Sporturi

Nicolae Linca, singurul campion olimpic la box! S-a stins în anonimat și în sărăcie

02.02.2021 | 21:04
Nicolae Linca singurul campion olimpic la box Sa stins in anonimat si in saracie
Nicolae Linca, singurul campion olimpic la box! S-a stins în anonimat și în sărăcie.
ADVERTISEMENT

Nicolae Linca este primul și singurul boxer român care a cucerit un titlu olimpic, performanță reușită la Melbourne, în 1956. Din păcate, destinul nu a fost blând cu românul, care s-a stins în anonimat și în sărăcie, în anul 2008. 

În episodul 17 al seriei “Olimpicii României” ne amintim despre performanța uriașă obținută de Nicolae Linca, la Jocurile Olimpice de la Melbourne, în 1956. A cucerit prima și singura medalie de aur la box pentru România.

ADVERTISEMENT

Nicolae Linca, singurul campion olimpic la box! Carieră de invidiat

S-a născut în localitatea Cergăul Mare, din județul Alba. A debutat în box în anul 1944 și cea mai mare parte a carierei a fost la Dinamo, alături de care a reușit să câștige patru titluri naționale. În perioada sa de glorie a reușit să câștige și două titluri de campion european, în 1953 și 1955, ceea ce îl făcea unul dintre favoriți la Melbourne.

Linca a fost un boxer excepțional. A câștigat 281 de meciuri de box și a pierdut în carieră doar de 25 de ori. Iar performanța carierei este aurul olimpic, obținut la Jocurile Olimpice din 1956. La vremea respectivă avea 27 de ani.

ADVERTISEMENT

A câștigat aurul olimic cu degetul mare fracturat!

În primul tur, Nicolae Linca l-a învins la puncte pe Hector Hatch, din Fiji, iar ulterior s-a calificat în semifinale după o nouă victorie la puncte împotriva sud-africanului Nicholas Andre. În semifinale îl aștepta englezul Nicholas Gargano. Românul a fost prea puternic și pentru englez, pe care l-a învins și s-a calificat în finala olimpică.

Acolo îl aștepta Fred Tiedt. Un luptător irlandez cu multă încredere. De cealaltă parte, Nicolae Linca avea degetul mare de la mâna dreaptă fracturat. Și nici măcar novocaina nu a putut să îi atenueze durerile.

ADVERTISEMENT

“Urechile îmi ţiuie, genunchii îmi tremură şi văd, în loc de unul, doi adversari. Nu-i nimic! Voi da în amândoi”

Cu toate acestea, românul a strâns din dinți, a făcut meciul vieții și a câștigat cu 3-2. Chinul din finala olimpică a fost povestit de Nicolae Linca ulterior spunând că vedea doi adversari în loc de unul din cauza durerilor:

„Durerea mâinii îmi înceţoşase vederea şi chiar judecata. Pauză. Aş vrea să spun că am ajuns la capătul puterilor, dar simt că n-am dreptul să spun asta. După câteva lovituri, mâna dreaptă mi se pare un simplu ciot la capătul căruia se află o mănuşă cu plumb.

ADVERTISEMENT

Urechile îmi ţiuie, genunchii îmi tremură şi văd, în loc de unul, doi adversari. Nu-i nimic! Voi da în amândoi. Şi de-o mai apărea unul, mă voi lupta şi cu el”, a povestit Linca în cartea “Mirajul boxului”.

Boxul și-a cerut tributul! A suferit de Parkinson și Alzheimer

Însă, boxul avea să își ceară tributul, iar pumnii încasați de-a lungul carierei aveau să îl afecteze pe Nicolae Linca după retragerea din activitate. La începutul anilor 90 la un control medical a scos la iveală o coxartroză la șoldul drept.

După ce s-a lăsat de box a devenit antrenor, însă, ulterior, a fost diagnosticat cu Parkinson și Alzheimer. Ambele, foarte frecvente în cazul foștilor boxeri de performanță. Din cauza acestor boli, Nicolae Linca s-a izolat la Feisa, în județul Alba.

S-a stins în iunie 2008

Starea lui Nicolae Linca s-a înrăutățit până când nu a mai putut să se ridice din pat și nici să vorbească. S-a stins în luna iunie a anului 2008 și este înmormântat la Feisa, locul în care s-a stins, deși s-a vorbit de o înmormântare în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia.

În luna decembrie a anului 2005, Nicolae Linca a primit Ordinul “Meritul sportiv” clasa I, acordat de președintele României, Traian Băsescu, la acea vreme. A rămas și până în ziua de azi, singurul medaliat olimpic cu aur din istoria boxului românesc.

Nicolae Linca, la bătrânețe
  • 79 de ani a trăit Nicolae Linca
  • 25 de meciuri a pierdut Linca în carieră din 309 disputate

 

ADVERTISEMENT