News

Noapte agitată pentru locuitorii din județul Tulcea. Avertizare RO-Alert legată de atacurile rusești

ISU Tulcea a emis o avertizare RO-Alert pentru locuitorii din județ legată de atacurile rusești asupra Ucrainei din cursul nopții trecute.
24.03.2024 | 12:34
Noapte agitata pentru locuitorii din judetul Tulcea Avertizare ROAlert legata de atacurile rusesti
Porturile ucrainene de la Dunăre au fost bombardate sistematic începând de vara trecută/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În noaptea de sâmbătă spre duminică, autoritățile locale au emis un mesaj RO-Alert de avertizare a populației din județul Tulcea legată de riscul căderii unor obiecte din spațiul aerian, în condițiile în care apăruseră informații legate de atacuri rusești de amploare asupra unor orașe din Ucraina, informează News.ro.

În cursul nopţii trecute, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis un mesaj RO-Alert pentru localităţile din zona de Nord a judeţului Tulcea prin care a informat populaţia că există riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian.

ADVERTISEMENT

Mesajele RO-Alert au drept scop informarea populaţiei cu privire la modul de comportare în asemenea situaţii, recomandarea de păstrare a calmului şi măsuri de autoprotecţie”, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea.

ISU Tulcea a precizat că s-a înregistrat un singur apel la numărul de urgență 112 prin care o persoană a cerut informații suplimentare legate de mesajul primit. „Nu au fost apeluri care să semnaleze căderea unor obiecte în apropierea locuinţelor ori a zonelor populate”, menționează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Ultima dată când locuitorii județelor de la gurile Dunării au primit un mesaj similar a fost în noaptea de 9/10 februarie, când Rusia a atacat din nou porturile ucrainene Izmail și Reni. Atunci, avioane F-16 aparținând aviației militare turce au fost ridicate de la sol din baza de la Fetești pentru o acțiune de patrulare a spațiului aerian.

Atacurile Rusiei la porturile ucrainene de la Dunăre au pus pe jar autoritățile române încă din cursul acestei veri, mai ales că au fost descoperite resturi de drone de atac doborâte de artileria antiaeriană ucraineană și care au ajuns pe teritoriul românesc.

ADVERTISEMENT

Noul mesaj RO-Alert a fost emis în contextul în care Rusia a atacat cu rachete aer-sol orașele Kiev și Lvov, în cursul nopții trecute. Atacurile au început duminică dimineață în jurul orei locale 05.00. Autoritățile de la Kiev au pus Ucraina sub alertă națională, avertizând că sunt atacuri cu rachete lansate din bombardierele strategice ruse.

Serghei Popko, şeful Administraţiei militare a Kievului, a precizat că mai bine de zece rachete ruseşti au fost distruse deasupra capitalei şi în împrejurimile sale. Nu au existat victime sau pagube majore, mai ales că mulți dintre locuitorii capitalei s-au refugiat în stațiile de metrou.

ADVERTISEMENT

Andrei Sadovîi, primarul din Lvov, a precizat că orașul în sine nu a fost lovit, dar 20 de rachete și șapte drone de atac au fost lansate în regiune țintele rachetelor lansate de ruși fiind reprezentate de „infrastructura critică”.

ADVERTISEMENT