Începutul de an 2024 aduce modificări importante în ceea ce privește perioada de valabilitate a rovinietei. Măsura anunțată de autorități care afectează toții șoferii români.
Un proiect de ordonanță de urgență emis de guvern, prezent și pe site-ul oficial al Ministerului Transporturilor, prevede eliminarea rovinietei de șapte zile și introducerea rovinietei de o zi.
”În prezent, tariful de utilizare și tariful de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România se aplică în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, prin care au fost transpuse în legislaţia națională prevederile Directivei 1999/62/CE de aplicare a taxelor la vehiculele grele de transport marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri”, se arată pe site-ul Ministerului Transporturilor.
Până la apariția acestui act normativ, șoferii puteau achiziționa roviniete pentru una, 7, 30, 60 de zile sau pe un an. Ei bine, noul proiect de ordonanță va elimina rovinieta de 7 zile.
În aceste condiții, șoferii din România care au nevoie de o perioadă mai scurtă de timp pentru a circula pe autostrăzi și drumuri expres vor putea opta doar rovinieta de o zi sau rovinieta de 10 zile.
Dacă e să vorbim de tarifele rovinietelor, trebuie spus că ele rămân neschimbate. Noua rovinietă, cea de o zi, va costa 12,5 lei. Apoi, rovinieta de 10 zile va costa 16,5 lei, rovinieta de o lună va costa 26,5 lei, iar rovinieta de șase luni va costa 42 de lei. Rovinieta pentru un an va costa aproximativ 140 lei.
Teoretic, dispariția rovinietei de 7 zile este o măsură care ar putea duce la o creștere a veniturilor statului. Fără aceasta, șoferii vor fi nevoiți să cumpere fie rovinieta de o zi, fie rovinieta de 10 zile. Ambele sunt mai scumpe.
Acest nou proiect de ordonanță al Guvernului PSD- PNL trebuie să transpună în legislația națională prevederile europene din 2022, iar termenul este de 25 martie 2024.
”Aplicarea tarifului de utilizare (rovinietă) în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2022/362, astfel: a) pentru tipurile de vehicule prevăzute la lit. A-B din anexa nr. 1: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile, 12 luni.
Tariful de utilizare cu valabilitate de o zi nu depăşeşte 9% din tariful pentru 12 luni, tariful de utilizare cu valabilitate de 10 zile nu depăşeşte 12% din tariful de utilizare pentru 12 luni, tariful de utilizare cu valabilitate de 30 de zile nu depăşeşte 19% din tariful de utilizare pentru 12 luni, iar tariful de utilizare cu valabilitate de 60 de zile nu depăşeşte 30% din tariful de utilizare pentru 12 luni”, se mai arată în document.