News

Noua metodă de înșelătorie online. „Oferă oportunităţi ireale de îmbogăţire prin investiții”

Autoritățile atrag atenția asupra ultimei înșelătorii prin care oamenii sunt ademeniți cu oportunități de îmbogățire în mediul online
05.11.2023 | 19:25
Noua metoda de inselatorie online Ofera oportunitati ireale de imbogatire prin investitii
O nouă înșelătorie practicată online. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Autoritățile române în domeniul securității cibernetice au atras atenția că, în ultimele săptămâni, în mediul online, pe platformele Meta dar și pe YouTube circulă mai multe înșelătorii. Scopul principal este ca oamenii să-și dea datele personale, cât şi pe cele bancare, fiind ademeniți cu promisiuni de îmbogățire prin investiții miraculoase.

Ultima metodă de înșelătorie online

Experţii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au atras atenția asupra ultimei scheme de înșelătorie folosită de infractori în mediul online. Aceștia își fac conturi false, atât pe platformele Meta cât și pe Google, și îi ademenesc pe români cu câștiguri uriașe prin tot felul de investiții miraculoase.

ADVERTISEMENT

Scopul principal este ca victimele să le ofere datele personale, inclusiv informațiile bancare. Oamenii sunt ademeniți cu logo-uri unor companii de stat, și chiar posturi de televiziune, cu scopul imediat de a accesa un link de phishing, unde le sunt furate datele financiare.

„Metoda este destul de simplă şi eficientă pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosită pe platformele #Meta. Infractorii cibernetici creează conturi de Google (Youtube), pe care plasează informaţii şi elemente vizuale care au ca obiectiv inducerea în eroare a utilizatorului.

ADVERTISEMENT

În cazul prezentat astăzi, un astfel de cont creat la finalul lunii septembrie se “deghizează” în compania Transgaz şi promovează o reclamă falsă, care oferă oportunităţi ireale de îmbogăţire rapidă prin investiţii care ar fi susţinute de compania în cauză şi de Guvernul României.

Mai departe, aceste clipuri create (cel mai probabil) cu o soluţie de tip text-to-speech, încearcă să convingă utilizatorii să acceseze un site de phishing şi să introducă date personale, date de autentificare sau date financiare”, se arată într-un comunicat de presă al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.

ADVERTISEMENT

De altfel, în legătură cu această metodă de atac, DNSC a emis o alertă în luna septembrie a acestui an, atunci când logo-ul companiei de stat Transgaz a fost folosit pentru a ademenii oamenii, sub promisiunea unor câștiguri miraculoase ca urmare a unor investiții, să ofere infractorilor datele personale.

De altfel, compania Transgaz a reacționat în luna octombrie atunci când au apărut primele înșelătorii folosind sigla companiei de stat. „Transgaz avertizează că este vizată de un atac de tip phishing, prin care hackerii se folosesc de imaginea reprezentanţilor firmei şi creează pagini vizual identice cu cea oficială a companiei.

ADVERTISEMENT

Atacatorii promit câştiguri exagerate în cazul în care consumatorii îşi introduc datele personale, inclusiv cele bancare, şi tranzacţionează acţiuni pe diferite platforme fictive. Transgaz transmite că nu încurajează în mod public utilizarea vreunei platforme de tranzacționare sau dezvăluirea datelor personale (numărul contului bancar, datele din actul de identitate)”, se arată în comunicatul companiei.

Cum să ne ferim de înșelătoriile online

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a transmis și o serie de recomandări pentru ca oamenii să nu mai cadă pradă acestui tip de înșelătorii ce se practică în mediul online. În primul rând, DNSC recomandă verificarea atentă a anunțurilor din mediul online, în special cu informațiile disponibile pe site-urile oficiale din România.

„Analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online; evitaţi accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire; raportaţi astfel de postări pentru fraudă către reţeaua socială; nu furnizaţi date pentru a vă înscrie în asemenea programe-capcană; verificaţi întotdeauna pe site-ul ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară – informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca scop înşelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate ori care nu prezintă încredere”, se mai arată în comunicatul DNSC.

DNSC mai recomandă oamenilor ca, în cazul în care s-au introdus datele cardului sau de autentificare la conturile de internet banking, oamenii să sesizeze imediat banca la care deține aceste conturi.

ADVERTISEMENT
Tags: