News

SUA și Rusia negociază soarta Ucrainei, fără Ucraina. Kievul face propriile demersuri pe lângă Moscova

SUA și Rusia au demarat discuții despre criza de la granița Ucrainei. Marea absentă de la discuții este tocmai Ucraina, care, nemulțumită, a demarat propriile negocieri cu Moscova.
10.01.2022 | 18:54
SUA si Rusia negociaza soarta Ucrainei fara Ucraina Kievul face propriile demersuri pe langa Moscova
ADVERTISEMENT

Negocierile de pace implică de obicei două părți reunite de un mediator care încearcă să găsescă posibile compromisuri, departe de furia și distrugerea câmpului de luptă.

Dar ultimele discuții despre războiul de opt ani din Ucraina sunt diferite. Conflictul – și o invazie rusă pe care discuțiile sunt menite să o prevină – are loc în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Ucraina, însă, va lipsi din două dintre cele trei sesiuni de negocieri programate săptămâna aceasta.

SUA și Rusia negociază soarta Ucrainei, fără Ucraina

Un rol atât de limitat al Ucrainei în discuții a deranjat în mod clar guvernul de la Kiev. De teamă că discuțiile nu vor avea prea multe rezultate și având în vedere declarația președintelui Biden că Statele Unite nu vor interveni militar dacă Rusia o invadează, Ucraina își continuă propriile negocieri cu Moscova.

ADVERTISEMENT

Cea mai recentă amenințare de invazie a început luna trecută, când Rusia a comasat peste 100.000 de soldați de-a lungul granițelor sale cu Ucraina și a cerut ample concesii din partea Statelor Unite și a NATO în chestiuni de securitate europeană.

Acestea au fost prezentate în două proiecte de tratate propuse de Moscova asupra cărora guvernul de la Kiev – pentru că nu este membru al alianței – nu are niciun cuvânt de spus.

ADVERTISEMENT

Președintele Vladimir Putin a amenințat ulterior că va lansa o invazie a Ucrainei dacă discuțiile asupra propunerilor sale ar eșua.

De fapt, asta a făcut din Ucraina „ostaticul” Rusiei, a spus Kostiantyn Yelisieiev, fost ambasador ucrainean la Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Îndepărtarea Ucrainei de la negocieri de către Moscova și cererea acesteia de discuții directe cu Statele Unite și NATO au fost intenționate, a spus domnul Yelisieiev.

Una dintre cererile cheie ale Rusiei este ca NATO să excludă orice posibilitate de aderare a Ucrainei la alianță – NATO a respins deja această cerere – și să oprească orice cooperare militară cu țara.

Rusia a insistat, de asemenea, ca alianța să oprească toate activitățile militare în Europa de Est și Asia Centrală.

SUA și Rusia participă la negocieri fără prea mari așteptări

Discuțiile au început duminică, când un înalt oficial rus a avertizat că Statele Unite au o „lipsă de înțelegere” a cererilor de securitate ale Kremlinului, iar Statele Unite și-au exprimat îndoielile cu privire la faptul că Rusia este „serioasă” cu privire la deescaladarea crizei din Ucraina.

În declarațiile raportate de agențiile de presă ruse, ministrul adjunct de externe Serghei A. Ryabkov a spus că intenționează să negocieze „dinamic, fără pauze”, pentru a împiedica Occidentul „să pună frâna tuturor acestor lucruri și să le îngroape în discuții nesfârșite”.

În aparițiile în emisiunile de știri de duminică dimineață, secretarul de stat Antony J. Blinken a spus că Statele Unite „nu vor face concesii” sub amenințarea unei invazii rusești a Ucrainei, la opt ani după ce a anexat Crimeea.

„Este vorba de a vedea dacă, în contextul dialogului și al diplomației, există lucruri pe care ambele părți, toate părțile le pot face pentru a reduce tensiunile”, a declarat. „Am făcut asta în trecut”, relatează The New York Times.

Amenințarea actuală la adresa Ucrainei vine după opt ani de conflict. Rusia a intervenit militar în Ucraina în 2014, anexând Peninsula Crimeea și stimulând revolte separatiste în două provincii din est, ducând la moartea a peste 13.000 de oameni.

„Problemele privesc toată Europa, inclusiv Ucraina, dar Putin sugerează discuții între Rusia și Statele Unite”, a spus Yelisieiev. „Rusia, în acest fel, a făcut anunțul unei sfere de influență. ‘Părăsește fostul spațiu sovietic și fă ce vrei în altă parte’.”

O delegație ucraineană va participa la a treia dintre cele trei runde de discuții, programate joi la Viena, sub auspiciile Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Statele Unite au declarat că se coordonează îndeaproape cu autoritățile de la Kiev, iar domnul Biden a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski în urmă cu o săptămână.

„Fără decizii cu privire la Ucraina fără Ucraina”, a postat săptămâna trecută ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, pe Twitter, menționând că se va întâlni și cu oficialii NATO la Bruxelles. „Face parte dintr-un efort diplomatic amplu de a descuraja alte agresiuni rusești.”

Kievul face propriile demersuri pe lângă Moscova

Având în vedere miza pentru Ucraina, guvernul Zelenski a decis să nu se bazeze în totalitate pe negocierile conduse de SUA. președintele Ucrainei a anunțat o inițiativă diplomatică separată, ucraineană, cu Rusia la sfârșitul lunii decembrie, ale cărei detalii au fost publicate ulterior în ziarul rus Kommersant.

Planul ucrainean în zece puncte începe cu trei pași de consolidare a încrederii — o încetare a focului, un schimb de prizonieri și deschiderea de puncte de trecere pentru civili din prima linie a războiului din estul Ucrainei — apoi trece la probleme politice.

Primul punct, încetarea focului, a fost deja implementat.

Temele politice implică discuții directe între domnul Zelenski și domnul Putin și un ultim punct, nr. 10, în temeiul căruia guvernul ucrainean ar supune Parlamentului legi care să acorde autoguvernare zonelor separatiste și să transfere unele competențe acestor domenii, potrivit Kommersant.

În interpretarea rusă, aceste legi ar acorda împuterniciților săi din estul Ucrainei drept de veto asupra deciziilor de politică externă ale guvernului central, inclusiv aderarea la NATO a Ucrainei, potențial satisfacând suficient cererea Rusiei pentru a preveni un război catastrofal în Ucraina.

Diplomații occidentali spun că legile propuse lasă loc de interpretare și că este puțin probabil ca Zelenski să acorde Moscovei drept de veto asupra viitoarei aderări la NATO.

Propunerea nu spune nimic despre aspirația de aderare la NATO scrisă în Constituția Ucrainei și se pare că s-a blocat după încetarea focului, anunțată pe 22 decembrie.

Până în prezent, niciuna dintre discuțiile diplomatice cu Rusia, fie cu Statele Unite, fie cu Ucraina, nu a încetinit fluxul de declarații de rău augur din partea oficialilor ruși, despre care diplomații și analiștii se tem că ar putea fi folosite pentru a justifica acțiuni militare sau pentru a pregăti populația rusă pentru un război.

ADVERTISEMENT