News

Niculae Bădălău, în arest preventiv pentru 30 de zile. PSD i-a cerut demisia de la Curtea de Conturi. Update

Niculae Bădălău a fost chemat duminică la audieri de procurorii DNA. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore. Luni, fostul ministru social-democrat a fost arestat preventiv.
28.11.2022 | 15:06
Niculae Badalau in arest preventiv pentru 30 de zile PSD ia cerut demisia de la Curtea de Conturi Update
Niculae Bădălău, audiat la DNA. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
28-11-2022
13:09

Niculae Bădălău, în arest preventiv pentru 30 de zile

Judecătorii Curții de Apel București au admis cererea procurilor DNA în privința arestului preventiv pentru Niculae Bădălău. Acesta rămâne încă 30 de zile după gratii.

Fost senator și ministru al economiei, Bădălău a fost reținut duminică seară de DNA, pentru 24 de ore. El este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și dare de mită.

28-11-2022
08:22

PSD îi cere demisia lui Bădălău de la Curtea de Conturi: ”Prezența sa afectează credibilitatea instituției”

PSD îi cere vicepreședintelui Curții de Conturi, Niculae Bădălău, să își depună demisia din funcția pe care o ocupă în instituție.

Social democrații consideră că, după ancheta penală și reținerea sa, Bădălău nu își mai poate continua activitatea la Curtea de Conturi a României.

Prezența sa în această funcție ar afecta grav credibilitatea instituției”, precizează PSD, într-un comunicat emis luni.

Demisia sa ar reprezenta cea mai bună cale pentru protejarea imaginii unei instituții fundamentale a statului român”, a mai transmis conducerea PSD.

Luni, Niculae Bădălău va fi dus la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

27-11-2022
19:02

Ce acuzaţii îi aduc procurorii lui Nicolae Bădălău

În acelaşi dosar în care este inculpat Nicolae Bădălău a fost reţinut şi reprezentantul unei societăţi comerciale, pentru complicitate la dare de mită.

În ordonanţa de reţinere, procurorii menţionează că pe 9 august şi 19 noiembrie, Niculae Bădălău i-ar fi cerut unui primar de comună să atribuie un contract privind “Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrate de o rudă a sa, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă.

“În perioada 2021 – 2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind ‘Înfiinţare reţea de alimentare cu apă …’, inculpatul Niculae Bădălău, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme”, se arată în comunicatul DNA.

Totodată, procurorii mai arată că după ce în data de 19 noiembrie Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menţionat (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

“În total, inculpatul Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte”, mai transmite DNA.

Luni, cei doi reţinuţi urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

27-11-2022
18:03

Nicolae Bădălău a fost reţinut, după audierile de duminică

Niculae Bădălău, fost ministru al Economiei şi fost parlamentar PSD, a fost reţinut duminică seara de DNA, pentru 24 de ore, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Măsura reţinerii a fost luată după ce Bădălău a fost audiat duminică la DNA, într-un dosar de corupţie.

În prezent, Niculae Bădălău este vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi.

Surse judiciare afirmă că fostul senator PSD Niculae Bădălău, în prezent vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi, este audiat duminică la DNA, într-un dosar de corupţie.

Niculae Bădălău a mai fost cercetat de procurorii DNA şi în 2013

Suspiciunile în acest caz sunt de luare de mită şi trafic de influenţă, în favoarea firmelor familiei sale. Procurorii DNA au emis duminică un mandat de aducere pe numele fostului senator Niculae Bădălău, după ce au constatat că au strâns suficiente date care îl leagă pe acesta de o serie de acte de trafic de influență, făcute pe lângă mai multe instituții și autorități, în vederea acordării de contracte finanțate din fonduri publice către firmele deținute de copiii săi.

ADVERTISEMENT

La sediul DNA a ajuns duminică seara și Gabi Bădălău, fiul lui Niculae Bădălău, dar şi avocatul Florin Şurghie, după cum scrie hotnews.ro.

Niculae Bădălău a mai fost cercetat şi în anul 2013 pentru trafic de influență, fiind suspectat la vremea respectivă că ar fi apărat interesele unei societăți comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos, prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii ANAF, cât și pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din judetul Giurgiu (prefectura, conducerea APIA. Evaziunea fiscală estimată de procurorii anticorupţie în respectivul dosar se ridica la 50 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

“Persoanele suspectate coordonau o retea infractionala ce viza monopolizarea productiei si desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist”, arătau procurorii DNA la vremea respectivă, în octombrie 2013.

Anterior, în octombrie 2009, după mai multe anchete jurnalistice apărute în presă, Agenția Națională de Integritate a cerut anchetarea lui Niculae Bădălău sub suspiciunea de spălare de bani și fals în declarații, dar acesta, deputat la vremea respectivă, a fost achitat în ambele dosare.

ADVERTISEMENT

Niculae Bădălău a renunţat în octombrie 2020 la viaţa politică, retrăgându-se la acel moment din toate funcţiile deţinute în PSD.

Tags: