News

Nicușor Dan despre încălzirea în București: „Sistemul de termoficare funcționează la 99%”

Primarul general Nicușor Dan a afirmat că sistemul de termoficare funcționează la o capacitate de 99%, chiar dacă este o perioadă foarte friguroasă.
21.01.2024 | 20:49
Nicusor Dan despre incalzirea in Bucuresti Sistemul de termoficare functioneaza la 99
Primarul Capitalei, Nicușor Dan/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, s-a arătat mulțumit de modul în care funcționează sistemul de termoficare al orașului, chiar dacă acum este perioada cea mai friguroasă a iernii, edilul estimând că furnizarea căldurii și apei calde este la un nivel de 99%, informează Agerpres.

Noi suntem în cea mai friguroasă perioadă a acestei ierni şi sistemul se comportă bine. Am avut perioade în care eram la 100%. Acum suntem la 99%. Se mai întâmplă nişte lucruri. Chiar dacă sunt avarii, dacă este foarte frig, ele sunt remediate patru-cinci zile mai târziu, pentru ca să nu întrerupi funcţionarea. În momentul acesta sistemul se prezintă bine”, a declarat Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

Aceasta a afirmat că prioritățile Primăriei Municipiului București în anul 2024 vor fi legate de continuarea lucrărilor de reabilitare și modernizarea a rețelei de termoficare, precum și modernizarea liniilor de tramvai.

Tot cu această ocazie, primarul Nicușor Dan s-a referit și la plățile făcute de municipalitate pentru persoanele cu dizabilități, subiect care va fi abordat în cadrul discuțiilor privind bugetul Capitalei. „Noi suntem în situaţia în care, începând cu 2021, am plătit 250 de lei, în loc de 500 de lei pe lună şi, bineînţeles, că asta înseamnă o întârziere”, a afirmat primarul.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație făcută la începutul lunii septembrie, Nicușor Dan dădea asigurări că problemele legate de termoficare vor fi rezolvate în doi sau trei ani, timp în care mai este posibilă apariția unor avarii în furnizarea apei calde și căldurii.

Momentul în care căldura şi apa căldă nu o să mai fie o preocupare pentru bucureşteni o să fie în 2-3 ani de acum. Momentul în care nu o să mai fie avarii este mai îndepărtat”, spunea primarul Capitalei.

ADVERTISEMENT

El făcea declarația în contextul în care cartiere întregi ale orașului nu au mai primit apă caldă timp de trei săptămâni, în luna august a anului trecut, perioadă în care igiena personală impune abluțiuni frecvente din cauza temperaturilor ridicate.

E mai bine să nu ai 20 de zile apă caldă vara decât să nu ai 20 de zile cădură iarna. Acolo era un nod, în strada Releulului, unde nu s-a intervenit de 55 de ani. Exista riscul, dacă nu intervenim, să se rupă în iarnă şi am decis să intervenim în vara asta, cu consecințele pentru cetăţeni”, se justifica edilul.

ADVERTISEMENT

Modul în care Nicușor Dan a gestionat problemele sistemului de termoficare i-au adus și critici. „Pentru mine, să faci doi kilometri de rețea în trei ani de zile din fonduri europene și să trebuiască să fazezi proiectul, deci să pierzi banii din POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare), spune totul despre performanța Primăriei Generale”, afirma ministrul Energiei Sebastian Burduja în luna octombrie a anului trecut.

ADVERTISEMENT