News

Nicușor Dan, despre căderea copacilor din Capitală. Ce explicații le dă primarul general bucureștenilor

Nicușor Dan, despre căderea copacilor în Capitală. „Este o problemă cu care se confruntă toate oraşele din lume, trebuie să ne obișnuim”
03.04.2024 | 00:00
Nicusor Dan despre caderea copacilor din Capitala Ce explicatii le da primarul general bucurestenilor
Nicușor Dan spune că nici un oraș din lume nu este ferit de căderile de copaci / Foto: Inquam Photos, Mălina Norocea
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a vorbit, marți, despre pagubele înregistrate în București, unde mai mulți copaci au căzut pe mașini sau pe carosabil.

Se întâmplă și la case mai mari

Nicușr Dan, primarul Capitalei, a făcut, marți, câteva declarații după ce vântul puternic a provocat căderea mai multor copaci peste mașini sau pe carosabil. Primarul general a spus că problema arborilor rupți de vânt este un fenomen cu care se confruntă toate orașele din lume, chiar și cele mai dezvoltate.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a adăugat că aceste fenomene se produc din cauza modificării climatice generată de încălzirea globală și oamenii trebuie să se obișnuiască cu realitatea că nu mai există aceeași climă ca în urmă cu două, trei decenii.

„Asta este o problemă cu care se confruntă toate oraşele din lumea asta. Chiar dumneavoastră aţi dat imagini din România, dar am văzut săptămânile trecute imagini din Europa Occidentală, imagini din Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Nu mai e clima de altădată

Trebuie să ne obişnuim cu toţii că nu mai este clima pe care am avut-o acum 20-30 de ani, când nu aveam tipul acesta de fenomene”, a declarat primarul general pentru Realitatea Plus. Marți, pompierii au intervenit în București în 288 de cazuri, după pagubele produse de vântul puternic.

Nicușor Dan a explicat că, în privința stâlpilor, primăria și cele două firme cu care lucrează au scos cabluri „de pe o mie de kilometri” și că, în acest moment, operațiunile au ajuns la scoaterea a jumătate din cablurile care sunt pe stîlpi

ADVERTISEMENT

„Dacă vorbim de stâlpi, vă spun că noi, în trei ani, împreună cu cele două firme cu care lucrăm, Netcity şi Compania de Iluminat Public, am scos cabluri de pe o mie de kilometri. În 12 ani s-au scos 1.200, noi în trei ani am scos de pe 1.000 de kilometri. În momentul acesta, cu Bucureştiul suntem cam la jumătate de la a lua toate cablurile care sunt pe stâlpi”, a spus Nicușor Dan.

Prăbușirea copacilor, greu de prevăzut

Riscul prăbușirii unor copaci este mai greu de prevăzut, a precizat primarul Capitalei, pentru deseori le sunt tăiate rădăcinile în urma diverselor lucrări.

ADVERTISEMENT

„Sunt copaci la care nu poţi să îţi dai seama, pentru că se fac fel de fel de lucrări; nu există foarte mare grijă de a nu tăia rădăcinile, se pun borduri, se fac lucrări de întreţinere şi nu poţi să îţi dai seama când un copac poate să cadă”, a spus Dan.

 

ADVERTISEMENT