News

Noi probleme pentru Austria. După România, Italia amenință că va da în judecată Viena

Austria are tot mai multe probleme în sânul Uniunii Europene, din cauza rolului de ”gică Contra” pe care guvernul de la Viena îl joacă în ultima vreme.
24.09.2023 | 16:43
Noi probleme pentru Austria Dupa Romania Italia ameninta ca va da in judecata Viena
După România, Italia amenință că va da în judecată Viena
ADVERTISEMENT

Concret, italienii vor să acționeze Austria la Curtea Europeană de Justiție la doar câteva zile după ce premierul Marcel Ciolacu anunța că țara noastră va face același lucru, din cauza faptului că Austria refuză categoric să accepte ca țara noastră să adere la spațiul Schengen.

După România, Italia amenință că va da în judecată Viena

Conform presei din Italia, motivele italienilor sunt similare cu cele ale Guvernului Ciolacu. Asta, pentru că italienii îi acuză pe austrieci că limitează dreptul la liberă circulație a vehiculelor de marfă italiene în Pasul Brenner. Matteo Salvini, vicepremier și ministru al transporturilor din Italia, este cel care a făcut anunțul.

ADVERTISEMENT

Salvini a acuzat-o pe Ursula von der Leyen că doar se plânge în presă, însă nu face nimic concret pentru a pedepsi Austria. Ursula von der Leyen susține drepturile migranților, însă nu a semnat începerea procedurii de infringement împotriva Vienei, așa cum o cere, printre alte țări, Italia.

”În acest moment, avem încredere în justiţia Curţii Europene. Nu poţi pontifica pe seama Italiei, cerând primirea şi integrarea migranţilor în Lampedusa, în timp ce blochezi graniţa la Pasul Brenner. Acest guvern va pune capăt acestei ruşini”, a declarat Salvini, conform Știrile PRO TV.

ADVERTISEMENT

Salvini a subliniat că în acest caz, ”după patru ani de inactivitate din partea Comisiei Europene, guvernul a decis să activeze procedura prevăzută de Tratatul UE pentru a introduce o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie împotriva unui alt stat membru pentru încălcarea legislaţiei UE. Acesta este un gest puternic, dar necesar. Birourile ministerului meu şi ale Palatului Chigi pregătesc dosarul”, a completat politicianul.

La fel ca și Marcel Ciolacu, Matteo Salvini a criticat dur politica Austriei, pe care a comparat-o cu ”un act de violență și aroganță politică”. La rândul său, premierul României le transmitea austriecilor să iasă din Schengen și să-și construiască ziduri fortificate dacă se tem atât de mult de migranți.

ADVERTISEMENT

”Ne confruntăm cu un act de violenţă şi aroganţă politică din partea unui guvern al unui stat membru al UE, căruia trebuie să-i punem capăt. Restricţiile au fost introduse de Austria, pe hârtie, din motive de mediu, însă mediul nu are nicio legătură cu acest lucru. Este pur şi simplu o concurenţă austriacă neloială împotriva antreprenorilor şi transportatorilor din Italia, Germania şi de pe întregul continent european”, a completat Salvini.

Momentan, Comisia Europeană transmite că nu a primit pe cale oficială nicio notificare din partea Italiei împotriva Austriei, referitor la restricțiile unilaterale de circulație impuse de Viena în Pasul Brenner. În acest caz, denumit de presă ”Cazul Brenner”, austriecii au decis să impună restricții asupra camioanelor venite din Italia, pe motiv de ”protecție a mediului”.

ADVERTISEMENT

În momentul în care s-au făcut cozi de până la 50 de kilometri, austriecii le-au transmis italienilor să nu se mai plângă și să ”folosească trenurile”. La fel ca și Ungaria, Austria este acuzată că ar face jocurile Rusiei și ar fi un factor destabilizator în Uniunea Europeană, lucru care convine de minune Moscovei.

ADVERTISEMENT