Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii locale, vor putea primi cu până la 25% din salariu mai mult doar dacă își fac treaba. Măririle vin ca urmare a unor ”criterii de performanță” care nu au mai fost aplicate niciodată în în sectorul bugetar.
Mai exact, aleșii locali ar putea fi recompensați asemenea managerilor de proiect, atunci când aduc bani europeni, un lucru care le intra oricum în atribuții.
Este vorba despre un proiect de ordonanță a Ministerului Fondurilor Europene pus în transparență decizională, care prevede majorări ale indemnizațiilor pentru aleșii care lucrează cu fonduri europene.
Astfel, pentru un proect european implementat, aceștia vor avea asigurat un plus de 10% la salariu, pentru două – 20% iar peste trei proiecte – 25%, potrivit Realitatea Plus.
Sistemul de recompensare se aplică și angajaților din mediul bugetar, care lucrează cu astfel de proiecte. În cazul lor, creșterea salarială poate ajunge la 50% și se măsoară în ore de lucru.
Astfel, pentru 20 de ore dedicate proiectelor europene, angajații vor primi cu 10% în plus, însă procentul crește în funcție de timpul petrecut în cadrul acestor activități. Plafonul maxim, de 50%, se acordă celor care au între 61 și 80 de ore pe lună.
Potrivit proiectului MIPE, sumele necesare majorării salariale sunt suportate de la bugetul proiectului finanțat din fonduri europene. Mai exact, o parte din banii europeni vor intra în buzunarele aleșilor locali, în limita prevăzută de viitoarele prevederi legale.
Guvernul înceracă din răsputeri să găsească o soluție pentru creșterea veniturilor primarilor, după ce o lege dată în acest sens și votată în parlament a fost blocată de Curtea Constituțională până la 31 ianuarie. Între timp, nemulțumirile aleșilor locali au ajuns la cote alarmante iar semnalele politice ”din teritoriu” nu sunt încurajatoare.
Viitoarea lege prevede o creștere cu 1.300 de lei pentru primarii orașelor mari și una de 1.000 de lei pentru edilii comunelor.