Noua formulă de calcul a pensiilor se bazează pe Legea 127/2019 și va intra în vigoare din 1 ianuarie 2024. Deși recalcularea ar fi trebuit finalizată încă de anul trecut pensiile speciale au căpătat prioritate din cauza obiectivelor asumate pentru obținerea banilor din PNRR.
Această nouă formulă de calcul ia în considerare vechimea în muncă și contribuția la sistemul de pensii. Este de așteptat ca aproape toate pensiile să crească după recalculare.
În noua Lege a pensiilor, referința rămâne în continuare stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar cu cât vechimea se apropie mai mult de 30 de ani sau depășește acest prag, se tinde către o pensie care să acopere coșul lunar de cheltuieli, potrivit România TV.net.
Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, un pas important îl reprezintă recalcularea pensiei minime. Aceasta va fi recalculată având un vedere un procent de 40 până la 45% din salariul minim brut pe economie.
Astfel, dacă salariul minim pe economie va fi de 3.300 de lei începând cu luna octombrie, pensia minimă ar putea începe de la 1.320 de lei, 40% din salariul minim.
Totuși, spun specialiștii, pensiile românilor nu cresc egal la recalculare. Creșterea maximă va fi de 30% pentru bărbați, în vreme ce pentru femei ar fi vorba de o majorare de doar 11%. Explicația ar fi legată de stagiul complet de cotizare.
”Femeile vor avea o creștere maximă de 11%, pentru că la ele stagiul complet de cotizare a fost de 25 de ani. S-a plecat de la 25 de ani și s-a ajuns acum la 32 de ani și patru luni, deci nu s-a atins stagiul de cotizare complet ca în cazul bărbaților”, a explicat o fostă șefă a Casei de Pensii.
O nouă propunere legislativă vorbește de o formă de bonusare pentru cei care au trecut de pragul de 25 de ani de activitate, având ca scop încurajarea prelungirii perioadei în care persoana este activă în câmpul muncii.
Conform noii inițiative legislative, confirmată în urmă cu câteva zile de președintele Casei Naționale de Pensii Publice, pentru un stagiu de cotizare de 26 de ani, pensia ar crește la 1.881,5 lei.
Cu 27 de ani de cotizare, pensia ar ajunge la 1.988 de lei, cei cu 30 de ani de cotizare ar primi o pensie de 2.307,5 de lei. Nu în ultimul rând, la 31 de ani de cotizare, pensia ar fi de 2.431,75 de lei.