News

Nereguli grave descoperite de ANSVSA. Ce conțin multe dintre produsele lactate vândute în România

Multe dintre produsele lactate vândute în România nu conțin ceea ce este trecut pe etichetă. Au fost date amenzi usturătoare.
26.03.2024 | 21:51
Nereguli grave descoperite de ANSVSA Ce contin multe dintre produsele lactate vandute in Romania
Ce conțin multe dintre produsele lactate vândute în România. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

ANSVSA a descoperit nereguli grave privind produsele lactate vândute în România. Multe dintre acestea nu conțin ceea ce este specificat pe etichetă sau au inclus lapte de vacă, în loc de cel capră.

Verificări făcute de ANSVSA. Ce conțin produsele lactate vândute în România

Situația a ieșit la iveală în urma unor controale desfășurate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru siguranța Alimentelor. Potrivit experților, care au recoltat 412 probe din lactate, multe dintre aceste produse conțin un procent mult mai mic de lapte decât cel trecut pe etichetă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în unele cazuri a fost găsit un conținut mai mare de sare decât cel declarat. În alte situații, în loc de lapte de capră, unele produse aveau în compoziție lapte de vacă, deși nu se specifica acest detaliu.

Experții spun că producătorii apelează la aceste înșelătorii pentru a câștiga mai mulți bani, potrivit Știrile Pro Tv. Astfel, înlocuiesc grăsimea animala cu cea vegetală, mai puțin costisitoare. Același lucru se întâmplă și în cazul înlocuirii laptelui de capră cu cel de vacă, mult mai ieftin.

ADVERTISEMENT

„O telemea nu trebuie să se dezmembreze. Nu trebuie să curgă. Laptele trebuie să aibă totuși o anumită culoare. O anumită consistență. Un anumit miros. Este însă foarte greu să ne dăm seama de un produs ambalat. Produsul ambalat este de obicei posibil de testat doar în laboratoare”, a declarat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, conform sursei citate.

Amenzi uriașe au fost date de inspectori

În urma verificărilor, desfășurate în perioada 5 februarie-15 martie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru siguranța Alimentelor a decis să închidă magazine și depozite din Capitală, dar și din județul Ilfov. Alte nereguli au fost descoperite și în Dolj, Ialomița și Cluj.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a fost confiscată o cantitate de peste 17.000 de kilograme de produse lactate, care trebuia să ajungă pe rafturile magazinelor din țară. Amenzile date, după aceste controale, se ridică la aproape 2.850.000 de lei.

„Din rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat neconformităti. În special în ceea ce priveşte analiza parametrilor fizico-chimici, diferenţe procentuale raportate la declaraţiile privind valorile de pe etichetă de către producător:

ADVERTISEMENT

Procent mai mic de grăsime faţă de cel declarat; procent de cloruri/sare mai mare faţă de cel declarat. Procent de substanţă uscată mai mic faţă de cel declarat. Procent de proteină mai mic faţă de cel declarat; neconcordanţe privind specia de la care provine laptele, raportată la informaţiile de pe etichetă”, a transmis ANSVSA.

ADVERTISEMENT