News

Noi detalii despre dispariția submersibilului Titan. Ce s-a întâmplat, de fapt, la puțin timp după ce echipajul a pierdut legătura cu cei de la suprafață

Paza de Coastă a anunțat că printre resturi se regăsesc componentele cheie ale submarinului Titan. Ocean Gate este acuzată de neglijență.
23.06.2023 | 10:45
Noi detalii despre disparitia submersibilului Titan Ce sa intamplat de fapt la putin timp dupa ce echipajul a pierdut legatura cu cei de la suprafata
Ocean Gate, acuzată de neglijență. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Familiile celor aflați la bordul submersibilului Titan, dispărut în timpul unei expediții către epava Titanicului, și-au văzut cel mai sumbru coșmar devenind realitate. Mai multe resturi ale submarinului au fost descoperite în zona în care a pierdut contactul, sugerând că a avut loc o implozie de proporții. Paza de Coastă americană a confirmat că printre resturi se regăsesc componentele esențiale ale submersibilului, inclusiv capacul și cadrul-bază.

Sfârșit tragic pentru echipajul navei Titan

În urma acestor evenimente, tot mai multe voci acuză compania OceanGate, responsabilă de organizarea expediției, de neglijență în asigurarea siguranței echipajului. Autoritățile au declarat oficial decesul celor cinci persoane aflate la bordul submersibilului, care și-au pierdut viața într-un mod tragic din cauza imploziei catastrofale.

ADVERTISEMENT

Experții subacvatici au contribuit și ei la investigații, adăugând noi informații. Paul Hankin, un reputat expert subacvatic, a explicat că au fost descoperite cinci bucăți de resturi care indică o legătură cu submersibilul Titan.

Aceasta a fost prima dovadă clară că s-a produs o catastrofă în adâncurile oceanului. Descoperirea a fost posibilă după ce robotul submersibil francez Victor 6000, singurul capabil să exploreze la astfel de adâncimi, a ajuns la fundul oceanului.

ADVERTISEMENT

Surse din presa străină au dezvăluit că Forțele Navale ale Statelor Unite au detectat un sunet asemănător cu o implozie la scurt timp după pierderea contactului submersibilului cu echipa de la suprafață. Această informație a contribuit la restrângerea zonei de căutare și salvare. Cu toate acestea, oficialii au menționat că sunetul imploziei nu este considerat definitiv, ceea ce indică eforturile susținute ale echipelor multinaționale de a găsi submersibilul dispărut.

Membrii echipajului au murit în urma unei implozii

Garda de Coastă a anunțat deschiderea unei anchete amănunțite în acest caz tragic, în timp ce specialiști din Marina Regală Britanică au aderat la criticile aduse companiei OceanGate. Amiralul Chris Parry a subliniat că întârzierea alarmării, care a durat opt ore după pierderea contactului, sugerează probleme grave și anterioare în desfășurarea expedițiilor. Din păcate, de această dată, echipajul nu s-a mai întors.

ADVERTISEMENT

Presa americană speculează că expedițiile către epava Titanicului ar putea fi interzise temporar în urma acestui incident tragic. Într-o ironie tristă, jurnaliștii au descoperit că soția pilotului submersibilului, Stockton Rush, este descendentă a unui cuplu care a pierit în naufragiul din 1912. Scena de la sfârșitul vieții lor, cu cei doi bătrâni îmbrățișați în pat, rămâne una dintre cele mai renumite din filmul regizat de James Cameron.

Operațiunile de căutare și salvare continuă, iar Marina Statelor Unite a raportat detectarea unui semnal acustic subacvatic similar cu cel al unei implozii în zona în care submersibilul Titan s-a scufundat în Atlanticul de Nord, pierzând comunicarea cu nava de suport. Comandanții coordonează eforturile pentru localizarea submersibilului dispărut, într-un angajament comun pentru salvarea vieților.

ADVERTISEMENT

Ce presupune o implozie

O implozie catastrofală este opusul unei explozii, fiind caracterizată de prăbușirea bruscă și violentă a unui obiect în interiorul său. În cazul submersibilului aflat la mari adâncimi, acesta este supus unei presiuni extreme, iar chiar și cel mai mic defect structural poate avea consecințe dezastruoase, conform experților citați de CNN.

Presiunea la suprafaţă este măsurată ca fiind de 1 atmosferă, ceea ce înseamnă aproximativ 7 kilograme pe centimetru pătrat. Pe măsură ce se intră mai adânc sub apă, această presiune creşte progresiv. La adâncimea la care se află epava Titanicului, presiunea este de aproape 2,7 tone pe centimetru pătrat.

Deci, la acea adâncime, presiunea probabil este de peste 2 tone pe centimetru pătrat, de peste 350 de ori mai mare decât presiunea de pe Pământ. Orice mică fisură ar putea provoca o implozie imediată, ceea ce ar distruge vasul”, a precizat Tom Maddox, expertul care a participat la o expediție pe Titanic în 2005.

“Au murit într-un mod în care nici măcar nu şi-au dat seama că erau pe cale să moară. În cele din urmă, printre multele moduri în care putem muri, acesta este nedureros”, a conchis specialista Aileen Marty.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de...
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de oameni și parcă își dorește sfârșitul”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din...
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
Cum a fost surprins celebrul milionar care a ajuns să ceară bani pe...
Cum a fost surprins celebrul milionar care a ajuns să ceară bani pe străzi pentru o pâine
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Ce trebuie să facem înainte de a cumpăra cireșe. Explicațiile experților
Ce trebuie să facem înainte de a cumpăra cireșe. Explicațiile experților
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni