de premier și au precizat că acesta va fi și șeful echipei de negociere.

”Am convenit că Nicolae Ciucă e cea mai bună soluție de premier. Noaptea întotdeauna este un sfetnic bun. A fost o discuție absolut firească, cu toate opțiunile pe masă. Florin Cîțu a spus ieri că orice membru al PNL poate fi premier. Am convenit împreună că Nicolae Ciucă e cea mai bună soluție”, a spus Rareș Bogdan.

”Trebuie observat inclusiv la Florin Cîțu atitudinea pragmatică și sinceră de a propune o soluție și de a merge mai departe. A fost vot în unanimitate pentru Nicolae Ciucă. La ora 16.00 vom avea o întâlnire de negociere. Șeful acestei echipe, din acest moment, domnul Nicolae Ciucă”, a adăugat Gheorghe Flutur.

18-11-2021
12:11

Negocieri pe numele premierului. Surse: PNL îl va propune premier pe generalul Nicolae Ciucă, la întâlnirea de la Cotroceni

În urma unei ședințe de foarte scurtă durată a conducerii partidului, generalul (r) Nicolae Ciucă va fi propunerea PNL pentru funcția de premier, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni. 

Până ca fostul militar să ajungă în fruntea executivului, propunerea ar trebui să primească și acordul celor de la PSD și UDMR, alături de care PNL încearcă să contureze o majoritate guvernamentală.

Potrivit unor surse politice citate de Digi 24, și președintele PNL Florin Cîțu a fost de acord cu această propunere, care ar fi agreată și de șeful statului.

România va străbate o nouă zi fără un Guvern plin la Palatul Victoria, însă cu foarte multe discuții și negocierii pe tema viitorului Cabinet PNL-PSD-UDMR.

După ce miercuri a fost acceptată ”rotativa” în fruntea Executivului noii coaliții, dar nu s-a căzut de acord asupra numelui pentru această funcție, joi se anunță noi dispute aprinse între cele două formațiuni.

ADVERTISEMENT

Negocierile pentru Guvern, etapa pe numele premierului. Ciolacu: ”Nu refuz propunerea Rafila – prim-ministru”

În cursul dimineții, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a auzit din spaţiul public de la Florin Cîţu, că i l-a propus pe Alexandru Rafila premier.

Președintele social-democraților îi transmite omologului său de la PNL că este de acord şi îşi va convinge colegii că Rafila este cea mai bună variantă pentru funcţia de premier.

ADVERTISEMENT

”Am înţeles că avem o variantă, domnul Rafila, eu sunt total de acord. Am înţeles din spaţiul public că domnul premier intermar mi l-a propus pe domnul Rafila. Eu îmi asum, ca şi preşedinte al PSD, că îi lămuresc pe colegii mei să fie domnul Rafila prim-ministru”, a spus Ciolacu.

Apoi, preşedintele PSD a adăugat: ”Dacă domnul Cîţu mi-a făcut această propunere, îl anunţ că sunt de acord”.

ADVERTISEMENT

Tot joi, despre negocierile privind programul de guvernare cu PNL, Ciolacu a spus că ”Urmează să stabilim acum telefonic o nouă întâlnire și urmează ca astăzi să finalizăm programul de guvernare și orientarea de prim-ministru”.

Florin Cîțu spunea că l-ar fi propus pe Alexandru Rafila ca variantă de premier

Miercuri, după o ședință la PNL, Florin Cîțu a spus că i-ar fi propus liderului PSD, Marcel Ciolacu, o variantă de premier în persoana deputatului social-democrat Alexandru Rafila. Ciolacu nu ar fi acceptat.

ADVERTISEMENT

”Voi spuneți că se deblochează negocierile dacă vine PNL cu propunere de premier? Ce legătură are?

Dacă PNL spune: noi vrem prima propunere de premier, e irelevant pe cine numim, dacă PSD vrea același lucru. Eu am discutat (n.r. cu liderii PSD), au spus clar că vor ca Marcel Ciolacu să fie primul premier”, a spus Cîțu.

La întrebarea unui reporter: ”Ați propus PSD-ului altă variantă de premier?”, Cîțu a răspuns: ”I-am propus domnului Ciolacu pe Rafila, dar n-a fost de acord”.

Ședință la PNL, joi, la ora 14

Joi, la ora 14.00, Biroul Executiv al PNL se reunește în şedinţă, în sistem de videoconferinţă, potrivit unor surse politice, transmite Agerpres.

Întâlnirea are loc după ce negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR pentru formarea unui nou Guvern s-au blocat miercuri din cauza nominalizării lui Marcel Ciolacu pentru funcția de premier, de către PSD.

ADVERTISEMENT