News

Cum a luat-o lumea razna din cauza NFT-urilor. Oamenii plătesc milioane de dolari pentru a fi proprietarii unor imagini sau e vorba de mai mult? 

NFT-urile sunt încă un concept străin pentru multe persoane, în vreme ce alții fac adevărate averi de pe urma vânzării acestor bunuri digitale, îndeosebi sub forma unor imagini.
15.02.2022 | 11:20
Cum a luato lumea razna din cauza NFTurilor Oamenii platesc milioane de dolari pentru a fi proprietarii unor imagini sau e vorba de mai mult
Ce se întâmplă cu NFT-urile și ce reprezintă acestea. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

NFT-urile au devenit extrem de populare în 2021, pe care l-am putea considera anul în care popularitatea artei digitale a explodat.

La începutul anului, pe 11 martie, un investitor în criptomonede a plătit nu mai puțin de 69 de milioane de dolari pentru o lucrare artistică digitală: ”Everydays: The First 500 Days”, aceasta fiind scoasă la licitație de către prestigioasa casă Christie’s. Un alt exemplu este GIF-ul Fomo, care acum este scos la vânzare pentru 2 milioane de dolari, o sumă de 60 de ori mai mare decât cea pentru care a fost vândut în urmă cu nouă luni de zile.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Bored Ape Yacht Club, o colecție de 10.000 de ilustrații cu portrete de maimuțe, valorează împreună mai bine de un miliard de dolari.

Ce reprezintă un Non-Fungible Token?

Această bulă uriașă se datorează tehnologiei NFT, care permite monedelor virtuale, precum Bitcoin, Ethereum sau altele, să fie folosite pentru a cumpăra bunuri digitale. Un NFT, sau un ”non-fungible token” este un șir digital de date care stabilește dovada posesiei și proprietății unui obiect care există, de regulă, doar în lumea virtuală.

ADVERTISEMENT

NFT-urile există pe blockchain, un registru de urmărire a tranzacțiilor descentralizat, care până nu demult era cunoscut doar pentru că oferă infrastructura necesară existenței Bitcoin. Totuși, impactul potențial a devenit mult mai mare, ajungând în sfere precum finanțele, arta, muzica, proprietatea intelectuală sau bunurile de lux.

”NFT-urile au permis apariția unei piețe pentru arta digitală”, arată Robert Zumkeller, un designer grafic ce a început să creeze ilustrații NFT în timp ce era student la Academia de Arte și Design din Basel. ”Nu sunt sigur că aș fi găsit o galerie care să prezinte arta mea digitală, nici cumpărători care să cumpere un ecran fizic pentru a o admira. Cu NFT-urile, pot să creez o galerie online, pentru a-mi prezenta și vinde munca.”

ADVERTISEMENT

La fel ca orice altă înregistrare de pe blockchain, arta NFT permite urmărirea tuturor tranzacțiilor după vânzarea inițială. Astfel, pot fi asigurate plăți pentru drepturi de autor pentru vânzări ulterioare. Zumkeller va primi 10% din toate vânzările ulterioare ale creațiilor pe care le va vinde.

În cazul artei fizice, există o singură copie originală (sau un număr limitat, în cazul printurilor). Originalul poate fi comparat cu reproducerile, care sunt vândute legal sau ca falsuri. În cazul artei digitale, creația este un fișier ce poate avea un număr infinit de copii perfecte. De aceea, NFT-ul nu cuprinde fișierul de date ale creației, ci funcționează ca dovadă a posesiei originale.

ADVERTISEMENT

NFT-uri de vânzare la pachet cu produse de lux

NFT-urile au intrat și pe piața produselor de lux, unde recent, ”gemeni digitali” (imagini sau animații 3D) ale unor ceasuri de colecție au fost vândute la licitație în primăvara lui 2021. ”Din ce în ce mai multe branduri sunt interesate de NFT-uri”, arată Serge Maillard, editor la revista de ceasuri Europa Star. ”În primul rând, pentru a avea o unealtă utilă împotriva falsurilor, prin posibilitatea de a verifica autenticitatea și în al doilea rând, pentru a dezvolta o relație mai apropiată și mai personală cu clientul, fără să mai fie nevoie de intermediari.”

Compania elvețiană de securitate cibernetică, Wisekey, a intrat în acest teritoriu. ”Gemenii digitali pentru obiecte de lux și artă sunt piețele principale, momentan, dar există și alte utilizări pentru NFT-uri, mai ales pentru certificarea proprietății și identității intelectuale”, spune CEO-ul Carlos Moreira. Compania oferă NFT-uri pentru a proteja obiecte de lux și a lansat recent o piață pentru obiecte de artă. Are de gând să își lanseze și propria criptomonedă și lucrează la proiecte pentru managementul drepturilor digitale ale filmelor și muzicii.

Piața NFT-urilor a crescut în ultimul an, cu un progres de 700% între al doilea și al treilea trimestru din 2021, conform platformei de analiză Dappradar. Această bulă confirmă caracterul speculativ al monedelor virtuale și al aplicațiilor blockchain. Un exemplu concret este valoarea speculativă a Bitcoin, care a crescut cu un factor de 100.000 în 10 ani.

