News

Nicușor Dan versus ANI. Cine plătește amenda când un primar nu-și face treaba. Răspunsul instanței

FANATIK a verificat acuzațiile Agenției Naționale pentru Integritate la adresa lui Nicușor Dan, legate de un posibil abuz în serviciu.
17.02.2023 | 16:06
Nicusor Dan versus ANI Cine plateste amenda cand un primar nusi face treaba Raspunsul instantei
Nicușor Dan este acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese. ANI a sesizat Parchetul General / Foto: Hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre
ADVERTISEMENT

Agenția Națională pentru Integritate a anunțat joi că a sesizat Parchetul General în legătură cu indicii referitoare la săvârșirea de către Nicușor Dan a unor infracțiuni de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Nicușor Dan susține că sancțiunea a fost dispusă persoanei juridice

În ceea ce privește prima acuzație, ANI susține că amenda contravențională aplicată de către o instituție persoanei fizice Nicușor Dan a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate prin direcția de juridic a instituției, atât pentru Nicușor Dan pe ”persoană fizică”, cât și în calitatea de primar general.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a răspuns că va ataca raportul ANI și că ”sancțiunea dispusă de Inspectoratul de Stat în Construcții a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului București, nu persoanei fizice Nicușor Dan, fapt confirmat și de instanță”.

FANATIK a încercat să verifice informația, coroborând afirmațiile primarului general, cele ale Inspectoratului de Stat în Construcții și motivările instanțelor.

ADVERTISEMENT

Primarul Nicușor Dan a plătit amenzi de 25.000 de euro către Inspectoratul de Stat în Construcții

Astfel, potrivit datelor obținute de la ISC, în perioada decembrie 2021 – noiembrie 2022, Nicușor Dan a fost amendat de 19 ori cu sume cuprinse între 1.000 și 20.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, în urma unor controale la PMB.

În total, Nicușor Dan a primit amenzi totale de 125.000 de lei (25.000 de euro), care au fost deja achitate. ”Amenzile au fost achitate de domnul Dan Nicușor Daniel în integralitate, acesta contestându-le ulterior în instanță”, se arată într-un răspuns al ISC pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

ISC mai arată că Nicușor Dan a înaintat 18 acțiuni în instanță, singura amendă necontestată fiind PVCSC nr DO 392659/24.10.2022, în valoare de 5.000 de lei, pentru neemitere certificat de urbanism.

Nicușor Dan a dat în judecată ISC în dublă calitate: de persoană fizică și de primar

Potrivit portalului instanțelor, toate acțiunile în justiție au fost depuse în comun de Nicușor Dan, în dublă calitate: persoană fizică și primar general al Municipiului București. Majoritatea dosarelor sunt încă pe rol, însă există și câteva cazuri rezolvate pe fond prin respingerea acțiunii.

ADVERTISEMENT

Dezbaterea despre cine plătește amenda, primarul (din fondurile instituției) sau persoana fizică (din salariul propriu) este una destul de complexă și i-a pus în dificultate inclusiv de magistrați. Asta pentru că, în cazul primarilor, nu se pot aplica normele legale referitoare la răspunderea civilă a funcționarilor publici, aceștia nefiind numiți în funcție ci aleși. În aceste condiții, în situația în care se dovedește în instanță existența unei culpe, rămâne la latitudinea judecătorului să decidă cum se vor plăti despăgubirile.

Procesele verbale conțin CNP-ul lui Nicușor Dan

În situația de față, procesele verbale au fost completate de inspectorii ISC cu datele personale ale lui Nicușor Dan, însă amenzile ar fi fost deja plătite din fondurile PMB.

”Astfel, deși sunt completate datele de identificate ale persoanei fizice Dan Nicușor Daniel, având în vedere structura formularului tipizat, care permite doar alegerea între persoana fizică și persoana juridică sancționată, instanța apreciază că, de vreme ce instituția Primarului Capitalei nu este înzestrată cu personalitate juridică, agentul constatator a procedat în mod legal astfel”, se arată în motivarea referitoare la o amendă de 20.000 de lei, primită în 3 decembrie 2021.

Pe 20 iunie 2022, Judecătoria sectorului 5 a decis să respingă plângerile Primarului General al Municipiului București și a lui Nicușor Dan (persoană fizică), decizia fiind atacată cu apel de PGMB.

Judecătoria sectorului 5, pe 6 iunie 2022: ”Primarul este cel sancționat, fără putere de tăgadă”

Totuși, în acest caz, judecătorul a decis ca plata amenzii să revină primarului, și nu persoanei fizice Nicușor Dan.

