News

Noi focare de coronavirus în China: “Începe din nou!”

11.05.2020 | 17:56
Noi focare de coronavirus in China Incepe din nou
ADVERTISEMENT

Un nou focar de coronavirus apare în China, în Shulan, lângă graniţa cu Rusia. Însă, numărul de cazuri a început să crească şi în Wuhan, acolo unde restricţiile au fost relaxate în ultimele săptămâni. 

Noi focare de coronavirus în China: “Începe din nou!”

Noile cazuri de la Shulan şi cele din Wuhan au stârnit temeri privind un nou val de infecţii în China. Duminică, autorităţile chineze au reclasificat Shulan, un oraş din apropierea graniţelor ruseşti şi nord-coreene, ca risc ridicat, după un grup de cazuri conectate cu o femeie fără istoric cunoscut de călătorie sau expunere la virus.

ADVERTISEMENT

Decizia vine la doar o săptămână după ce China a desemnat toate regiunile din ţară ca fiind de risc redus sau mediu. Duminică, Comisia Naţională de Sănătate a raportat 17 cazuri noi, a doua zi de creştere cu un număr de victime format din două cifre şi numărul cel mai mare din ultimele două săptămâni.

Oraşul Shulan intră în carantină după doar 12 cazuri confirmate!

Cinci cazuri cu transmitere locală au fost înregistrate în trei provincii din veciniătatea Rusiei şi Coreei de Nord, trei în Jilin şi unul în Heilongjiang şi Liaoning. Toate cazurile noi din Jilin au fost în oraşul Shulan, inclusiv o femeie de 28 de ani, un bărbat de 45 de ani şi un bărbat de 56 de ani, totalul din oraş fiind de 12.

ADVERTISEMENT

Presa chineză de stat a declarat că autorităţile au dispus închiderea temporară a tuturor locurilor publice din Shulan, inclusiv arenele sportive, cinematografe sau biblioteci şi s-a instituit izolarea cetăţenilor la domiciliu, cu excepţia “circumstanţelor neobişnuite”. Studenţii din anii terminaril vor revenirea la învăţământul online. Niciun taxi nu poate părăsi oraşul, în timp ce transportul public a fost suspendat.

Mass-media locală scrie că sursa lanţului de infecţii de la Shulan rămâne un mister. Comisia provincială de sănătate Jilin susţine că la origine este o femeie în vârstă de 45 de ani, care nu are istoric de călătorie în afara provinciei şi că nu are un istoric de contact cunoscut cu persoane care se întorceau din provinciile afectate.

ADVERTISEMENT

Reîncep infecţiile şi în Wuhan!

În ultimele săptămâni, China a adoptat o serie de măsuri prin care îşi închide frontierele, dar şi restricţii sociale în zonele de la graniţa cu Rusia, inclusiv în Suifenhe, în estul provinciei Heilongjiang, după ce unii oameni care se întorceau în China prin frontierele terestre au fost diagnosticaţi cu COVID-19.

În ultimele trei săptămâni, aproximativ 308 rezidenţi din Shulan s-au întors din Rusia prin porturile Suifenhe şi Manzhouli. Opt au intrat în carantină într-un spital de boli infecţioase din Jilin, iar restul de 300 au fost izolaţi în oraşul Shulan.

ADVERTISEMENT

În Wuhan, primul focar de coronavirus din lume, autorităţile chineze au raportat duminică cinci cazuri noi, cel mai mare număr de infecţii noi din oraş începând cu data de 11 martie.

“M-am simţit puţin relaxat şi acum încep să intru din nou în panică”

Noile cazuri au fost printre cele 17 noi cazuri la nivel naţional, cele mai mari în aproape două săptămâni. Autorităţile din Wuhan au impus restricţii draconice asupra călătoriilor şi a mişcării sociale, ceea ce a dat roade pentru a stinge focarul.

Însă, carantina a început să fie uşurată în ultimele săptămâni, iar autorităţile susţin că boala este sub control. Copii s-au întors la şcoală, iar călătoriile în oraş sunt permise. În social media chineză, creşterea rapidă a cazurilor stârneşte îngrijorare:

“Mai trebuie să luăm măsuri de protecţie, cinci cazuri sunt îngrijorătoare”, “Înainte nu exista aproape niciun transfer de la diagnosticul asimptomatic la cel confirmat în privincia Hubei”, “Guvernul ar trebui să răspundă la preocupările sociale în timp util”, “M-am simţit puţin relaxat şi acum încep să intru din nou în panică”, au scris utilizatorii pe reţeaua Weibo.

  • 82.918 cazuri de COVID-19 sunt în China
  • 4633 este numărul deceselor 
ADVERTISEMENT