Premierul Nicolae Ciucă a cerut joi Ministerului Mediului și altor instituții cu responsabilități în domeniu să aplice legea pentru combaterea ambroziei, astfel încât românii să nu mai sufere din cauza acestei plante.
Șeful Guvernului consideră că Ministerul Mediului și alte instituții trebuie să facă în așa fel încât să nu mai existe efecte produse de ambrozie.
”O chestiune care cred că trebuie să facă obiectul unei abordări anticipative este cea legată de ambrozie. Știm cât de mulți români suferă din cauza acestei plante. Există deja lege, există și măsuri care trebuie luate în acest sens.
Ca atare, vă rog, atât Ministerul Mediului, cât și celelalte instituții cu responsabilități în domeniu, să înceapă de pe acum să urmărească aplicarea legii și a reglementărilor în vigoare pentru a evita efectele produse de această plantă”, a solicitat prim-ministrul, joi, în ședința de Guvern.
În prezent, legea 62/2018, privind combaterea buruienii ambrozia, se referă la faptul că proprietarii de terenuri, drumuri publice, căi ferate, cursuri de apă, lacuri, sisteme de irigații și bazine piscicole au obligația de a efectua lucrări pentru prevenirea plantei nocive, numită științific Ambrosia artemisiifolia.
” (…) După transmiterea somațiilor de către autoritățile administrației publice locale, verificarea și constatarea nerespectării de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole a dispozițiilor art. 1 din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu modificările ulterioare, denumită în continuare lege, se fac de către autoritățile administrației publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit prin dispoziție a primarului, de către polițiști locali sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu (…)
În situația în care la data efectuării controlului potrivit alin. (1) persoanele prevăzute la art. 4 alin. (1) constată nerespectarea prevederilor art. 1 din lege de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, întocmesc un proces-verbal potrivit art. 4 alin. (2), aplicând sancțiunea «Avertisment».(3)
Procesul-verbal se redactează în trei exemplare originale, din care un exemplar este transmis contravenientului, un exemplar este transmis primăriei pe raza căreia s-a constatat existența terenului infestat și un exemplar rămâne la instituția din care face parte agentul constatator”, prevede legea.