Life

Noua lege a asociațiilor de proprietari. Toți românii care stau la bloc trebuie să dea acești bani. Ce se întâmplă cu chiriașii

Tu știi cum arată noua lege a asociațiilor de proprietari? Toți românii care stau la bloc sunt nevoiți să dea acești bani.
18.11.2023 | 19:00
Noua lege a asociatiilor de proprietari Toti romanii care stau la bloc trebuie sa dea acesti bani Ce se intampla cu chiriasii
Noua lege a asociațiilor de proprietari. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă stai la bloc, este bine să cunoști noua lege a asociațiilor de proprietari. Ai de plătit o suma importantă. De asemenea, dacă ai un imobil închiriat, este bine să ții cont de acest aspect.

Ce spune noua lege a asociațiilor de proprietari

Cum arată noua lege a asociațiilor de proprietari și despre ce sumă este vorba? Nu de puține ori se întâmplă să existe discuții între locatari în ceea ce privește întreținerea și repararea părților comune ale unei clădiri.

ADVERTISEMENT

Un exemplu este situația în care cei care stau la parter refuză să dea bani pentru repararea terasei blocului. Este însă legal acest refuz? Iată ce spune, de fapt, legea asociațiilor de proprietari care a fost modificată.

Înainte de asta trebuie menționat că la finele lunii septembrie 2018, vechea legea privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari a fost înlocuită. Astfel, noul cadru legal este reprezentat de Legea nr. 196/2018.

ADVERTISEMENT

Aceasta vizează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Totodată, actul normativ mai clarifică și câteva aspecte legate de modificarea și întreținerea locuinței, dar și mai multe reguli legate de asociația de proprietari.

Ce se întâmplă, deci, dacă e nevoie de reparații comune la nivelul blocului? Află că legea asociațiilor de proprietari spune că repararea proprietății comune se face cu participarea financiară a tuturor proprietarilor de bloc.

ADVERTISEMENT

Toți românii care stau la bloc trebuie să plătească acești bani

Astfel, chiar dacă stai la partener, vei fi nevoit să plătești pentru repararea proprietăților comune, inclusiv a terasei blocului. Micile conflicte, deci, care pot apărea între locatari, nu sunt tocmai potrivite.

”Administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și/sau modernizarea, după caz, a proprietății comune aferente condominiului sunt în sarcina asociației de proprietari”, arată , Legea nr. 196/2018.

ADVERTISEMENT

În același timp, actuala lege a asociațiilor de proprietari mai prevede și faptul că “proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”.

Când poate fi utilizat fudul de reparații? Conform legii, doar când este vorba despre reabilitarea termică, consolidarea condominiului, dar și despre repararea ori îmbunătățirea proprietății comune.

Referitor la părțile comune, legea asociațiilor de proprietari spune că printre acestea se numără boxele, podul, instalațiile de apă și de canalizare, scările, dar și interfonul, ascensorul, ori fațadele, acoperișul sau terasele.

ADVERTISEMENT
Tags: