Life

Dorel Vișan împlinește 85 de ani. Ce dramă nu-i dă pace marelui actor nici trei decenii mai târziu

Dorel Vișan a ajuns la vârstă de 85 de ani, dar chiar și acum este măcinat de o dramă care îl mistuie încet de 30 de ani. Moartea soției sale este cea care l-a marcat profund.
25.06.2022 | 06:35
Dorel Visan implineste 85 de ani Ce drama nui da pace marelui actor nici trei decenii mai tarziu
Dorel Vișan împlinește 85 de ani. Care este drama actorului. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Dorel Vișan a ajuns la vârsta de 85 de ani. Faimosul actor nu își revine nici acum după o dramă pe care a trăit-o în urmă cu 30 de ani.

Care sunt cele mai celebre roluri interpretate de Dorel Vișan

Dorel Vișan a interpretat în timpul carierei sale peste 50 de roluri, dar sunt unele care l-au făcut cu adevărat faimos.

ADVERTISEMENT

A urcat pe scenele de teatru, unde a impresionat cu interpretările sale pentru Vanea din „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, Iunius Brutus din „Corolian” de W. Shakespeare, sau Bottom din „Visul unei nopţi de vară”.

În cinematografie a debutat în 1975, cu filmul Păcală. Acum, actorul a ieșit din lumina reflectoarelor și se ocupă de o nouă pasiune, agricultura. Acesta are o grădină și o seră și mănâncă doar legumele pe care chiar el le cultivă.

ADVERTISEMENT

 „Eu nu am timp liber, fac mai puțină cultură, în schimb fac agricultură. Am o grădină și o seră de care mă ocup, lângă Cluj. Nu mănânc decât legume cultivate de mine”, a declarat actorul pentru ciao.ro.

El a jucat rolul lui Bălosu în filmul Moromeții, vecinul lui Ilie Moromete, dar cel mai important rol al său a fost Iacob, filmul omonim fiind apărut în 1988.

ADVERTISEMENT

Dorel Vișan și Cecilia Bârbora au avut rolurile principale, iar el a fost nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun actor.

Totuși, rolul care l-a făcut să ajungă la psiholog a fost cel al lui Ion Creangă, din cauza greutății acestui nume pentru poporul și cultura noastră.

ADVERTISEMENT
Dorel Vișan
Dorel Vișan. Foto: Hepta

Ce dramă l-a marcat pe marele actor în urmă cu trei decenii

În ciuda faimei sale, pe care a reușit să o dobândească, după cum spune chiar el, cu ajutorul soției sale, Dorel Vișan nu a putut să o păstreze mai mult timp lângă el pe cea care l-a făcut fericit.

Mali, soția lui Dorel Vișan a murit în 1993, pe data de 14 iulie. Actorul nu și-a revenit niciodată după decesul acesteia, cu care a fost căsătorit 29 de ani.

Cei doi au avut o relație specială, după cum el a mărturisit într-un episod din Legendele cu Dan Negru. Celebrul actor nu s-a mai recăsătorit după decesul soției sale și nici nu și-a închipuit că ar fi putut face acest lucru.

„Eu am avut cu nevasta-mea o relaţie specială. E moartă de 30 de ani şi nu mi-am putut imagina că eu aş putea să mă recăsătoresc, deşi am stat cu cineva mulţi ani”, a declarat atunci actorul.

Ce profesie a avut în tinerețe Dorel Vișan

Puțini știu acest lucru, dar Dorel Vișan a fost profesor de sport în tinerețe, înainte de a deveni unul dintre cei mai celebri actori români.

Abia la vârsta de 35 de ani a urcat acesta pe scenă, iar până atunci și-a câștigat existența fiind profesor de sport.

Trei ani a lucrat Dorel Vișan într-o școală generală ca profesor de sport, deși dorința lui inițială este să fie învățător, dar nu au fost locuri pe acest post.

Totuși, niciuna dintre cariera nu a fost cea menită pentru Dorel Vișan, care a ajuns pe scenele de teatru și film, unde și-a dobândit celebritatea.

ADVERTISEMENT