Dorin Recean, premierul desemnat de Maia Sandu să alcătuiască noul Guvern de la Chișinău, a primit joi, 16 februarie, votul de învestitură al Parlamentului din Republica Moldova.
Parlamentul din statul vecin a votat aprobarea programului noului Executiv cu 62 de voturi din cele 101 cât numără legislativul de la Chişinău, după ce premierul desemnat şi-a prezentat programul de guvernare şi echipa, notează presa moldoveană.
Din lista de priorități a Cabinetului Recean nu lipsește subiectul legat de securitatea țării vecine, una destul de șubredă în contextul agresiunii Rusiei din Ucraina. Noul premier a dat de înțeles, într-o declarație făcută de la pupitrul Parlamentului, că țara sa ar putea renunța la statul de neutralitate.
Pe 21 ianuarie, preşedinta Maia Sandu spunea că, în contextul războiului din Ucraina, la Chişinău are loc o ”discuţie serioasă” despre oportunitatea de a renunța la neutralitatea înscrisă în Constituție și de a adera la ”o alianță militară mai largă”. Aceasta s-a ferit să pronunțe vreun nume, însă toți analiștii sunt conștienți că e vorba de NATO.
Acum, la nicio lună distanță, noul premier al Republicii Moldova readuce în discuție tema. Dorin Recean este de părere că statutul de neutralitate al țării sale este un instrument de politică externă care, în viitorul apropiat, ar putea să nu mai funcționeze.
”Nu trebuie să confundăm apărarea cu neutralitatea. Neutralitatea nu ne asigură securitate în caz de agresiune. Dacă nu depunem efort pentru a consolida capacitatea de apărare, atunci ce facem? Vine agresorul, dar noi ne luăm valizele şi fugim? Nu cred că este normal”, a declarat Dorin Recean, în Parlamentul de la Chișinău, conform deschide.md.
Pe pagina sa de Facebook, noul premier de la Chișinău a spus că Guvernul său va fi condus pe un plan de guvernare bazat pe viziunea de dezvoltare a președintei Maia Sandu și pe programul Partidului Acțiune și Solidaritate, ajustat la realitățile și provocările generate de situația internațională.
Dorin Recean vorbește de trei priorități. Prima este ”asigurarea disciplinei și ordinii în instituțiile statului”. A doua prioritate este ”dezvoltarea economică, iar a treia este ”asigurarea păcii și stabilității”.
”Moldova are vulnerabilități în contextul războiului din Ucraina și aceste vulnerabilități trebuie tratate cu maximă atenție. Sectorul securității trebuie întărit, iar activitatea celor care vor să aducă aici războiul trebuie contracarată drastic, conform legii”, mai spune Recean.