News

Nicușor Dan, acuzat că protejează construcțiile ilegale. Consilier PSD: ”Peste 400 de astfel de structuri continuă să existe”

Consilierul general Valeriu Șuhan îl acuză pe primarul Nicușor Dan că nu a dispus desființarea a sute de construcții ilegale.
19.04.2024 | 11:27
Nicusor Dan acuzat ca protejeaza constructiile ilegale Consilier PSD Peste 400 de astfel de structuri continua sa existe
Valeriu Șuhan, consilier general PSD, a emis o serie de acuzații la adresa lui Nicușor Dan Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Valeriu Șuhan susține că primarul general ar fi primit de la Poliția Locală circa 600 de sesizări cu privire la structurile ilegale, în perioada 2021 – 2023, însă 400 dintre acestea continuă să existe și acum.

Nicușor Dan, acuzat că protejează construcțiile ilegale

În plus, mai acuză consilierul general PSD, 147 de procese verbale cu sancțiuni de aproximativ 400.000 de lei ar fi rămas fără urmări pentru că Nicușor Dan nu ar fi semnat procesele verbale.

ADVERTISEMENT

„În perioada 2021-2023, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București l-a sesizat pe primarul general în 598 de cazuri de construcții ilegale. Față de acestea, Nicușor Dan trebuia să dispună desființarea prin dispoziție de primar.

Pe criterii de el știute, a acționat ca atare în doar 182 de cazuri. Ca atare, 416 de astfel de construcții continuă să existe. Toate sesizările au fost însoțite de documentațiile aferente. De asemenea, și de proiectele de dispoziție de primar de desființare.

ADVERTISEMENT

În aceeași perioadă, DGPLCMB l-a sesizat cu 292  de procese verbale de contravenție. Și pe acestea ar fi trebuit să le semneze pentru a fi executate.

Dintr-un număr de 225 dintre aceste procese verbale care se refereau la încălcări ale Legii 50/1991 (Legea construcțiilor), a semnat numai 78.

ADVERTISEMENT

Ca urmare, 147 astfel de procese verbale stabilind sancțiuni substanțiale, de aproximativ 400.000 de lei, au rămas fără urmări pentru contravenienții făptuitori.

De asemenea, multe dintre aceste sancțiuni, ca urmare a vinovăției sale, culpă prin neglijență sau ușurință ori intenție directă, sunt deja prescrise. Asta pentru că au fost încheiate cu mai mult de șase luni înainte. Unele au vechime chiar de ani”, a declarat Valeriu Șuhan pentru Gândul.

ADVERTISEMENT

A tolerat publicitatea stradală ilegală

Consilierul a mai afirmat și că arhitectul-șef al Capitalei l-ar fi avertizat în 2022 pe Nicușor Dan că publicitatea stradală de pe Calea Victoriei este interzisă.

„Doar în anul 2022, și doar pe raza Sectorului 1, în zona aflată în competența materială a PMB, Nicușor Dan a tolerat publicitatea stradală neautorizată. Este vorba de publicitate pe aproximativ 2.500 stâlpi de iluminat.

Asta în condițiile în care a fost sesizat în scris de către arhitectul-șef al PMB în legătură cu aceste ilegalități.

Pe Calea Victoriei, zonă protejată, publicitatea de acest tip este interzisă complet. Cu toate acestea, în aceeași zonă s-au instalat și câte două mijloace de publicitate pe câte un stâlp de iluminat”, a mai spus Valeriu Șuhan.

ADVERTISEMENT