News

Negocierile pentru viitorul Guvern se complică. Dacian Cioloş vine luni în Parlament cu lista de miniştri şi programul de guvernare USR

Negocierile pentru viitorul Guvern au intrat în impas. Discuțiile de vineri dintre Dacian Cioloș, Florin Cîțu și Kelemen Hunor nu mai au loc. PNL a susținut că nu sprijină un Executiv al USR.
15.10.2021 | 15:11
Negocierile pentru viitorul Guvern se complica Dacian Ciolos vine luni in Parlament cu lista de ministri si programul de guvernare USR
ADVERTISEMENT
15-10-2021
16:57

Cioloş depune luni la Parlament lista de miniştri şi programul de guvernare

USR a anunţat, vineri seara, că premierul desemnat, Dacian Cioloş va depune la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri, luni, 18 octombrie.

„Biroul Naţional al USR s-a întrunit, vineri, la solicitarea premierului desemnat, Dacian Cioloş, şi a stabilit un calendar pentru zilele următoare:

– sâmbătă – finalizarea programului de guvernare;

– duminică – şedinţă de Birou Naţional şi Comitet Politic pentru aprobarea programului şi a listei de miniştri;

– luni – depunerea programului de guvernare şi a listei de miniştri în Parlament”, a anunţat USR, într-un comunicat de presă.

15-10-2021
12:12

Dacian Cioloș: ”PNL să nu fugă de responsabilitate. USR va propune un Guvern săptămâna viitoare”

La scurt timp după ce Florin Cîțu a anunțat că PNL nu-i va acorda sprijinul în vederea refacerii coaliției și formării unui nou Guvern, Dacian Cioloș a anunțat că el și colegii săi din USR nu se dau bătuți și merg înainte.

Astfel, USR va propune un guvern și un program de guvernare în Parlament la începutul săptămânii viitoare.

Totodată, Cioloș a dat termen PNL-ului până duminică pentru a reveni la negocieri și a făcut din nou un apel la ”responsabilitate”.

Liderul USR a ținut să sublinieze faptul că formațiunea sa nu va negocia cu PSD și AUR.

”USR a avut un singur obiectiv, acela să formeze cât mai rapid un Guvern. Am propus refacerea coaliției pornind de la un program cu soluții concrete. Din păcate, PNL refuză deocamdată o negociere cu premierul desemnat.

Fac în continuare apel către PNL să nu fugă de responsabilitate. Sper să putem găsi soluția. Din dorința de a rezolva cât mai repede criza, USR va propune până la începutul săptămânii viitoare un Guvern în Parlament.

Duminică vom avea o ședință a USR pentru stabilirea programului de guvernare și a cabinetului monocolor USR

Nu e PNL pregătit să ofere soluții, nicio problemă, își va asuma USR. Până duminică după-amiază PNL știe să ne găsească dacă are alte idei

USR nu va negocia cu PSD. PNL e cel care a negociat cu PSD, așa că nu cred că e cazul să ne dea nouă lecții”, a spus Cioloș, într-o conferință de presă.

15-10-2021
10:26

PNL nu susține un Cabinet Cioloș. Florin Cîțu: ”Să discute cu PSD și AUR”

Întrunit vineri în ședință, Biroul Executiv al Partidul Național Liberal a decis să nu-i acorde sprijinul lui Dacian Cioloș în vederea refacerii coaliției și sprijinul în Parlament.

Liderul PNL, Florin Cîțu, îl trimite pe Cioloș să negocieze cu PSD și AUR, alături de care a votat moțiunea de cenzură.

”USR e parte a unei majorități alături de PSD și AUR. Votul politic al USR la moțiune a însemnat ruperea coaliției cu PNL. Răspunderea politică revine USR. În mod simetric, responsabilitatea pentru instalarea unui nou guvern revine coaliției USR, PSD și AUR.

PNL îi solicită lui Dacian Cioloș să discute în primul rând cu PSD și AUR. Dacă USR nu reușește să coalizeze o majoritate, PNL va demara negocieri cu toate partidele, cu excepția AUR”, a declarat Cîțu.

15-10-2021
08:15

Dan Vîlceanu și Lucian Bode, posibile propuneri de premier din partea PNL

Conform celor mai noi informații, liberalii ar putea să înainteze o propunere de premier diferită de Florin Cîţu, cu scopul de a ajunge la o înţelegere în cadrul coaliţiei, iar Dacian Cioloş să renunţe la mandatul de premier desemnat.

Potrivit news.ro, care citează surse din PNL, singura variantă în care PNL ar accepta refacerea coaliţiei de guvernare este ca premierul să fie dat de PNL. În aceste condiții, Dacian Cioloş ar trebui să îşi retragă candidatura de premier desemnat.

În aceste condiții, PNL ar fi dispus să vină cu altă propunere de premier decât Florin Cîțu. Pe lângă Dan Vîlceanu, în ultimele ore a apărut vehiculat și numele lui Lucian Bode.

Vineri după-amiaza au loc noi discuții între premierul desemnat Dacian Cioloș și liderii PNL și UDMR, Florin Cîțu și Kelemen Hunor, în vederea refacerii coaliției.

Până să debuteze discuțiile dintre cei 3 lideri politici, în spațiul public apar noi scenarii în ceea ce privește viitorul Executiv.

ADVERTISEMENT

Astfel, surse politice citate de Realitatea Plus dau de înțeles că PNL ar putea renunța la varianta Florin Cîțu și l-ar propune pe Dan Vîlceanu pentru postul de premier. Dacă lucrurile ar sta astfel, USR ar putea renunța la mandatul lui Dacian Cioloș.

Negocierile pentru viitorul Guvern. Dacian Cioloș ar putea renunța. Dan Vîlceanu, propunerea PNL?

Vineri, la ora 11.00, Biroul Executiv al PNL se reuneşte pentru a stabili mandatul cu care va merge Florin Cîţu la negocierile pentru refacerea coaliţiei şi susţinerea unui nou guvern.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, PNL ar vrea sa-l propună premier pe Dan Vîlceanu, ministrul de la Finanțe și un apropiat al premierului demis prin moțiune Florin Cîțu.

De altfel, chiar posibilul nume de premier al PNL a declarat, joi seara, că Dacian Cioloș poate stopa criza politică prin depunerea mandatului de premier desemnat și revenirea la masa discuțiilor alături de liberali și UDMR pentru reformarea coaliției în jurul unui premier PNL.

ADVERTISEMENT

”Vreau să vă spun că nu e vorba de tragere de timp. Dacă vorbim de tragere de timp, trebuie să discutăm cu domnul Cioloș, care este singurul care poate să pună capăt tragerii de timp. Pe de altă parte, într-adevăr, tuturor puțin ne pasă de orgolii, trebuie să ne gândim la țară, numai că această criză a fost generată tocmai de orgolii.

La momentul la care domnul premier l-a demis pe domnul Stelian Ion s-a pus problema de orgolii pentru că atunci oricând USR putea să vină cu un alt ministru al Justiției. Ulterior, când USR și-a retras toți miniștrii de la guvernare și aplaudau în holul Parlamentului această retragere de la guvernare, s-a pus problema de orgolii.

ADVERTISEMENT

La momentul acela nu am văzut pe nimeni să spună că puțin îi pasă de orgoliile USR și existau și puncte de vedere care spuneau că au dreptate”, a declarat Dan Vîlceanu la B1TV.

Lider liberal: ”E dificil ca PNL, după ce a fost călcat în picioare, să intre într-un Guvern condus de USR”

Tot mai multe voci din PNL dau de înțeles că Dacian Cioloș nu va beneficia de sprijin din partea partidului aflat la guvernare în vederea alcătuirii unui nou Guvern.

Cristian Bușoi, europarlamentar liberal, dă de înțeles, la Rfi, că PNL nu va susține un Guvern condus de liderul USR: ”Este foarte dificil pentru PNL, cu tot respectul și personal și al PNL pentru Dacian Cioloș, eu sunt împreună cu el în Parlamentul European și știu și capacitatea lui și felul în care este respectat, dar cu tot respectul față de Dacian Cioloș, este foarte complicat pentru PNL să intre într-un Guvern, după ce a fost călcat în picioare, după ce s-a votat o moțiune de cenzură USR-PSD-AUR și să intre într-un Guvern care ar fi condus de USR”.

Bușoi mai spune că premierul trebuie să vină de la PNL: ”Trebuie să reconstruim această coaliție PNL-USR-UDMR. Sper ca după această încercare, colegii din USR să înțeleagă că premierul trebuie să vină de la PNL și sigur, cel mai bine pentru coerența coaliției ar fi să fie președintele PNL, Florin Cîțu”.

ADVERTISEMENT