News

Noi restricții în România? Medicul Virgil Musta: ”Vor fi impuse dacă tulpina indiană se va transmite comunitar”

Medicul Virgil Musta spune că, dacă noua tulpină indiană se va transmite comunitar în România, noi restricții vor fi impuse.
22.06.2021 | 13:51
Noi restrictii in Romania Medicul Virgil Musta Vor fi impuse daca tulpina indiana se va transmite comunitar
ADVERTISEMENT

Tot mai multe voci din domeniul medical avertizează asupra unui posibil val 4 al infecțiilor Covid-19. Odată cu îmbolnăvirile, în România ar putea apărea noi restricții.

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, a avertizat că noua variantă Delta a SARS-CoV-2 (tulpina indiană) ar putea să aducă noi restricții în România, dacă va exista transmitere comunitară.

ADVERTISEMENT

România, noi restricții din cauza tulpinii indiene de Covid-19? Ce spune medicul Virgil Musta

O voce abilitată în perioada pandemiei, doctorul Musta este îngrijorat de evoluția situației sanitare de la nivel internațional. Acesta spune că deja peste 70 de state sunt afectate de mutația indiană.

”Situația este ușor alarmantă pentru că peste 70 de țări se confruntă cu această tulpină Delta care are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinei engleze, care la rândul ei avea peste 50% contagiozitate peste tulpina din Wuhan.

ADVERTISEMENT

Această tulpină se va transmite mult mai repede decât celelalte. Pe de altă parte se știe că formele clinice sunt mai severe cu această nouă tulpină, iar vaccinarea conferă mai puțină imunitate, astfel dacă pentru vaccinul Pfizer 94% dintre persoanele care s-au vaccinat dobândesc imunitate, în situația tulpinei Delta, doar 88%, același lucru se întâmplă și cu celelalte vaccinuri”, a declarat medicul Virgil Musta, la B1.

Întrebat dacă noua variantă ar putea duce la noi restricții în România, medicul a spus că e foarte probabil acest lucru.

ADVERTISEMENT

”Probabil în momentul când se va constata că apare tulpina și că se va transmite comunitar și în România vor apărea din nou restricțiile. Avem deja un plan de intrare din nou în alertă în cazul în care apare o nouă tulpină care creează transmitere comunitară.

Acest plan presupune ca fiecare instituție să aibă eșalonat care sunt secțiile care vor intra și cum vor intra în funcțiune dacă număruld e cazuri va crește”, a mai spus Virgil Musta, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Dr. Musta: ”Riscul de forme severe, ridicat pentru cei nevaccinați”

Medicul din Timișoara a avertizat că noua variantă Delta sau indiană este mai rezistentă la vaccinuri, ceea ce nu înseamnă că acestea nu vor conduce la evitarea formelor grave.

În schimb, cei care nu sunt imunizați anti-Covid riscă foarte mult să facă forme severe ale bolii în perioada următoare.

”Dacă sunt vaccinați, formele vor fi mai ușoare. Doar că un număr mai mare de persoane care s-au vaccinat riscă să facă boala. Dacă în schimb nu te-ai vaccinat, acolo riscul de a face forme severe este mai mare”, a mai spus Virgil Musta.

Medicul Virgil Musta, dezvăluiri despre al patrulea val al pandemiei

La finele lunii mai, în exclusivitate pentru FANATIK, medicul Virgil Musta a declarat că pandemia de coronavirus este departe de a se fi încheiat și că, acum, riscăm să ne confruntăm cu cel de-al patrulea val.

”Putem avea și un val 4 al pandemiei. Totul depinde de ritmul de vaccinare și de imunizare al populației. Adică, în cazul în care se tergiversează vaccinarea, dacă nu ajungem la o imunizare cât mai mare a oamenilor, riscăm să apară un alt val”, a spus medicul Virgil Musta.

ADVERTISEMENT
Tags: