News

Noile restricții anunțate de autorități: Când se interzice ieșirea din casă după ora 20 și de la ce oră se închid magazinele

25.03.2021 | 20:06
Noile restrictii anuntate de autoritati Cand se interzice iesirea din casa dupa ora 20 si de la ce ora se inchid magazinele
ADVERTISEMENT

Autoritățile au prezentat un nou set de restricții la nivel național, după ce valul 3 al pandemiei s-a accentuat. Astfel, în funcție de incidența cazurilor de Covid-19, ieșirea din casă va fi interzisă după ora 20, iar magazinele vor fi închise la ora 18. 


Noile restricții: Când se interzice ieșirea din casă după ora 20 și de la ce oră se închid magazinele

UPDATE, ora 20:10 / Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a prezentat, după ședința de Guvern, noile restricții decise de autorități în lupta cu pandemia de Covid-19.

ADVERTISEMENT

În cursul săptămânii care a trecut, am avut o ședință la nivelul Grupului Tehnico Științific. Au fost propuse mai multe măsuri care au fost discutate. Măsurile care au fost adoptate în HG 20/2021 sunt următoarele:

Intervalul orar privind circulația:

  • unde incidența este peste 4 la mie: vineri, sâmbătă și duminică, circulația va fi permisă până la ora 20. Operatorii economici pot funcționa până la ora 18, în aceleași zile de weekend. Se revine asupra măsurii când rata scade sub 4 la mie.
  • dacă incidența trece de 7,5 la mie, circulația va fi permisă până la ora 20 pe toată durata săptămânii, la fel pentru operatorii economici, funcționarea va fi premisă până la ora 18.00 pe toată durata săptămânii. Se revine asupra măsurii când rata scade sub 7,5 la mie.
ADVERTISEMENT

Pentru noaptea de 3 spre 4 aprilie, se va permite circulația persoanelor în intervalul 20.00-02.00 pentru slujbele religioase organizate de Paștele Catolic.

Pentru operatorii care derulează activitatea de fitness: aceasta va fi suspendată la incidența de peste 4 la mie. 

ADVERTISEMENT

S-a discutat și pentru Paștele Ortodox, 1-2 mai, însă decizia nu a apărut în actuala HG, pentru că aceasta e valabilă până pe 14 aprilie. Va apărea precizarea similară în următoarea prelungire a stării de alertă, din 14 aprilie.

CNSU a mai aprobat lista țărilor pe lista galbenă: noutatea Marea Britanie nu se mai află pe listă. Se va putea călători dinspre UK spre România fără carantină.

ADVERTISEMENT

Toate măsurile sunt obligatorii și nu se mai discută la nivelul comitetelor. Când incidența scade sub valoarea anunțată, restricția se ridică”, a spus medicul Arafat.


Bucureștenii, interdicție de ieșire din oraș

UPDATE, ora 18:48 / Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat că vineri la prima oră va fi convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, iar noile restricții vor intra în vigoare vineri seara. Acestea vor viza diminuarea programului agenților economici, schimbarea orei până la care putem ieși din casă și restricția de circulație în afara Bucureștiului.

”Restricțiile se vor aplica imediat. Deocamdată nu am hotărârea oficială. Știm că există în plan. Măsurile vizează scăderea orei de ieșire din casă, a orarului de funcționare a agenților economici și a ieșirii din București”. a spus oficialul.

Întrebat în ce condiții se va putea ieși din București, prefectul a precizat că doar în condițiile în care e deplasare pentru locul de muncă, pentru a însoți persoane bolnave, pentru tratament și alte motive întemeiate.


Știrea inițială, ora 17:36 / Măsurile vor avea la bază și o serie de condiții și vor depinde, conform ultimelor informații, de incidența cazurilor de infectare cu Covid-19 din fiecare zonă.

În ședința CNSU de joi s-a propus ca, în localitățile unde incidența depășește rata de 7 la mie, să se interzică părăsirea locuinței după ora 20:00 pe tot parcursul săptămânii. La o rată între 3,5 și 7 la mie măsura ar urma să se aplice doar în weekend.

Noi restricții discutate de autorități: părăsirea locuinței, interzisă după ora 20

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) are pe masă mai multe restricții suplimentare care s-ar putea aplica la nivelul întregii țări.

Cele mai importante țin de intervalul de ieșire din locuințe ale oamenilor și de programul de funcționare al magazinelor și al localurilor.

Reducerea intervalului de circulație până la ora 20.00 ar urma să se aplice în zonele unde rata de infectare trece de 7,5 cazuri la mie în ultimele 14 zile. Aici, intervalul de liberă circulație se restrânge până la ora 20.00 pe toată durata săptămânii.

În cazul în care rata e cuprinsă între 4 și 7,5 cazuri la mie, intervalul se restrânge până la ora 20.00 doar vineri, sâmbătă și duminică, informează Antena 3.

Magazinele, închise mai devreme, de la ora 18

O măsură foarte importantă vizează magazinele și localurile, care ar putea fi închise de la ora 18.00. În cazul în care rata de infectare trece de 7,5 cazuri la mie în ultimele 14 zile, magazinele se închid la ora 18.00 pe toată durata săptămânii.

La fel ca în cazul circulației oamenilor, dacă rata e cuprinsă între 4 și 7,5 cazuri la mie, magazinele se închid la ora 18.00 doar vineri, sâmbătă și duminică.

ADVERTISEMENT
Tags: