News

Pensiile unor români vor crește, după recalculare, cu până la 30%. Persoanele care beneficiază de majorare

Pensiile mai multor români vor crește, după recalculare, cu până la 30%. Care sunt cetățenii care se vor bucura de această indexare.
12.10.2023 | 20:46
Pensiile unor romani vor creste dupa recalculare cu pana la 30 Persoanele care beneficiaza de majorare
Pensiile din România care se majorează cu 30%. Persoanele care beneficiază de această creștere
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru o parte dintre vârstnicii din România. Pensiile lor se vor majora cu un procent de până la 30% după noua formulă de calcul decisă de autorități. Când va avea loc indexarea.

Pensiile din România care se majorează cu 30%. Persoanele care beneficiază de această creștere

De la 1 ianuarie 2024, pensiile românilor vor crește cu 14%. Acest anunț a fost făcut, recent, de un reprezentat al Fondului Monetar Internațional care monitorizează ca România să nu își depășească deficitul.

ADVERTISEMENT

Pentru o parte dintre pensionarii din țara noastră veștile sunt însă și mai bune. După noua formulă de calcul, celebra ”recalculare”, veniturile cresc cu până la 30%. Din 2024, pensiile din România influențate de legea sub care s-au pensionat și de data nașterii vor avea indexări consistente.

Cea mai mare majorare, de 30%, se va aplica celor născuți între aprilie 1945 şi septembrie 1946, care s-au pensionat între septembrie 2008 şi iulie 2010. Un procentaj de creștere în jurul valorii de 30% va fi aplicat și românilor născuți între mai şi septembrie 1948, care s-au pensionat în perioada octombrie 2012 – martie 2013.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-i privește pe cei născuți între iulie 1947 și aprilie 1948, care au ieșit la pensie în intervalul septembrie 2011 – septembrie 2012, ei vor avea parte de o creștere a pensiei la jumătate, de aproximativ 15%. Toate aceste ajustări țin cont de stagiul de cotizare și vârsta asiguratului la momentul ieșirii la pensie, conform Antena 3.

Când se încheie procesul de recalculare a pensiilor

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a anunțat, la postul de știri citat, că se așteaptă ca toate aceste calcule să fie finalizate până anul viitor, conform prevederilor legale.

ADVERTISEMENT

”În mod normal ar trebuie să avem parte de amândouă, şi de indexare, şi de recalcularea pensiilor până anul viitor. Sunt lucruri diferite care apar în lege. Vorbim de indexare care va respecta inflația. Iar recalcularea va fi folosită pentru a recalcula pe baza noii formulate de calcul a pensiilor.

Recalcularea este precedată de procesul de evaluare a tuturor dosarelor în plată, ceea ce se face în prezent în casele teritoriale de pensii. Fiecare dosar este supus verificării, digitalizării şi introdus într-un sistem informatic de ultimă generație. După finalizarea acestei etape, vom proceda la recalcularea pensiilor conform noii formule prevăzute în noua lege a pensiilor.

ADVERTISEMENT

Este esenţial să încheiem acest proces până în 2023, pentru a putea implementa noua lege a pensiilor. Procesul de digitalizare şi evaluare trebuie să fie finalizat în acest an”, a declarat Daniel Baciu.

ADVERTISEMENT