”Până acum, alegerile de design în privința tehnologiei au ajutat la promovarea speculei”, explică Claudio Tessone, profesor de blockchain și registre distribuite, la University of Zurich. ”Cele mai răspândite sisteme sunt bazate pe așa numitul proof-of-work, în cazul căruia validarea și urmărirea tranzacțiilor de către rețea, dar și introducerea de noi token-uri în aceasta funcționează doar pentru că utilizatorii rulează diverse calcule pe sistemele lor”, relatează futurity.com.

”Pe măsură ce resursele dedicate au accelerat, datorită unei supliniri constante a acestora, crearea de noi active este din ce în ce mai scumpă, ceea ce duce la o creștere a valorii lor, la fel cum prețul petrolului crește atunci când e mai dificil de extras. La rândul lor, apare încurajarea de a investi resurse în blockchain, care la rândul său duce la o creștere de noi prețuri, iar ciclul se tot repetă.”

Consumul energetic al aplicațiilor de blockchain crește odată cu îngrijorările oamenilor despre acest aspect. Deși societatea se străduiește din răsputeri să combată încălzirea globală, a introdus totodată servicii care consumă la fel de multă electricitate precum o țară de mărime medie, ca Suedia. ”Există speranțe că o nouă arhitectură pentru blockchain, denumită proof-of-stake, va face electricitatea necesară pentru utilizare neglijabilă”, spune Tessone. ”O nouă generație de platforme precum Cardano, Poladot și Tezos deja operează pe astfel de sisteme, dar impactul lor, deși în creștere, a rămas limitat. Rămâne de văzut.”

Speculă, fraude financiare, licitații trucate, spălare de bani?

Totuși, noua arhitectură poate genera alte stimulente problematice. Până acum, monedele virtuale i-au recompensat pe cei care au pregătit adevărate ferme de calculatoare pentru a profita din economia scalării și folosirii mai eficiente a curentului electric. Un blockchain de tipul proof-of-stake îi recompensează pe cei ce investesc masiv, astfel că iar crește specula. ”În prezent, e greu să ne imaginăm blockchain-ul fără speculă”, spune Tessone, ”dar e bine să vedem că această comunitate ia problema în serios.”

Catherine Tucker, profesoară de management la MIT; specializată în blockchain, regretă că lumea se concentrează pe aspectul speculei. ”Majoritatea știrilor despre NFT au fost referitoare la aspectele speculative. Asta e mai degrabă frustrant, deoarece poate duce la mai puțină experimentare în cazul folosirilor ideale ale tehnologiei.”

O temere o reprezintă faptul că anonimitatea de pe blockchain ar putea ajuta la fraude financiare. Cele mai evidente situații sunt cele de licitații manevrate pentru a crește prețurile artificial, dar și tranzacționările de tip insider. În septembrie 2021, Opensea, cea mai mare piață de NFT-uri, a dezvăluit că unul dintre angajați a cumpărat obiecte înainte să fie expuse la vânzare pe pagina principală – o formă de tranzacționare insider.

Multe forumuri de specialiști discută despre riscurile licitațiilor pompate artificial, unde un artist sau un cunoscut cu care acesta conspiră cumpără lucrarea la un preț ridicat, pentru a-i crește prețul și a menține nebunia licitațiilor la prețuri mari. Asta a culminat cu suspiciunile că deținătorul seriei de elemente grafice NFT din seria CryptoPunk a împrumutat 500 de milioane de dolari sub forma unor împrumuturi fulger al căror format e posibil doar pe blockchain. Ar fi folosit banii pentru a cumpăra NFT-uri de la el însuși, înainte să returneze banii. Sigur, trucul e foarte bun pentru a umfla prețul unor clemente digitale de artă, dar crește suspiciunea că NFT-urile ar putea fi unealta ideală pentru spălarea de bani.

În mod interesant, aceste activități suspicioase au fost descoperite tocmai pentru că toate tranzacțiile de pe blockchain sunt vizibile publicului. ”Așa-zisa confidențialitate a lumii crypto este o simplă iluzie”, spune Tessone. ”Se bazează pe premisa că utilizatorii ar crea un număr mare de portofele în care să își țină banii, pentru a-și masca tranzacțiile.”

Realitatea e că mulți evită să facă asta, din cauza costurilor asociate tranzacțiilor. Există totuși și varianta urmăririi banilor, mai spune Tessone: ”analiza matematică a rețelelor poate demasca activități suspicioase, pentru că tranzacțiile pot fi urmărite și legate de o persoană, chiar dacă aceasta are mai multe portofele. De aceea, pomparea prețurilor la licitație pentru NFT-uri este chiar nesigură pentru cei ce vor să comită fraude, contrar a ceea ce spun mulți.”

Catherine Tucker avertizează și în privința aruncării responsabilității întru totul pe NFT-uri, spunând că ”probleme precum tranzacționarea de tip insider cu NFT-uri sunt reflecții ale comportamentelor utilizatorilor în medii nesigure și ale costurilor persistente de tranzacționare. Nu sunt sigură că atribuirea vinei către tehnologie este corectă. În definitiv, tehnologia e doar tehnologie.”

ADVERTISEMENT