News

Negocierile pentru un armistițiu Israel – Hamas, blocate. Benjamin Netanyahu, revoltat de cererile grupării teroriste

Un nou armistițiu Israel - Hamas este extrem de departe de a fi înfăptuit. Benjamin Netanyahu se declară revoltat de cererile grupării teroriste din Gaza.
18.02.2024 | 09:29
Negocierile pentru un armistitiu Israel  Hamas blocate Benjamin Netanyahu revoltat de cererile gruparii teroriste
Criza din Orientul Mijlociu: negocierile pentru un armistițiu Israel - Hamas, blocate de Benjamin Netanyahu. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Negocierile pentru un armistițiu de încetare a focului între Israel și gruparea Hamas au fost blocate. Benjamin Netanyahu s-a arătat revoltat de cererile grupării islamiste din enclava palestiniană.

Criza din Orientul Mijlociu: negocierile pentru un armistițiu Israel – Hamas, blocate de Benjamin Netanyahu

La începutul acestui an, între armata israeliană și teroriștii Hamas a avut loc o primă tentativă pentru un nou armistițiu. Pe 3 ianuarie, totul s-a blocat însă. Mișcarea radicală anunța atunci înghețarea negocierilor pentru încetarea focului cu Israelul, după asasinarea în Liban a adjunctului șefului mișcării, Saleh al-Arouri.

ADVERTISEMENT

La presiunile Occidentului, în frunte cu principalul aliat, SUA, Israelul a anunțat recent că este dispus la o nouă concesie. Din păcate, o încetare a focului nu va avea loc prea curând.

Încă de marți, Israelul a trimis, la Cairo, echipe de negociatori pentru discuţii privind armistiţiul cu Hamas. S-a întâmplat la cererea preşedintelui american Joe Biden. Israelienii nu s-au întors însă cu niciun rezultat.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că discuțiile pentru a ajunge la un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor sunt în impas.

Pe de altă parte, a avertizat că guvernul său continuă cu planurile pentru o ofensivă terestră la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, în ciuda avertismentelor internaționale tot mai mari.

ADVERTISEMENT

Nu am obţinut nimic, cu excepţia unor cereri iluzorii din partea Hamas”, a spus Netanyahu, despre negocierile cu teroriștii. Premierul israelian a catalogat pretențiile Hamas drept ”ridicole”.

Acestea au fost înaintate la o rundă recentă de discuții indirecte la Cairo, mediate de Qatar, Egipt și Statele Unite. Aceste cereri includ lăsarea Hamas la putere în Gaza, retragerea completă a Israelului și eliberarea a mii de prizonieri palestinieni, a spus Netanyahu, citat de NY Times.

ADVERTISEMENT

Proteste masive la Tel Aviv pentru eliberarea ostaticilor

Între timp, pe plan intern, Netanyahu se confruntă cu furia familiilor ostaticilor. Mii de protestatari au umplut sâmbătă o arteră centrală din Tel Aviv, în faţa cartierului general al armatei.

Cetățenii au afişat fotografii şi pancarte care cereau eliberarea ostaticilor, inclusiv una pe care scria: ”Timpul se scurge!”. Reamintim că atacul Hamas din octombrie 2023 ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili. Teroriștii au capturat 253 de ostatici. Între timp, peste 100 dintre ei au fost eliberaţi în cadrul unui armistiţiu de scurtă durată, în noiembrie.

ADVERTISEMENT