News

Nicușor Dan închide o regie ce nu mai avea activitate de 23 de ani. Societatea cu un singur angajat și plină de datorii

Nicușor Dan a anunțat sâmbătă că Primăria Capitalei a început demersurile pentru lichidarea Regiei Generale de Apă București
08.04.2023 | 16:31
Nicusor Dan inchide o regie ce nu mai avea activitate de 23 de ani Societatea cu un singur angajat si plina de datorii
Nicușor Dan anunță închiderea Regiei de Apă București. Sursa foto: Nicușor Dan/ Facebook
ADVERTISEMENT

Regia de Apă București a continuat să existe în ciuda faptului că Primăria București a concesionat serviciul public de alimentare cu apă al Capitalei companiei Apa Nova București până în anul 2037. Până în anul 2020 RGAB a funcționat cu un singur angajat, iar în 2021 a avut zero angajați și pierderi de 13.000 lei.

Regia fără activitate economică de 23 de ani

Într-un mesaj postat sâmbătă, 8 aprilie, pe pagina sa de Facebook, Nicușor Dan a anunțat că Primăria Capitalei a demarat procesul de lichidare a Regiei de Apă. Acesta a subliniat că acest proces ar fi trebuit demarat de acum 23 de ani, odată cu concesionarea serviciului de alimentare cu apă către Apa Nova București.

ADVERTISEMENT

„Am început demersurile pentru lichidarea Regiei de Apă, care ar fi trebuit închisă încă de acum 23 de ani când s-a semnat contractul de concesiune a serviciului public de alimentare cu apă și canalizare cu Apa Nova. Clarificăm astfel situații juridice și administrative a căror finalizare trenează de ani de zile”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Concret, primarul Capitalei face referire la faptul că în 2020 autoritățile locale au concesionat serviciul public de alimentare cu apă al Capitalei până în anul 2037 firmei Apa Nova București, o subsidiară a firmei franceze Veolia Eau – Compagne Générale des Eaux.

ADVERTISEMENT

Astăzi, Apa Nova București are o cifră de afaceri de aproape un miliard de lei. Potrivit datelor financiare publice, în anul 2021 compania a avut o cifră de afaceri de 871 milioane lei și un profit de 108 milioane. Societatea franceză Veolia Eau deține 73% din acțiuni, Primăria Capitalei 16,3%, iar restul de 10% din acțiuni sunt deținute de către angajații companiei prin Asociația ESOP. În anul 2019, după ce în anul precedent Apa Nova raporta un profit de aproape 30 de milioane de euro, Primăria Capitalei încasa dividende de 5,5 milioane euro.

Regia Generală de Apă București, fără activitate economică

Astfel, deși serviciul public de alimentare cu apă al Capitalei a trecut în administrarea Apa Nova, fosta societate RGAB a continuat să existe. Regia nu a mai avut activitate economică în toată această perioadă.

ADVERTISEMENT

Mai mult, potrivit datelor publice, Regia de Apă București a avut un singur angajat în toată perioada între 2009 și 2020, iar în 2021 a rămas cu zero angajați. Începând cu 2009 și până în 2021 pierderile înregistrate de companie variază între 17.000 de lei ș 13.000 lei. În anul 2006 aceste pierderi erau de 281.000 lei. Deși datoriile RGAB au ajuns în 2021 la 829.000 lei, însă activele fixe ale companiei erau de 14,4 milioane lei.

Regia de Apă era menționată în anul 2020 și de către fostul premier Florin Cîțu care, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, arăta că 14 dintre societățile aflate în subordinea Primăriei Capitalei, condusă atunci de Gabriela Firea, își consumau 70% din fonduri pe salarii.

ADVERTISEMENT

„Așa arată structura cheltuielilor companiilor administrate (căpușate?) de Gabriela Firea. Se plătesc salarii și atât. Pe românește sinecuri pentru PSD!!!”, scris Florin Cîțu care publica o listă cu aceste companii, unde RGAB figura cu 100% din fonduri destinate salariilor. Ministrul finanțelor de la acea dată subliniat, dând ca exemplu STB, acolo unde cheltuielile de personal erau de 73%, că astfel investițiile sunt imposibile. „La RATB, peste 10 000 de angajati, cheltuieli de personal 73%. Cum sa mai faci si investitii sau reparatii?”, mai scris Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT