News

Nicolae Ciucă, mesaj pentru doamnele și domnișoarele din România, de Ziua Femeii. Ce a transmis și Marcel Ciolacu

Nicolae Ciucă, de Ziua Femeii: „Trebuie să continuăm politicile care promovează egalitatea de șanse, care combat discriminarea și violența împotriva femeilor”
08.03.2024 | 10:27
Nicolae Ciuca mesaj pentru doamnele si domnisoarele din Romania de Ziua Femeii Ce a transmis si Marcel Ciolacu
Nicolae Ciucă le-a mulțumit femeilor „pentru curajul și determinarea” de care dau dovadă în familie și în societate / Foto: Inquam Photos, George Călin
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă, liderul PNL, a transmis, vineri, un mesaj doamnelor și domnișoarelor din România, cu ocazia sărbătoririi Zilei Femeii, la 8 martie.

Ziua Femeii. „Le datorăm recunoștință și respect”

Nicolae Ciucă a spus că ziua de 8 martie, Ziua Femeii, este acea zi în care „le datorăm recunoștință și respect” doamnelor și domnișoarelor”. „Astăzi este despre doamnele și domnișoarele din viețile noastre, cele cărora le datorăm recunoștință și respect”, se arată în mesajul postat de Nicolae Ciucă pe contul Facebook.

ADVERTISEMENT

Președintele Senatului a arătat că o societate civilizată și care prosperă este aceea în care fiecare femeie are posibilitatea să își urmeze visurile și obiectivele, iar acest mediu le trebuie asigurat.

„Un mediu echitabil, just și incluziv”

„O societate civilizată și care prosperă este aceea în care fiecare femeie are posibilitatea să își urmeze visurile și obiectivele, într-un mediu echitabil, just și incluziv. Iar datoria noastră este să le asigurăm acest mediu. Trebuie să continuăm politicile care promovează egalitatea de șanse, care combat discriminarea și violența împotriva femeilor”.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă le-a mulțumit femeilor „pentru curajul și determinarea” de care dau dovadă în familie și în societate „Dragi doamne și domnișoare, vă mulțumim pentru curajul, grija și determinarea cu care vă asumați rolurile din familie, de la locul de muncă și din comunitate. Vă doresc o primăvară frumoasă și plină de realizări!”, a mai scris liderul PNL.

Ciolacu: „La mulți ani și o primăvară frumoasă”

De partea sa, Marcel Ciolacu a postat, de Ziua Femeii, un mesaj scurt, urându-le doamnelor și domnișoarelor romance: „La mulți ani și o primăvară frumoasă!”.

ADVERTISEMENT

Organizația Națiunilor Unite a oficializat ziua de 8 martie în 1977. Cu toate acestea, această zi își are originile în istoria luptelor muncitorești și a demonstrațiilor femeilor de la începutul secolului XX în America de Nord și Europa, scrie Vie publique.

Istoricul luptei femeilor

Începând din 1909, Statele Unite, sub impulsul femeilor socialiste americane, au decis să organizeze în fiecare an, în ultima duminică din februarie, o „Zi națională a femeii” pentru a celebra egalitatea în drepturi civile.

ADVERTISEMENT

În cadrul celei de-a doua Conferințe internaționale a femeilor socialiste de la Copenhaga din 1910, Clara Zetkin, jurnalistă și activistă germană, a lansat un apel către „femeile socialiste din toate țările” pentru a organiza anual o Zi internațională a femeii. Aceasta a fost sărbătorită la 19 martie 1911 în Austria, Germania, Danemarca și Elveția.

„Pâine și pace”

În Rusia, la 3 martie 1913 și, din nou, la 8 martie 1914, a fost sărbătorită „Ziua internațională a femeilor muncitoare”. La 8 martie 1917 (23 februarie 1917, conform calendarului iulian în vigoare în țară la acea vreme), femeile au manifestat pe străzile din Petrograd (Sankt Petersburg) pentru a cere „pâine și pace”. Această demonstrație a marcat începutul Revoluției ruse, iar 8 martie a fost sărbătorită oficial în Uniunea Sovietică începând din 1921.

După cel de-al Doilea Război Mondial, 8 Martie a fost sărbătorită în multe țări. În 1977, Organizația Națiunilor Unite a oficializat Ziua Internațională a Femeii, încurajând țările din întreaga lume să sărbătorească drepturile femeilor.

 

ADVERTISEMENT