”Analizând textele de lege citate, instanța reține că plângerea contravențională poate fi promovată fie de către persoana sancționată prin procesul-verbal de contravenție contestat, fie de către o terță persoană, însă în acest din urmă caz doar atunci când aceasta din urmă este beneficiara unei despăgubiri ori este proprietara bunurilor supuse măsurii complementare a confiscării.

În cazul de față, instanța reține că prin procesul-verbal contestat a fost sancționat fără putere de tăgadă Primarul Municipiului București, în calitate de autoritate executivă competentă să elibereze certificate de urbanism, conform art. 4 din Legea nr. 50/1991, iar nu persoana fizică ce ocupă funcția de Primar General al Municipiului București. (…)

De altfel, apare cu evidență că a fost sancționat contravențional Primarul General, iar nu persoana fizică Dan Nicușor Daniel, de vreme ce, în primul rând, în rubrica destinată descrierii contravenției se menționează expres „Primarul General al Municipiului București a încălcat în mod repetat prevederile…”, iar, în al doilea rând, în dreptul semnăturii contravenientului este indicată în mod expres calitatea Primar General al Municipiului București

În consecință, constatând că există identitate între titularul cererii și persoana sancționată contravențional, instanța va respinge excepția lipsei calității procesuale active a Primarului General al Municipiului București, invocată prin întâmpinare, ca neîntemeiată”, se arată în motivarea dosarului 28234/302/2021, de la Judecătoria sectorului 5.

Alt dosar, aceeași cerere din partea ISC: Nicușor Dan să plătească din propriul salariu

Paradoxal, aceeași instanță a judecat diferit în dosarele 5467/302/2022 și 3527/302/2022, în care au fost contestate două amenzi, una 5.000 de lei, iar cealaltă de 6.000 de lei. Ambele dosare s-au finalizat pe 25 noiembrie 2022 cu motivări trase la indigo.

În aceste dosare, avocații ISC au cerut ca Nicușor Dan să fie plătească din propriul buzunar amenzile respective.

”În motivarea excepţiei intimatul a arătat că subiectul activ al contravenţiei constatată prin procesul verbal de contravenţie contestat în cauză este domnul Dan Nicușor Daniel, persoană fizică, identificat prin CNP şi domiciliu, căruia îi derivă răspunderea sa din calitatea sa de primar şi nu instituţia primarului, aşa încât să poată fi formulată o plângere contravenţională atât de domnul Dan Nicușor Daniel, cât şi de Primarul General al Municipiului Bucureşti ca două entităţi distincte”, au arătat avocații ISC.

Judecătoria Sectorului 5, în noiembrie 2022: ”Contravenient este persoana fizică Dan Nicușor Daniel”

În aceste dosare, Judecătoria sectorului 5 a decis că persoana fizică Nicușor Dan are calitatea de contravenient, și nu primarul cu același nume.

”În cauză, potrivit menţiunii din procesul verbal de contravenţie seria A nr. 0006434/21.01.2022, de la pct. 3, rezultă că are calitate de contravenient persoana fizică Dan Nicușor Daniel, iar împrejurarea că la rubrica semnătură contravenient este menţionată şi calitatea acestuia, în opinia instanţei este lipsită de relevanţă sub acest aspect.

Pentru aceste motive, instanţa apreciată că excepţia lipsei calităţii procesuale active a Primarului General al Municipiului Bucureşti, invocată de intimatul din cauză, este întemeiată şi o va admite, urmând să respingă plângerea formulată de acest petent ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă”, se arată în motivarea instanței. Decizia nu este definitivă.

Adevărata miză a scandalului între Nicușor Dan și ISC: PUZ-urile de sector

Avocații primăriei au susținut chiar și în instanță că Inspectoratul de Stat în Construcții ar acționa împreună cu prefectul Toni Greblă împotriva deciziilor lui Nicușor Dan referitoare la problema PUZ-urilor de sector.

”Nu în ultimul rând, înţeleg să evidenţieze lipsa de reacție a Inspectoratului de Stat in Construcţii la solicitarea Primăriei Generale a Municipiului București referitoare la analizarea PUZ-urilor coordonatoare de sector, în vederea atacării lor în instanță de către Prefectul Municipiului București, care a generat o serie de litigii privind hotărârile C.G.M.B. de suspendare a PUZ-urilor de sector, litigii pe care Primăria Generală a Municipiului București trebuie să le gestioneze din cauza pasivității Inspectoratului de Stat în Construcții”, au arătat avocații PMB în instanță.

ADVERTISEMENT