News

România, țara în care copiii încă mai vin cu barza! Sau cum a ajuns educația sexuală subiect tabu în școli. „Principalele surse de informare accesate de copii rămân gașca și online-ul”

12.02.2020 | 12:45
ADVERTISEMENT

În România anului 2020, cei mai mulți copii încă află de la părinții lor că bebelușii sunt aduși de… barză. Pe alocuri amuzant, în proporție covârșitoare dramatic, dacă privim statisticile. Între timp, am ajuns pe primul loc în Europa la capitolul minore care nasc înainte de 18 ani. Culmea, potrivit Eurostat, românii sunt în continuare reticenți și refuză introducerea „educației sexuale” în școli.

Diana Stănculeanu, psihoterapeut și practician acreditat în programe de educaţie parentală adaptate nevoilor copiilor, a vorbit pentru FANATIK despre necesitatea acestei materii în dezvoltarea NORMALĂ a celor mici. Terapeuta spune că, din păcate, lipsa informării de la școală are consecințe grave asupra copiilor.

ADVERTISEMENT

Copiii se informează din surse îndoielnice

„Din păcate, în absența unor activități de educație sexuală în școli și în condițiile în care în cele mai multe dintre familii subiectele legate de educație sexuală rămân din diferite motive tabu, principalele surse de informare accesate de copii rămân gașca, online-ul și media în general.

Riscul este că, deși sunt surse foarte accesibile, corectitudinea informațiilor este adesea îndoielnică și lipsește cu desăvârșire contextul în care copiii pot învăța, dincolo de informații, atitudini, valori și comportamente sănătoase, de protecție, în jurul sexualității umane”, afirmă terapeuta.

ADVERTISEMENT
România, țara în care copiii încă mai vin cu barza! Diana
Diana Stănculeanu a stat de vorbă exclusiv cu FANATIK despre educația sexuală în școli. Sursa foto – facebook

Sexualitatea nu trebuie să însemne teamă şi nici ruşine. Tinerii au nevoie să afle, să cunoască şi să (se) descopere, nu să trăiască adevărate drame care să le schimbe pe percepția şi întreaga viaţă. „Cel mai probabil, sunt curiozitățile pe care le trăiește fiecare ființă umană aflată la o vârstă când se încheagă relațiile de cuplu.

Ele țin de cunoașterea și încrederea în sine, dar și în celălalt, de mecanismele de seducție, de plăcere și explorare în dinamica sexuală, de granițe, dar și de conectare cu celălalt în siguranță și cu confort emoțional, de ce înseamnă a fi îndrăgostit și/sau a iubi, de cum se negociază granițele în cuplu etc.”, a explicat aceasta.

ADVERTISEMENT

Demersuri multe, cereri „sub lacăt”, în sertarele ministerului

Din păcate, România a alunecat și la acest capitol pe panta lui „lasă că merge așa”. Și rezultatele înfiorătoare n-au întârziat să apară. Astfel, deși în ultimii ani s-au făcut demersuri numeroase, inclusiv la Ministerul Educației, solicitările privind introducerea educației sexuale în școli au rămas uitate de timpuri și, mai ales de autorități, pe fundul unor sertare prăfuite.

„În ciuda unor inițiative susținute de diverși actori din zona de educație și sănătate a copilului, legate de revitalizarea curriculei de educație pentru sănătate și îmbogățirea ei cu conținuturi de educație sexuală, acestea au fost blocate în sertarele Ministerului Educației. Și rămân în aceleași sertare, sub presiunea suplimentară a demersurilor Coaliției pentru Familie”, mai spune Diana Stănculeanu.

ADVERTISEMENT

Copilul neinformat de azi, adultul anxios de mâine

Mai mult, Diana Stănculeanu trage și un semnal de alarmă! Lipsa informațiilor de bază pe această temă în viața copiilor poate afecta viitorul adult. „Educația sexuală este responsabilă de transmiterea informațiilor cu privire la protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

De asemenea, este importantă pentru a preveni o sarcină nedorită și, în consecință, experiențele traumatice asociate fie unei întreruperi de sarcină, fie responsabilității de a avea un copil într-un moment nepotrivit al vieții.

România, țara în care copiii încă mai vin cu barza! Școala
Educația sexuală, subiect tabu în școli. Sursa foto – hepta.ro

Nu mai puțin important este rolul educației sexuale în conștientizarea drepturilor omului cu privire la violența sexuală, încălcarea limitelor personale, relațiile abuzive.

Educația sexuală ajută la creșterea stimei de sine, sporește încrederea în interacțiunile umane, abilitatea de a construi intimitate în primul rând emoțională și apoi sexuală cu un partener de cuplu”.

Ce învață copiii la ora de educație sexuală

Diana Stănculeanu spune că educația sexuală în școli nu trebuie să sperie pe nimeni. Materia în sine nu reprezintă un „bau-bau” și nu înseamnă o îndepărtare de la normalitate. Din contră, cei mici se pot informa și învăța să se ferească de capcane şi să nu mai devină victime ale abuzurilor sexuale.

„Educația sexuală are un rol fundamental în creșterea nivelului de conștientizare și protecție împotriva abuzului și agresivității sexuale în relațiile interpersonale. Avem în vedere inclusiv vârstele mici, la care abuzul sexual se petrece în cercul de încredere, nu este neapărat însoțit de comportamente violente explicite și vine din partea unor adulți cu care copiii sunt familiarizați și în care au încredere.

În procesul de educație sexuală, copiii și adolescenții învață despre granițe, limite, intimitate, nevoia de a spune NU și despre faptul că corpul lor le aparține și nu poate fi folosit, atins sau expus fără acordul lor. Așa se construiesc atitudinile și comportamentele de asertivitate, prin care tinerii se protejează și îi țin la distanță pe agresorii sexuali.”

România, țara în care copiii încă mai vin cu barza! Diana
Doi tineri se îmbrățișează în parcul Herăstrău. Sursa foto – hepta.ro

De ce se opun românii acestei idei

Vă readucem aminte că introducerea educației sexuale în școlile românești a creat, încă de acum doi ani, controverse. Atunci, o lege care prevedea închisoare până la doi ani pentru profesorii ce predau asemenea cursuri fără acordul părinţilor trecea tacit de Senat.

De remarcat că, peste 67 de ONG-uri au cerut ore de educaţie sexuală în toate şcolile din România. Printre cei care s-au împotrivit s-au aflat și reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române. Aceștia declarau, în 2018, că „educația sexuală” îi transformă pe copii în homosexuali sau lesbiene.

Între timp, crudul adevăr continuă să puncteze anual și să ne arunce în rândul țărilor înapoiate. Astfel, româncele fac peste 70.000 de avorturi, iar una din zece femei care solicită o întrerupere de sarcină este adolescentă.

FANATIK vă invită să vă spuneţi părerea, pe paginile sale de Facebook,  în legătură cu introducerea ca materie a educaţiei sexuale.

SONDAJ. Sunteti de acord cu introducerea educatiei sexuale in scoli? Detalii despre proiect si situatia actuala pe www.fanatik.ro

Posted by Fanatik.ro on Wednesday, February 12, 2020

SONDAJ. Sunteti de acord cu introducerea educatiei sexuale in scoli? Detalii despre proiect si situatia actuala pe www.fanatik.ro

Posted by Stiri Mondene on Wednesday, February 12, 2020

SONDAJ. Sunteti de acord cu introducerea educatiei sexuale in scoli? Detalii despre proiect si situatia actuala pe www.fanatik.ro

Posted by Fanatik News on Wednesday, February 12, 2020

ADVERTISEMENT