Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi că Rusia reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa securităţii NATO şi va rămâne aşa pe termen lung. Şeful Guvernului şi-a exprimat această opinie cu ocazia Euro-Atlantic Resilience Forum – Black Sea Perspectives.
Ediţia inaugurală a Forumului euro-atlantic pentru rezilienţă, organizată la Bucureşti, se bucură de prezenţa a peste 1.500 de participanţi şi 50 de speakeri din 20 de ţări, între care SUA, Franţa, Germania, Spania, Italia sau Israel.
În discursul său, premierul Nicolae Ciucă a ţinut să sublinieze că în 2016, la Varşovia, a fost adoptat un angajament de consolidare a rezilienţei împotriva întregului spectru de ameninţări, inclusiv a ameninţărilor hibride, din orice direcţie. Momentul respectiv a fost urmat anul trecut de o reînnoire a angajamentelor privind rezilienţa, subliniindu-se necesitatea unei abordări mai integrate şi mai bine coordonate.
Astăzi, mai mult decât oricând, adoptarea acestor angajamente se dovedeşte necesară şi utilă, şeful Executivului aducând în discuţie contextul dificil creat de Rusia la graniţele Alianţei.
“Pe măsură ce nivelul de ameninţare la adresa securităţii noastre a crescut, implicarea NATO în asigurarea rezilienţei a crescut. În ultimii ani, Rusia şi-a sporit asertivitatea, retorica distructivă şi ameninţările hibride, cu scopul de a schimba frontierele şi de a reconfigura arhitectura de securitate în funcţie de propriile interese.
Anexarea ilegală a Crimeei, în 2014, a fost o dovadă clară a acestui comportament conflictual. Anul acesta am asistat la o evoluţie negativă dramatică a acestei tendinţe. La 24 februarie, Rusia a decis să atace un stat paşnic şi independent, readucând, pentru prima dată după mulţi ani, războiul pe continentul european.
Astăzi, Rusia este, fără îndoială, cea mai gravă şi directă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice şi, având în vedere evoluţiile actuale, va rămâne astfel pe termen lung“, a spus Nicolae Ciucă, în cadrul Forumului.
Premierul a menţionat că România s-a adaptat la aceste nevoi de contracarare a numeroaselor ameninţări hibride, nu doar prin elaborarea unui Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ci şi prin crearea de noi instituţii şi infrastructuri pentru a face faţă acestor provocări.
El a subliniat că România are o bună reputaţie în domeniul securităţii cibernetice, iar acest lucru a fost recunoscut în mod clar de către statele membre ale UE atunci când ţara noastră a câştigat licitaţia pentru găzduirea Centrului European de Competenţă în Securitate Cibernetică (ECCC) la Bucureşti.