Life

Noua schemă care face ravagii în România. Cum ajung să fie păcăliți angajații, crezând că sunt contactați de patron

O nouă schemă face ravagii în România. Cum ajung să fie păcăliți angajații, crezând că sunt contactați de patron?
13.04.2024 | 11:01
Noua schema care face ravagii in Romania Cum ajung sa fie pacaliti angajatii crezand ca sunt contactati de patron
Noua schemă care face ravagii în România. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O nouă schemă face ravagii în România. Spre deosebire de cele de până acum, aceasta este una cât se poate de credibilă. Angajații ajung să creadă că sunt contactați de patron, astfel că pot cădea ușor în plasă.

Noua schemă care face ravagii în România

Numărul tentativelor de fraudă a tot crescut odată cu evoluția tehnologiei. Tot mai multe persoane au cardul conectat la telefon, pentru a efectua plățile mai ușor. Acest lucru vine însă și cu anumite dezavantaje.

ADVERTISEMENT

Știm deja că hackerii au dezvoltat anumite scheme prin care pot obține accesul la unele dispozitive. De asemenea, mai există și alte tentative de fraudă efectuate fie prin SMS-uri, ori email-uri sau apeluri telefonice.

Inclusiv băncile din România îi avertizează constant pe clienți cu privire la aceste pericole. De această dată însă, o nouă schemă face ravagii în România și e ceva mai diferită față de ce știam până acum.

ADVERTISEMENT

Cei de la DNSC au emis un avertisment în acest sens și vin cu recomandări importante. Schema se numește ”Mesaj de la șef” și vizează anumiți angajați. Cum se desfășoară această schemă și cum ajung să fie păcăliți românii?

Angajații sunt contactați fie telefonic, fie prin e-mail, de către infractori. Practic scopul este ca victima să facă o plată falsă într-un cont bancar, crezând că în realitate satisface cerințele superiorilor.

ADVERTISEMENT

Cum ajung să fie păcăliți angajații, crezând că sunt contactați de patron

„Cu o simpla căutare pe Internet putem să găsim tot felul de exemple de astfel de tentative în care angajații au fost păcăliți de infractori care s-au dat drept o persoană din conducerea unei organizații.

Nu de mult, angajatul unei multinaţionale din Hong Kong a fost păcălit, în timpul unei videoconferinţe, realizate cu ajutorul tehnologiei Deepfake, să efectueze mai multe tranzacţii bancare importante”, transmite DNSC.

ADVERTISEMENT

Practic atacatorul spune că este unul dintre managerii companiei. Acesta este informat cu privire la ceea ce se întâmplă în organizație, iar mai apoi cere efectuarea urgentă a unei plăți. El poate folosi și fraze precum ”Rămâne între noi”, ori ”Avem încredere în tine” sau ”Sunt ocupat acum”.

Iar de cele mai multe ori, plata este făcută în țări europene și nicidecum la noi în țară. Cum să ne ferim de noua schemă de fraudă care face ravagii în România? În primul rând trebuie să ne dăm seama dacă este real sau nu acest apel sau mesaj.

De asemenea, experții de la DNSC ne mai recomandă să respectăm procedurile interne de autorizare a plăților. O informare corectă poate face diferența și ne poate salva de astfel de situații neplăcute.

ADVERTISEMENT