News

Nouă cadavre, descoperite într-o groapă comună, aflată în spatele unui fost sediu al Securităţii din Caransebeş

Nouă cadavre au fost descoperite în Caransebeș, în spatele unui fost sediu al Securităţii.
27.05.2021 | 12:16
Noua cadavre descoperite intro groapa comuna aflata in spatele unui fost sediu al Securitatii din Caransebes
ADVERTISEMENT

Nouă persoane decedate au fost descoperite în această groapă comună din Caransebeș. Este vorba despre un loc aflat în centrul orașului în care se află ascunse nouă cadavre, într-o curte interioară în spatele Cercului Militar.

Nouă cadavre, descoperite într-o groapă comună, în Caransebeș

Descoperirea a fost făcută de arheologii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din cadrul fundației Doina Cornea. Săpăturile au fost efectuate cu ajutorul unui excavator închiriat, a transmis Mediafax.

ADVERTISEMENT

Ce au găsit în pământ a fost șocant, dar acest lucru a reprezentat, în același timp, o nouă dovadă a crimelor care au avut loc în timpul regimului comunist în țara noastră.

Cadavrele au fost găsite în fostul Comandament Unic al MAI din Caransebeş, care a fost înființat în anul 1949, după cum arată documentele vremii.

ADVERTISEMENT

 ”Direcţiunea Generală a Securităţii Poporului. Cabinet Director, Nr.11.816/21 ianuarie 1949. Vă facem cunoscut că, începând cu ziua de 22 ianuare 1949, se formează în oraşul Caransebeş un Comandament Unic. În faţa acestui Comandament Unic se pun o serie de sarcini, pe care D-ta, Tov. Ambruş, le cunoşti de cînd s-a discutat la Bucureşti, sarcini ce revin atât trupelor Jandarmeriei MAI, cât şi organelor de Securitate”.

Au fost deportați peste 50.000 de oameni

După înființarea acestui Comandament Unic, întreaga zonă a fost asaltată de trupe, care au început să aresteze mii de oameni. Tot atunci au fost deportați circa 50.000 de bănățeni, ei devenind victime ale regimului comunist.

ADVERTISEMENT

Motivele date pentru aceste decizii au fost că oamenii respectivi aveau legături cu așa numiții „partizani”. De asemenea, documentele de atunci arătau că singurul organ abilitat era Comandamentul Unic.

„Comandamentul Unic este organul care conduce întreaga operaţiune de pe teritoriul fixat. Nici o operaţiune nu va putea fi luată, atît de organele de Securitate, cât şi de celelalte organe fără să ştie una de cealaltă, atât în ce priveşte operaţiunile pentru prinderea bandelor teroriste, cât şi a celor de evacuare a chiaburilor, a deblocaţilor, a elementelor suspecte”.

ADVERTISEMENT

De acest Comandament Unic din Caransebeș se ocupa chiar şeful Securității, generalul Gheorghe Pintilie. După intrarea în vigoare a ordinului de mai sus au început represaliile.

Tot atunci au fost arestate peste 1.000 de persoane, multe dintre acestea fiind membri ai grupurilor de rezistență din munți.

ADVERTISEMENT