News

Noaptea în care Constantin Tănase l-a eclipsat pe marele Charlie Chaplin. Actorul englez a ținut neapărat să-l cunoască: “Român, artist din București”

Constantin Tănase, numele de care se leagă perioada de glorie a teatrului de revistă din România interbelică, l-a eclipsat pe marele Charlie Chaplin. Cum s-au întâlnit cei doi.
12.02.2023 | 12:59
Noaptea in care Constantin Tanase la eclipsat pe marele Charlie Chaplin Actorul englez a tinut neaparat sal cunoasca Roman artist din Bucuresti
Constantin Tănase, singurul român pe care marele Charlie Chaplin a vrut să-l cunoască. ”Român, artist din București”. Sursa foto: radio-arhive.ro / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Viața marelui actor Constantin Tănase este demnă de un scenariu de film în care personajul principal parcurge o cale lungă şi deloc uşoară până la atingerea visului. Din viața aceluiași gigant al scenei face parte și un episod mai puțin cunoscut.

Constantin Tănase, singurul român pe care marele Charlie Chaplin a vrut să-l cunoască. ”Român, artist din București”

Născut în 1880, în Vaslui, într-o familie și o casă țărănească modeste, Constantin Tănase a avut un vis: acela de a ajunge un mare actor. Împlinirea lui nu era anunțată de nimic. Viitorul mare actor a fost un elev mediocru.

ADVERTISEMENT

Lui Constantin Tănase tânărul nu i-a plăcut școala foarte tare, însă a iubit teatrul de la primul contact cu scena. Încă din primii ani ai școlii a început să frecventeze spectacolele de la Grădina ”Pîrjoala”, unde se juca teatru popular. Ulterior, și-a înființat el însuși un grup de teatru de amatori împreună cu prietenii..

La maturitate, odată cu împlinirea vârstei de 40 de ani, Tănase își îndeplinea cel mai mare vis, acela de a avea propriul teatru. A închiriat locul din Grădina Academiei din Bucureşti şi a înfiinţat aici Teatrul ”Cărăbuş”. Teatrul şi-a deschis porţile pe 2 iulie 1919, iar inaugurarea a fost un adevărat eveniment.  Spectacolele de aici s-au bucurat de un mare succes în epocă.

ADVERTISEMENT

Dar poate cel mai special ”succes” al lui Constantin Tănase s-a petrecut în anul 1937. Marele actor român se afla împreună cu soția sa, Mia Apostolescu, la ”El Garron”, un restaurant din Paris unde se dansa tango.

În aceeași locație, la o altă masă, se afla unul dintre cei mai cunoscuți actori englezi și cel mai mare star de cinema din secolul al XX-lea: inegalabilul Charlie Chaplin, alături de Paulette Goddard, cea de-a treia sa soție.

ADVERTISEMENT

La un moment dat, Chaplin a ieșit la dans cu soția sa. Logic, toată asistența a început să-l aplaude, inclusiv cuplul Tănase-Apostolescu. Legendarul actor englez a observat rapid că românul Tănase este un tip special și l-ar fi întrebat pe un chelner ”Cine este?”. Acesta din urmă nu avea habar și a răspuns: ”Cred că un american bogat şi excentric”.

Angajatul restaurantului parizian a mers apoi la masa lui Tănase: ”I-am spus că sunteţi american… aşa credeam”. Actorul român i-a oferit o replică la care nu se aștepta: ”American? Te rog să te duci acum la el și să-i spui că te-ai înșelat și că sunt român, ai înțeles? Roumain… artist du Bucharest”.

ADVERTISEMENT

Chelnerul nu a stat pe gânduri. S-a scuzat și i-a transmis mesajul marelui Chaplin. Ulterior, în timp ce se aflau pe ringul de dans cu soțiile lor, cei doi mari actori s-au apropiat unul de altul și și-au strâns mâinile: ”Tănase!”. / ”Charles Spencer Chaplin, încântat”, notează site-ul shtiu.ro.

Seara a continuat, iar cele două cupluri legendare au dansat tango pe scenă, în aplauzele frenetice ale asistenței. Astfel s-a încheiat prima și singura întâlnire dintre Charlie Chaplin și Constantin Tănase.

ADVERTISEMENT