Cu toate că succesul diplomatic nu poate fi considerat unul major, fiind vorba de țări minore, Serbia crede că a mai fost făcut un pas în tentativa de a convinge întreaga lume că micuțul stat Kosovo nu ar trebui să fie independent de Serbia.
”Suntem mici, dar așa cum stau lucrurile în lume, până la 106 țări nu recunosc independența Kosovo. Nouă dintre ele și-au retras recunoașterea: Somalia, Burkina Faso, Gabon, Eswatini, Libia, Guineea, Antigua și Barbuda. , Sfânta Lucia, Maldive”, a transmis președintele sârb Aleksandar Vucic.
“Așteptăm a 10-a. Un total de 94 recunosc fără echivoc, trei țări nu sunt clare”, a completat președintele sârb, menționând că situația în zonă e tensionată, pacea fiind păstrată cu greu.
“Sunt provocări dificile în fața noastră în ceea ce privește Kosovo. Abia am păstrat pacea, nu am făcut o singură mișcare unilaterală…”, a adăugat oficialul de la Belgrad.
Pe lista țărilor care nu recunosc independența Kosovo se numără și România, precum și alte țări din Europa. Kosovo s-a desprins de Serbia în 1999 și și-a declarat independența în 2008, fiind un stat predominant de albanezi. Kosovo dorește să adere la UE în următorii ani, însă rămâne de văzut dacă acest lucru va fi posibil în condițiile în care există mai multe țări europene care nu îi recunosc independența.
Asta, în condițiile în care Kosovo nu este membru NATO sau ONU tocmai din această cauză. Sârbii au protestat dur la auzul veștii că Priștina vrea în UE, considerând că mutarea diplomatică încalcă Tratatul de la Washington, Tratatul de la Bruxelles și Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.
Situația tensionată dintre Kosovo și Serbia a atins un nou apogeu spre finele anului 2022, când la granița dintre cele două state s-au auzit inclusiv focuri de armă. Etnicii sârbi din Kosovo, aflați într-un număr mic raportat la populația albaneză din zonă, au blocat frontierele pe 10 decembrie, în semn de protest față de arestarea unui agent de poliție sârb.
Mai mult, tensiunile au escaladat când Kosovo a anunțat că nu va mai accepta plăcuțe de înmatriculare cu numere de Serbia pe teritoriul său.
Dacă NATO a amenințat voalat Serbia în ultima perioadă, pe fondul tensiunilor kosovare, Rusia pare să îmbrățișeze această tensiune și să profite de ea.
”Rusia este un stat care susține absolut Serbia. Suntem alături de sârbii din Kosovo, credem că acestea sunt cereri absolut nerezonabile.
Desigur, credem că acele țări care au recunoscut Kosovo și sunt garante ar trebui să își folosească toată influența pentru a avertiza autoritățile kosovare să nu facă niciun pas necugetat care ar putea duce la o nouă escaladare”, transmitea Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.