Life

În cât timp se prescriu, de fapt, datoriile la întreținere. Explicația din Legea asociațiilor de proprietari pe care puțini o știu

În cât timp se prescriu, de fapt, datoriile la întreținere? Este bine să cunoști anumite detalii din Legea asociațiilor de proprietari.
30.09.2023 | 14:00
In cat timp se prescriu de fapt datoriile la intretinere Explicatia din Legea asociatiilor de proprietari pe care putini o stiu
În cât timp se prescriu, de fapt, datoriile la întreținere. Sursă foto: Pinterest, observatornews / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În cât timp se prescriu, de fapt, datoriile la întreținere? Este o întrebare pe care poate multe persoane și-au pus-o măcar o singură dată. Ce spune, de fapt, legea asociațiilor de proprietari?

În cât timp se prescriu, de fapt, datoriile la întreținere

Pentru unele persoane, datoriile la întreținere pot reprezenta o problemă. Asta în special atunci când vorbim despre o sumă destul de mare. Iar având în vedere creșterea prețului la utilități, pot exista astfel de situații.

ADVERTISEMENT

În cât timp se prescriu, de fapt, datoriile la întreținere? Legea asociațiilor de proprietari nr. 196/2018 nu stabilește un termen special pentru ștergerea datoriilor la întreținere.

Ce înseamnă, deci, acest lucru? Conform unui site de specialitate, se aplică regula din Codul Civil. Ce spune documentul? Că dacă legea nu are reglementări care în acest sens, ar fi vorba despre trei ani.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, datoriile la întreținere care au înregistrat trei ani de la prima, se prescriu în trei ani, arată sursa citată. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru și ce trebuie să știe proprietarul?

În primul rând, este bine să cunoaștem atribuțiile asociației de proprietari. Aceasta trebuie să respecte interesul locatarilor care achită datoriile la timp. Drept urmare, asociația are la dispoziție trei ani în care poate să folosească orice tip de mijloc legal prin care să recupereze datoriile la întreținere.

ADVERTISEMENT

Când devin cheltuielile asociației de proprietari datorii pentru locatari

Totodată, anumite cheltuieli ale asociației pot ajunge să devină și ale proprietarilor. „Cheltuielile asociatiei de proprietari, care se pot transforma in datorii pentru unii dintre locatari, sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau intretinerea proprietatii comune si cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiaza proprietarii si care nu sunt facturate individual catre proprietatile individuale”, arată Legea nr. 196/2018.

Despre ce cheltuieli este vorba? Totul depinde de criteriile de repartizare pe proprietățile individuale, dar și în funcție de modul de calcul. În general însă, unele cheltuieli sunt clare.

ADVERTISEMENT

Printre acestea se numără cheltuielile pentru numărul de persoane care locuiesc ori care își desfășoară activități în proprietăți individuale. De asemenea, se mai adaugă și cheltuielile pentru consumuri individuale.

Și cheltuielile pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale contează. La aceasta se mai adaugă și cheltuielile pentru consumatori tehnici, dar și de altă natură.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui,...
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă...
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă cu marele actor
Băsescu a dat politica pe activism social. Fostul președinte a devenit ong-ist
Băsescu a dat politica pe activism social. Fostul președinte a devenit ong-ist
BOMBA anului în showbiz! Anamaria Prodan şi Reghecampf s-au împăcat! „Nu mai are...
BOMBA anului în showbiz! Anamaria Prodan şi Reghecampf s-au împăcat! „Nu mai are sens să ne mai facem de râs în faţa României!”
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie