News

Certificatul verde la locul de muncă. Nicolae Ciucă: ”Sper să fie reintrodus în procedură parlamentară, promulgat şi apoi aplicat”

Premierul Nicolae Ciucă a făcut, marți, noi declarații despre instituirea certificatului verde la locul de muncă. Potrivit spuselor sale, speră ca documentul să fie reintrodus în procedura parlamentară.
30.11.2021 | 19:02
Certificatul verde la locul de munca Nicolae Ciuca Sper sa fie reintrodus in procedura parlamentara promulgat si apoi aplicat
ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă a făcut o astfel de declarație, precizând că a discutat și cu ministrul sănătății, Alexandru Rafila, despre soluții de introducere a certificatului verde la locul de muncă.

Nicolae Ciucă și Alexandru Rafila au purtat discuții pe acest subiect în weekend, însă nu au ajuns la o concluzie.

ADVERTISEMENT

”Este un subiect pe care l-am discutat cu domnul ministru Rafila sâmbătă şi am convenit să găsim acele soluţii prin care certificatul verde să fie reintrodus în dezbatere în Parlament.

În momentul în care va fi aprobat de Camera Deputaţilor, să poată să meargă la promulgare şi să poată fi aplicat”, a declarat Nicolae Ciucă, într-o declarație de presă din cadrul unei vizite pe şantierul drumului Podul Prieteniei, Giurgiu – Ruse.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă și Alexandru Rafila nu au ajuns la un sens comun nici în ceea ce privește un orizont de timp al proiectului de lege: ”Daţi-mi voie să nu estimez un timp acum”, a mai adăugat prim-ministrul țării.

Ce se poate întâmpla cu persoanele care au anticorpi dar nu sunt în evidența DSP

Întrebat ce se întâmplă cu românii care au anticorpi, însă nu sunt trecuți astfel în baza de date a DSP, Nicolae Ciucă nu a negat că aceștia pot fi ocoliți de certificatul verde.

ADVERTISEMENT

”Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru, de certificatul verde vor beneficia şi persoanele care au trecut prin boală”, a mai completat prim-ministrul.

Persoanele cu prima doză pot beneficia de certificat verde? Răspunsul premierului

De asemenea, întrebat și despre propunerea ministrului sănătății, ca certificatul verde să-l poată obține chiar și cei cu prima doză de vaccin, la un interval de 10 zile, Ciucă a negat că a vorbit cu Rafila și despre acest subiect.

ADVERTISEMENT

”Nu am discutat acest detaliu cu ministrul Alexandru Rafila sâmbătă, urmând ca împreună cu ceilalţi specialişti să poată să vină cu o propunere concretă în cuprinsul proiectului de lege care va fi supus dezbaterii Camerei Deputaţilor şi atunci vom vedea despre ce soluţii concrete este vorba”, a mai adăugat Nicolae Ciucă.

Certificatul verde la serviciu, blocat în Parlament

Proiectul este blocat la Camera Deputaților (for decizional-n.r) din 15 noiembrie. Asta după ce liberalii s-au abținut de la votarea amendamentului PSD: bani din bugetul statului pentru 20 de teste gratuite în primele 60 de zile pentru cei nevaccinați anti-Covid și care lucrează în sistem public.

”La grupul parlamentar al PNL s-a luat în discuţie astăzi şi certificatul verde. Vineri a fost termenul pentru amendamente şi noi a trebuit să luăm această lege în forma ei iniţială, adaptată doar la sistemul medical. (…) S-au depus mai multe amendamente. De la AUR au venit destule vineri, de aceea astăzi suntem la aşezarea lor într-un tabel, să putem discuta într-o şedinţă din zilele următoare. (…)

La această lege, faţă de Senat, este acel amendament depus de PSD în care era gratuitatea pe două luni pe zece teste pe lună pentru cei care nu se vaccinau şi erau testaţi. Testarea era suportată din bani publici.

În decizia de astăzi de la grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor s-a votat ca noi, grupul parlamentar al PNL, să ne abţinem la acest amendament. Considerentele sunt că statul oferă vaccin gratuit, testarea să se facă contracost”, declara în urmă cu câteva săptămâni deputatul PNL Nelu Tătaru.

 

ADVERTISEMENT