News

Noile tarife pentru parcările de reședință din București. Ce scumpiri apar de la 1 ianuarie 2024

Începutul de an aduce noi scumpiri pentru bucureșteni, care vor plăti mai mult pentru parcările de reședință. Prețurile vor varia în funcție de zonă
28.12.2023 | 21:57
Noile tarife pentru parcarile de resedinta din Bucuresti Ce scumpiri apar de la 1 ianuarie 2024
Majorarea taxelor pentru bucureșteni. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De la 1 ianuarie, bucureștenii vor plăti cu circa 13% mai mult pentru parcările de reședință odată cu majorarea taxei anuale pentru locul de parcare. Cel mai mult va costa un loc de parcare în zona A a Capitalei, unde taxa anuală va ajunge la aproape 700 de lei.

Noile tarife pentru parcările de reședință

Noul an va aduce noi scumpiri și costuri în plus pentru bucureșteni. Astfel, pentru locuitorii Bucureștiului ce dețin un loc de parcare la scara blocului va intra în vigoare o majorare a taxei anuale pentru locul de parcare de reședință de circa 13% începând cu 1 ianuarie 2024.

ADVERTISEMENT

Majorarea a fost adoptată în Hotărârea Consiliului General al Municipiului București (H.C.G.M.B.) nr. 108 din data de 27.04.2023, ce prevede creșterea tarifelor de parcare de reședință cu 13,67% și 13,83%, în funcție de zona de rezidență.

Astfel, pentru locuitorii din Zona A a Capitalei, taxa anuală crește de la 600 de lei, la 683 lei. Pentru Zona B a orașului, tariful a fost majorat de la 500 de lei la 569 lei. Pentru Zona C, taxa lunară pentru parcarea de reședință va fi majorată de la 400 lei la 455 lei, iar pentru Zona D, noul tarif va fi de 341 lei.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că pentru cei din Zona A, taxa anuală va fi majorată cu 13,67%, pentru cei din Zona B, majorarea urmând a fi de 13,75%. În ceea ce privește Zona C, majorarea va fi de 13,8%, în timp ce, pentru locuitorii din Zona D majorarea va fi cea mai semnificativă, de 13,81%.

Sunt scutite de la plata taxei anuale pentru locul de parcare de reședință persoanele cu dizabilități, potrivit prevederilor legale, mai exact art. 65. alin. (5) din Legea 448/2006. În plus, pentru a-și păstra locul de parcare, bucureștenii trebuie să aibă achitate toate taxele locale până la data de 31 decembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Majorare cu rata inflației

Majorările taxelor locale cu 13,8% vine în contextul în care Institutul Național de Statistică a stabilit, în luna septembrie a acestui an, o rată a inflației pe anul 2022 de 13,8. Astfel, urmează să fie indexate cu acest procent mai multe categorii de taxe locale, practic orice impozit sau taxă locală stabilită pe baza unei sume de lei.

În principal, este vorba de impozitele pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice, impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice, amenzi privind declarațiile fiscale, taxe pentru care Codul Fiscal prevede valori în sumă absolută sau interval.

ADVERTISEMENT

Primăriile nu sunt însă obligate să majoreze taxele locale cu indexul de inflație. De altfel, un consilier local PSD s-a opus în aprilie acestor majorări. „Consider că nu este deloc oportun pe fondul crizei financiare să creștem taxele și impozitele locale. Grupul PSD nu va vota majorarea și fac apel la d-voastră să nu votați creșterea taxelor locale, să mai băgăm mâna în buzunarul oamenilor”, a spus atunci Rareș Hopincă.

ADVERTISEMENT