News

Noi reguli în unitățile de învățământ decise de parlamentari: fără telefoane mobile la ore și fumatul interzis în școală

Parlamentarii români au adoptat, luni, noi reguli în unitățile de învățământ: fără telefoane mobile la ore și fumatul interzis în școală, printre aceste măsuri.
24.04.2023 | 20:11
Noi reguli in unitatile de invatamant decise de parlamentari fara telefoane mobile la ore si fumatul interzis in scoala
Parlamentarii români, noi reguli în unitățile de învățământ: fără telefoane mobile la ore și fumatul interzis în școală. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de luni, 24 aprilie, parlamentarii au decis noi reguli în unitățile de învățământ: fără telefoane mobile la ore și fumatul interzis în unități. Cele două măsuri se înscriu pe o listă lungă de interdicții.

Parlamentarii români, noi reguli în unitățile de învățământ: fără telefoane mobile la ore și fumatul interzis în școală

PNL, PSD și reprezentanții Ministerului Educației au propus, în cursul acestei zile, amendamente importante la Legile Educației. Acestea se referă la zona disciplinară. Măsurile vin în contextul ultimelor incidente din școlile românești.

ADVERTISEMENT

Astfel, potrivit unui amendament adoptat de Comisia de învățământ a Camerei Deputaţilor, citat de Agerpres, deţinerea de arme, consumul de droguri, de băuturi alcoolice sau alte substanţe interzise, fumatul, participarea la jocuri de noroc în perimetrul unităţii de învăţământ, inclusiv folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs sunt interzise în şcoală.

Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicaţii electronice de către un elev este interzisă pe perioada cursurilor din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial inclusiv în timpul activităţilor educaţionale care se desfăşoară în afara unităţilor de învăţământ, cu excepţia utilizării acestora în scop educativ, sau în spaţiile autorizate explicit de regulamentul intern al unităţii de învăţământ”, se arată în act.

ADVERTISEMENT

Acest amendament vine și cu obligații importante pentru elevi. Potrivit documentului, cei înscriși în învăţământul preuniversitar sunt obligaţi:

  • să frecventeze toate cursurile şi să se pregătească la fiecare disciplină de studiu în vederea dobândirii competenţelor şi însuşirii cunoştinţelor prevăzute de programele şcolare
  • să respecte regulamentele şi deciziile unităţii de învăţământ preuniversitar
  • să se prezinte la şcoală într-o ţinută vestimentară decentă şi adecvată
  • să manifeste înţelegere, toleranţă şi respect faţă de întreaga comunitate şcolară, elevi şi personalul unităţii de învăţământ
  • să sesizeze reprezentanţii unităţii de învăţământ şi, după caz, autorităţile competente cu privire la orice ilegalităţi în desfăşurarea procesului de învăţământ şi a activităţilor conexe acestuia sau cu privire la orice situaţie care ar pune în pericol siguranţa elevilor şi a personalului şcolii.
ADVERTISEMENT

Ce interdicții mai au elevii, conform amendamentului adoptat de Camera Deputaților

Elevii au obligația de a păstra curăţenia, liniştea şi ordinea în spaţiul şcolar, să cunoască şi să respecte, în funcţie de nivelul de înţelegere şi de particularităţile de vârstă şi individuale ale acestora și normele de securitate şi sănătate în muncă.

Nu în ultimul rând, elevii trebuie să respecte normele de prevenire şi de stingere a incendiilor, normele de protecţie civilă, precum şi normele de protecţie a mediului. Ei au obligaţia de a anunţa, în caz de îmbolnăvire, profesorul diriginte, direct sau prin intermediul părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali, de a se prezenta la cabinetul medical şi, în funcţie de recomandările medicului, mai ales în cazul unei afecţiuni contagioase, să nu pună în pericol sănătatea colegilor şi a personalului din unitate.

ADVERTISEMENT

Elevilor le este interzis:

  • să distrugă, să modifice sau să completeze documentele şcolare, precum cataloage, foi matricole, carnete de elev şi orice alte documente din aceeaşi categorie sau să deterioreze bunurile din patrimoniul unităţii de învăţământ;
  • să introducă şi să difuzeze, în unitatea de învăţământ preuniversitar, materiale care, prin conţinutul lor, atentează la independenţa, suveranitatea, unitatea şi integritatea naţională a ţării, care cultivă violenţa, intoleranţa sau care lezează imaginea publică a unei persoane;
  • să blocheze căile de acces în spaţiile de învăţământ;
  • să deţină sau să consume droguri, băuturi alcoolice sau alte substanţe interzise, ţigări, substanţe etnobotanice şi să participe la jocuri de noroc în perimetrul unităţii de învăţământ.

Ce obiecte nu pot fi introduse de elevi în școli

Noile reguli sunt clare în privința unor serii de obiecte care nu pot fi aduse la școală. Vorbim aici de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum muniţie, petarde, pocnitori, spray-uri lacrimogene sau paralizante.

Elevii nu pot fi deposedaţi de bunurile personale care nu atentează la siguranţa personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învăţământ, în conformitate cu prevederile legale”, se arată în amendament.

În școli, elevii din învăţământul preuniversitar nu au voie să difuzeze materiale electorale, de prozelitism religios, cu caracter obscen sau pornografic. Tinerii nu au voie să aibă comportamente jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare şi să manifeste violenţă în limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de personalul unităţii de învăţământ.

Elevii au interzis la a provoca, instiga şi participa la acte de violenţă. Ei nu au voie să părăsească perimetrul unităţii de învăţământ în timpul programului şcolar, cu excepţia elevilor majori şi a situaţiilor prevăzute de regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ.

De asemenea, elevii nu pot să invite sau să faciliteze intrarea în şcoală a persoanelor străine, fără acordul conducerii şcolii şi al diriginţilor.

ADVERTISEMENT