News

Noi proteste împotriva reformei lui Macron, Franţa se pregătește pentru ciocniri violente. Haosul a început deja

O nouă zi de proteste în Franţa, autorităţile se tem de noi violenţe. Furia populară faţă de reforma pensiilor nu a scpzut în intensitate.
28.03.2023 | 17:52
Noi proteste impotriva reformei lui Macron Franta se pregateste pentru ciocniri violente Haosul a inceput deja
O nouă zi cu proteste în Franţa, circulaţia trenurilor a fost blocată în Gare du Lyon Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Protestele și grevele împotriva reformei pensiilor au continuat marţi în Franţa, cu o prezență sporită a poliției pe fondul temerilor de violență și a avertismentelor guvernamentale că protestatarii radicali intenționează să „distrugă, să rănească și să ucidă”.

Ministrul de interne vorbeşte de huligani radicali infiltraţi la proteste

Din cauza temerilor de violență, ministrul de Interne Géral Darmanin a ordonat dislocarea a 13.000 de polițiști, dintre care aproape jumătate se află în capitala Franței, după cum informează Associated Press. Protestele au început pașnic, marţi dimineață, în mai multe orașe franceze, dar în cele din urmă s-au transformat în haos. Manifestanții din Nantes au aruncat în poliţie cu pietre şi alte obiecte, iar forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene.

ADVERTISEMENT

Se mărșăluiește și pe străzile Bordeaux și Marsilia, iar la Paris, lucrătorii feroviari în grevă au luat cu asalt și au blocat șinele de cale ferată la una dintre gările principale, Gare de Lyon. Aceştia au mărșăluit în spatele unui banner pe care era scris „Poliția mutilată. Nu iertăm!”.

Poliția, pe de altă parte, se pregătește pentru violențe care ar putea izbucni mai târziu în cursul serii. Géral  Darmanin a declarat că peste 1.000 de huligani radicali, unii dintre ei din străinătate, ar putea participa la marșurile planificate la Paris și în alte orașe.

ADVERTISEMENT

“Ei vin să distrugă, să rănească și să omoare polițiști și jandarmi. Obiectivele lor nu au nimic de-a face cu reforma pensiilor. Obiectivele lor sunt de a destabiliza instituțiile noastre republicane și de a aduce sânge și foc în Franţa”, a spus ministrul, în timp ce dădea detalii despre măsurile luate de poliție.

Liderii sindicali și oponenții politici ai președintelui Emmanuel Macron dau vina pe guvernul său pentru protestele și violențele care au izbucnit în ultimele săptămâni, despre care, spun ei, au fost declanșate de eforturile sale de a crește vârsta de pensionare în Franţa, de la 62 la 64 de ani. Criticii afirmă, de asemenea, că poliția a folosit forță excesivă împotriva manifestanților. Organismul de pază al poliției investighează, de altfel, multiple acuzații de conduită greșită a forţelor de ordine.

ADVERTISEMENT

Lucrătorii de la curățenie sunt și ei în grevă, de 22 de zile. Până marţi dimineață, la Paris s-au acumulat aproximativ opt ​​mii de tone de gunoi, cantitate care ameninţă să crească. În momentul de faţă, Parisul este plin de gunoaie la propriu, iar pungile negre pline cu reziduuri au format mici dealuri.

Totuşi, mobilizarea pare să fie în scădere la Paris faţă de manifestaţiile precedente. Potrivit CGT, 450.000 de oameni mărșăluiesc pe străzile capitalei Franţei, faţă de 800.000 în ultima zi de mobilizare masivă. Poliția i-a descurajat pe unii protestatari efectuând verificări aleatorii înainte de demonstrație. 11 persoane au fost arestate și au fost ridicate diverse „materiale interzise”.

ADVERTISEMENT

Din cauza tulburărilor din Franţa, care s-au transformat în violențe în Paris și alte orașele, vizita de stat a regelui britanic Carol al III-lea, programată să înceapă duminică, a trebuit să fie anulată. În schimb, Macron i-a primit luni pe prim-ministrul Borne şi pe alți miniștri din guvern, pentru a discuta situaţia tensionată din ţară.

ADVERTISEMENT