Life

În cât timp se prescriu, de fapt, datoriile la întreținere. Explicația din Legea asociațiilor de proprietari pe care puțini o știu

În cât timp se prescriu, de fapt, datoriile la întreținere? Este bine să cunoști anumite detalii din Legea asociațiilor de proprietari.
30.09.2023 | 14:00
In cat timp se prescriu de fapt datoriile la intretinere Explicatia din Legea asociatiilor de proprietari pe care putini o stiu
În cât timp se prescriu, de fapt, datoriile la întreținere. Sursă foto: Pinterest, observatornews / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În cât timp se prescriu, de fapt, datoriile la întreținere? Este o întrebare pe care poate multe persoane și-au pus-o măcar o singură dată. Ce spune, de fapt, legea asociațiilor de proprietari?

În cât timp se prescriu, de fapt, datoriile la întreținere

Pentru unele persoane, datoriile la întreținere pot reprezenta o problemă. Asta în special atunci când vorbim despre o sumă destul de mare. Iar având în vedere creșterea prețului la utilități, pot exista astfel de situații.

ADVERTISEMENT

În cât timp se prescriu, de fapt, datoriile la întreținere? Legea asociațiilor de proprietari nr. 196/2018 nu stabilește un termen special pentru ștergerea datoriilor la întreținere.

Ce înseamnă, deci, acest lucru? Conform unui site de specialitate, se aplică regula din Codul Civil. Ce spune documentul? Că dacă legea nu are reglementări care în acest sens, ar fi vorba despre trei ani.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, datoriile la întreținere care au înregistrat trei ani de la prima, se prescriu în trei ani, arată sursa citată. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru și ce trebuie să știe proprietarul?

În primul rând, este bine să cunoaștem atribuțiile asociației de proprietari. Aceasta trebuie să respecte interesul locatarilor care achită datoriile la timp. Drept urmare, asociația are la dispoziție trei ani în care poate să folosească orice tip de mijloc legal prin care să recupereze datoriile la întreținere.

ADVERTISEMENT

Când devin cheltuielile asociației de proprietari datorii pentru locatari

Totodată, anumite cheltuieli ale asociației pot ajunge să devină și ale proprietarilor. „Cheltuielile asociatiei de proprietari, care se pot transforma in datorii pentru unii dintre locatari, sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau intretinerea proprietatii comune si cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiaza proprietarii si care nu sunt facturate individual catre proprietatile individuale”, arată Legea nr. 196/2018.

Despre ce cheltuieli este vorba? Totul depinde de criteriile de repartizare pe proprietățile individuale, dar și în funcție de modul de calcul. În general însă, unele cheltuieli sunt clare.

ADVERTISEMENT

Printre acestea se numără cheltuielile pentru numărul de persoane care locuiesc ori care își desfășoară activități în proprietăți individuale. De asemenea, se mai adaugă și cheltuielile pentru consumuri individuale.

Și cheltuielile pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale contează. La aceasta se mai adaugă și cheltuielile pentru consumatori tehnici, dar și de altă natură.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici...
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici măcar o echipă puternică
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La...
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La 26 de ani, Andrei Obreja a studiat în Anglia şi va conduce o comună din Timiş
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel...
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel Boloș
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10...
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10 metri înălțime
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în...
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în fața tuturor - FOTO
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO