News

Nicușor Dan, despre problema încălzirii: ”Până în februarie, management de avarii. După, înlocuirea rețelei”

01.11.2020 | 09:58
Nicusor Dan despre problema incalzirii Pana in februarie management de avarii Dupa inlocuirea retelei
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan, noul primar ales și recent investit al Capitalei, a anunțat că problema încălzirii din cel mai mare oraș al țării este una complexă și va necesita mai multe etape în rezolvarea ei.

Edilului din București a dezvăluit că până în februarie 2021 se va realiza un management de avarie pentru sistemul de termoficare, astfel încă să fie asigurat stocul de căldură și apă caldă pentru locuitori.

ADVERTISEMENT

Apoi, din primăvară vor începe mari lucrări de înlocuire a rețelei, unele extrem de importante, care vor dura 6-7 ani, costul total estimat fiind de circa un miliard de euro.

Nicușor Dan anunță în cât timp se va rezolva problema încălzirii în Capitală

Noul primar al Capitalei recunoaște că nu a promis bucureștenilor rezolvarea instantă a problemei legate de apa caldă și încălzire. Nicușor Dan spune că, până în februarie, se așteaptă la 10-15 avarii zilnice.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește înlocuirea conductelor, acest proces este unul complex care va începe odată cu 2021, iar durata sa este una de până la 7 ani. Și bugetul lucrării e uriaș, fiind necesari circa 1 miliard de euro, bani europeni și bani de la Guvern.

”Din februarie urmează înlocuirea reţelei. Înlocuirea reţelei o să dureze 6-7 ani, însă specialiştii au identificat zonele cele mai problematice, cu ele vom începe, există bani europeni, existau deja din 2016, dar nu au fost luaţi, o să-i luăm foarte repede şi o să vedeţi că încă din primăvara asta vor începe mari lucrări de înlocuire a reţelei.

ADVERTISEMENT

Toată operaţiunea pentru cei 1.000 de kilometri de conductă din reţeaua principală pe care trebuie să-i schimbăm costă undeva la 1 miliard şi jumătate de euro, pentru moment avem 500 de milioane de euro, adică o treime din sumă, cu care putem să lucrăm în primii 3 ani banii sunt bani europeni o parte dintre ei.

Partea cealaltă vine de la Guvern, parte din aceşti bani de la Guvern vine tot de la Uniune, prin acest fond de relansare”, a spus Nicuşor Dan la Digi24.

ADVERTISEMENT

Orban, promisiuni pentru Nicușor Dan

Chiar în ziua investirii noului edil din Capitală, premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul a adoptat un memorandum pentru reabilitarea a 106 kilometri ”de reţea primară” din sistemul de termoficare a Capitalei.

”Pot să vă spun cu siguranţă că Primăria Capitalei şi primarul ales al Municipiului Bucureşti va avea bucuria să semneze contractul de finaţare pentru reabilitare a 106 km de reţea primară din cele 946 de km, un contract în valoare de 278 de milioane de euro, un contract în care, sigur, mai avem o singură chestiune de rezolvat, privitor la chestiunea ajutorului de stat, dar este un contract care poate fi semnat şi care va demara, iar evident că are ca rezultat reducerea pierderilor, reducerea pierderilor estimate cu 6%, de la 28,6 la 22,7”, a spus Ludovic Orban, la învestirea lui Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT