News

Noua variantă a tulpinii COVID din India, descoperită la 10 persoane în România

14.05.2021 | 15:01
Noua varianta a tulpinii COVID din India descoperita la 10 persoane in Romania
Noua variantă a tulpinii COVID din India, descoperită la 10 persoane în România. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Noua variantă a tulpinii COVID din India a fost confirmată la 10 pacienți din România, în urmă cu aproape o săptămână.

Toate cele 10 persoane din România infectate cu noua mutație a coronavirusului sunt muncitori din India. Trei cazuri au fost descoperite în Brașov, iar șapte în Ilfov.

ADVERTISEMENT

Toate persoanele au fost confirmate pozitiv în urmă cu mai bine de o săptămână, dar INSP a remis un comunicat abia acum, în care dă amănunte despre această nouă mutație a virusului.

Noua variantă a tulpinii COVID din India a ajuns în România

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a confirmat prima dată pe data de 5 mai, faptul că există persoane pe teritoriul României, care sunt infectate cu una dintre tulpinile din India. INSP spune că, după ce au fost făcute toate testele se consideră că, noua tulpină este “de interes” și nu una care “provoacă îngrijorare”.

ADVERTISEMENT

Toate cele 10 cazuri descoperite pe teritoriul țării noastre au linia genetică B.1.617.2., aceasta fiind clasificată de Marea Britanie ca fiind una care, doar  “provoacă îngrijorare” (VOC).

“Până la data de 9 mai 2021, au fost identificate 10 cazuri cu linia genetică B.1.617.2, din care 3 provin din focarul din Colonia Bod, jud. Brașov, iar 7 din focarul de la Popești-Leordeni, jud. Ilfov.

ADVERTISEMENT

Toate cele 10 cazuri sunt cetățeni indieni. Cu referire la diferența dintre cele 10 cazuri de COVID-19 confirmate cu linia genetic B.1.617.2 menționate astăzi pe site-ul INSP și un singur caz care apare în documentul ECDC, menționăm că analiza de situație a ECDC din data de11 mai 2021 se bazează pe informațiile legate de tulpinile secvențiate existente într-o platformă mondială (GISAID).

Încărcarea datelor în această platformă revine laboratoarelor care realizează secvențieri și nu INSP. Diferența de 9 cazuri se explică prin faptul că laboratorul respectiv nu încărcase încă secvențele în platforma GISAID”,  este comunicatul INSP.

ADVERTISEMENT

Cele zece persoane sunt cetățeni indieni

Toate persoanele care au fost infectate cu această mutația virusului sunt muncitori din India.

Până acum în România au fost confirmate 1.208 cazuri de persoane infectate cu diferite tulpini mutante, dar toate au fost din categoria celor care nu “provoacă îngrijorare”.

După ce s-au efectuat mai multe studii, potrivit Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), variantele B.1.617.1, B.1.617.2 și B.1.617.3 sunt considerate unele de interes.

Recomandarea este ca pacienții infectați cu aceste tulpini să fie totuși atent monitorizați.

ADVERTISEMENT