News

Noile tarife şi termene de valabilitate la roviniete au fost aprobate de Guvern. Cât costă rovinieta de o zi

Care sunt noile tarife și termene de valabilitate la roviniete. Guvernul Ciolacu a adoptat, joi, o Ordonanță de Urgență (OUG) cu o serie de modificări.
26.01.2024 | 12:28
Noile tarife si termene de valabilitate la roviniete au fost aprobate de Guvern Cat costa rovinieta de o zi
Noile tarife şi termene de valabilitate la roviniete. Ordonanță adoptată de Guvern. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Guvernul Ciolacu a anunțat, joi, 25 ianuarie, o măsură importantă care vizează noile tarife și termene de valabilitate la roviniete. Mai exact, vorbim de o ordonanță pentru modificarea si completarea OUG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Noile tarife şi termene de valabilitate la roviniete. Ordonanță adoptată de Guvern

Anul 2024 aduce modificări importante în ceea ce privește perioada de valabilitate a rovinietei, dar și prețurile pentru aceasta. O Ordonanță de Urgență trecută prin ședința de Guvern prevede eliminarea rovinietei de 7 zile și introducerea rovinietei de o zi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, conform aceluiași act normativ, pentru autoturismele mici si cele cu masa mai mică de 3,5 tone, va dispărea rovinieta cu valabilitate de 7 zile și cea de 90 de zile. Va fi introdusă rovinieta cu valabilitate de o zi, cea cu valabilitate de 10 zile, respectiv cea cu valabilitate de 60 de zile.

”Prin acest act normativ se modifică unele prevederi referitoare la aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale (rovinieta), pentru perioada cuprinsă până la 1 ianuarie 2026, transpunând în legislaţia naţională prevederile Directivei (UE) 2022/362 a Parlamentului European şi a Consiliului din 24 februarie 2022.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sunt corelate unele prevederi din O.G. nr. 15/2002 cu prevederile similare din Legea nr. 226/2023, astfel încât să se creeze un cadru legislativ unitar şi complex în ceea ce priveşte exceptarea unor anumite categorii de vehicule de la obligaţia de plată a tarifului de utilizare şi în ceea ce priveşte controlul valabilităţii rovinietei şi a peajului în cazul utilizatorilor străini din statele membre UE, precum şi în cazul vehiculelor înmatriculate în state non UE”, se arată în noua lege.

Guvernul României a anunțat și noile tarife pentru roviniete. Pentru o mașină normală, taxa de rovinietă va fi de 2,5 euro (circa 12,5 lei) pentru o zi, 5,3 euro pentru 30 de zile, respectiv 28 euro pentru un an.

ADVERTISEMENT

Pentru un vehicul de transport marfă cu masa mai mică de 3,5 tone, taxa va fi de 8,6 euro pentru o zi, de 18,2 euro pentru 30 de zile, respectiv 96 euro, pentru un an.

Cât costă o rovinietă pentru vehiculele de marfă de mare tonaj

Tarifele diferă pentru vehiculele de transport marfă cu masa cuprinsă între 3,5 tone și 7,5 tone. Aici taxa de rovinietă va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 de euro pentru 30 de zile, respectiv 320 euro pentru 12 luni.

ADVERTISEMENT

În cazul mașinilor de transport marfă cu masa între 7,5 tone și 12 tone, taxa va fi de 7 euro pentru o zi, de 56 euro pentru 30 de zile, respectiv de 560 euro pentru un an.

Pentru mijloacele de transport persoane cu peste 9 locuri, dar maximum 23 de locuri, taxa va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 euro pentru 30 de zile, respectiv 320 euro, pentru un an, în timp ce pentru vehiculele transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, taxa va fi de 7 euro pentru o zi, de 56 de euro pentru 30 de zile, respectiv de 560 euro pentru 12 luni.

Mașinile care nu plătesc rovinietă în România

Conform acestei OUG, sunt exceptate de la obligația de a plăti rovinieta vehiculele tip ambulanță deținute de autorități/ entități publice, dar și vehiculele folosite în transportul public local de persoane prin servicii regulate.

În cazul acestora din urmă a fost eliminată condiția de desfășurare a transportului numai pe raza teritorial-administrativă a unei localități. Nu achită rovinetă nici mașinile autorizate pentru efectuarea transportului școlar.

ADVERTISEMENT